Ulver-interview

ulver-presse2005-565x350

Interview med Trickster G. fra det norske band Ulver

De norske genre-bastarder Ulver er med Blood Inside for fĂžrste gang i deres karriere trĂ„dt et skridt tilbage. Musikken er blevet en smule mere rocket igen, uden at de pĂ„ nogen mĂ„de gentager sig selv – overhovedet. Kender man Ulver, ved man ogsĂ„, hvad man har i vente, nĂ„r de udgiver nyt materiale. Eller rettere sagt: Man ved i hvert fald, hvad man ikke kan forvente. Man ved, at hvert nyt album bestemt ikke lyder som det foregĂ„ende. SĂ„dan har det stort set vĂŠret siden bandets debut Bergtatt (1994).

I august fik Blood Inside 9 ud af 10 i karakter pÄ diskant.dk, og selvom albummet var nÊrmest overlegent, gav det undertegnede grÄ hÄr i hovedet. Jeg anede simpelthen ikke hvordan jeg skulle definere Blood Inside.

Det var derfor ganske oplagt at fĂ„ en kommentar fra forsanger og frontfigur (hvis man da kan tale om en sĂ„dan hos Ulver) – selveste Trickster G (alias Garm, alias Kristoffer G. Rygg). Via en sĂŠrdeles dĂ„rlig forbindelse fra en norsk skov, forsĂžger Trickster G at komme med en definition:

Trickster G: Jeg ville jo nok fĂžrst og fremmest kalde det for eksperimental-musik, men pladeforretninger har jo ikke en hylde med den kategori. Der er kun rock, pop, metal, techno og klassisk. Og Blood Inside ville jeg nok placere under ”rock”. Da vi begyndte at lave elektronisk musik, havde vi det meget svĂŠrt med vores fortid (som metal-band, red.) ifht. musikken. Nu da metallen er kommet lidt mere pĂ„ afstand, har det vĂŠret naturligt for os at bevĂŠge os i den retning igen. Vi er altsĂ„ blevet en smule mere rock igen. Ikke forstĂ„et som rock’n’roll, men bare som rock.

At Ulver Êndrer udtryk, er som sagt ikke noget nyt, sÄ et oplagt spÞrgsmÄl er, hvorfor Ulver virker sÄ rastlÞse i deres valg af genrer?

Trickster G: NÄr vi begynder at blive accepteret og anerkendt for en bestemt type musik, sÄ vil vi automatisk prÞve at bevÊge os i en ny retning. Det er ikke noget, der sker bevidst, men Blood Inside var altsÄ vores mÄde at sparke lidt til den elektroniske scene, som vi har befundet os i de sidste Är. Man kan pÄ en mÄde sige, at Blood Inside er optaget som en elektronisk plade, men det er gjort med en pathos, som man finder i rock-musik. Derfor lyder den, som den gÞr.

Hvad er Ulver

Diskant: Men hvis Ulver Êndrer sig hele tiden, er der sÄ noget tilbage af Ulver. Eller rettere sagt: Hvad er det, der gÞr at Ulvers musik er Ulver?
Trickster G: Det er jo svÊrt. Jeg vil mene, at der er en eller anden form for grundfÞlelse i Ulver. Vi har jo altid arbejdet meget med mÞrke og dystre stemninger, og det gÞr vi ogsÄ stadig. Vi spiller det bare pÄ nye mÄder hver gang.

Diskant: Hvordan kom I frem til titlen pÄ jeres nye album?
Trickster G: Vi gik ind og lĂŠste vores tekster igennem, og fandt frem til en titel, som vi mente dĂŠkkede dem alle sammen bedst muligt. Det var ”Blood Inside”. Titlen har bĂ„de noget kĂždligt, noget farve, og sĂ„ peger den ogsĂ„ hen pĂ„ noget, der har med hospitaler at gĂžre – noget der er en smule sygt. Og sĂ„ siger titlen jo ogsĂ„ en hel del om den musik, der er pĂ„ pladen – den kunne ogsĂ„ hentyde til den musik vi tidligere har lavet. Ja, det er en god titel.

Diskant: Og en god titel skulle der ogsÄ til, nÄr der var gÄet sÄ lang tid siden sidste plade. De fem Är, der er gÄet mellem Perdition City og Blood Inside, kan virke som utrolig lang tid. Det ville undre mig meget hvis Ulver bare har siddet og pillet tommelfingre i 5 Är.
Trickster G: Vi har jo bl.a. lavet et par Ep’er: Silence Teaches You How To Sing og Silencing The Singing. Vi har ogsĂ„ lavet soundttracks til flere film. Det hele har vĂŠret en meget introvert proces, hvor vi har brugt en del tid pĂ„ at finde ud af i hvilken retning, vi ville gĂ„. For os var det meget vigtigt at have en helt klar idĂ© inden vi gik i studiet. SĂ„ det har vĂŠret en meget disciplineret proces at lave denne plade.

300 lag Du ikke hĂžrer

Diskant: Ja, og det lyder ogsÄ som om der har vÊret brug for disciplin. Blood Inside lyder jo i virkeligheden som en meget kompliceret plade med enormt mange lag. Det mÄ have vÊret en lang arbejdsproces.
Trickster G: Det er jo ikke bare lag pĂ„ lag musik. Det er jo meget mere end det. Det har vĂŠret en meget lang proces, og vi har brugt enormt lang tid pĂ„ ”bare” at lede efter lyde og prĂžve dem af ifht hinanden. Der er jo mĂ„ske 300 lag pĂ„ Blood Inside, som du ikke hĂžrer, men som vi har vĂŠret igennem. Vores stĂžrste problem er, nĂ„r vi prĂžver at arrangere musikken. SĂ„ rammer vi muren. Det hele skal ikke vĂŠre sĂ„ kontrolleret, sĂ„ duer det simpelthen ikke. Mht. til vores arbejdsproces, sĂ„ er vi jo ikke i studiet hele tiden. Vi kan jo f.eks. vĂŠre i studiet i en mĂ„ned, og sĂ„ overhovedet ikke vĂŠre det mĂ„neden efter. Vi har vores eget studie, sĂ„ vi kan kĂžre det helt i vores eget tempo.

Diskant: I henter altsÄ meget af jeres inspiration i lyde, men hvilken musik lytter du til? Hvilken musik inspirerer dig?
Trickster G: Den sidste plade jeg kÞbte var den seneste med Kate Bush. Den havde jeg ventet pÄ i mange Är. Men det er ikke sÄdan, at vi bevidst gÄr ud og sÞger inspiration i anden musik. Vores erfaring kommer af at lave musikken og ikke lytte til andres musik. Vi lytter ikke til musik og siger: sÄdan skal vi lyde. TvÊrtimod. Vi ved bestemt, hvordan vi ikke vil lyde. Vi elsker musik, men pÄ den anden side arbejder vi jo ogsÄ imod den gÊngse musik. Derfor kan man vel godt sige, at vi er en salgs anti-musik.

Diskant: Du nĂŠnvte selv tidligere jeres flirt med det at lave soundtracks. Hvad har det givet jer som musikere?
Trickster G: Vi er jo ikke helt unge mere, og for os er det en mÄde at tjene penge pÄ og betale vores regninger. Det at lave musik til film, giver faktisk ganske godt. Og sÄ er det jo ikke helt fremmed for os at skulle arbejde med film. Vi arbejder meget med stemninger, og i film, skal du jo omsÊtte stemninger og billeder til lyd, hvilket har vÊret en meget lÊrerig proces for os.

We do it for the money….eller?

Diskant: Vi er jo nogen, som venter spÊndt pÄ, at Ulver begynder at optrÊde live. Vil det nogensinde ske?
Trickster G: Ja, hvis vi fik 1.000.000 kr, sĂ„ ville vi da nok overveje det (griner). SĂ„ ville det blive en lille intim koncert for 20 stenrige personer, der alle havde betalt en formue for at se Ulver optrĂŠde. Nej seriĂžst, sĂ„ har vi ikke det der rock’n’roll-behov for at drage ud pĂ„ landevejen og toure hele verden. NĂ„r vi har lavet en plade fĂŠrdig, er det ikke sĂ„ vigtigt for os at komme ud og promovere den for folk. Vi vil meget hellere bare lave en ny plade. SĂ„ vi er hurtigt i gang med den nĂŠste plade igen. For os er det vigtigt at lave sĂ„ meget musik som muligt mens vi kan. Hvis vi skulle spille live, sĂ„ skulle det vĂŠre i den helt rette kontekst. Vi vil ikke gĂ„ ud og spille numre fra vores tidligere plader. Det skulle vĂŠre noget helt unikt – og en speciel begivenhed.

Diskant: NÄr I ikke gider spille live, sÄ kan det jo vÊre, vi fÄr dig at se i en af dine andre projekter. Hvad sker der pÄ den front?
Trickster G: Jeg har medvirket i et projekt, der hedder Head Control System, der kommer med en plade nÊste Är. Jeg er egentlig bare vokalist i bandet i den forstand, at jeg bare synger og ikke andet. NÄr det er sagt, sÄ synes jeg virkelig det rocker. Det er sÄdan lidt tool-inspireret rock og lidt mere ligetil end Ulver. We do it for the ladies.

More from Claus Wrang Riis Michaelsen
Danko Jones udgiver B-side samling
Print 🖹 PDF 📄 eBook đŸ“± Canadiske Danko Jones udgav i starten...
Read More
0 replies on “Ulver-interview”