08.05.08 – The Liberty Balance – Christianshavns Beboerhus

Foto: Rasmus Sørensen
Foto: Rasmus Sørensen

The Liberty Balance debutkoncert + mini-interview

Bag navnet The Liberty Balance står duoen Albert Raft og Mike Højgaard. Med rødder i et tidligere samarbejde har de to fundet sammen om et mørkt, varmt lydunivers. De holdt debutkoncert på Christianhavns Beboerhus 8. maj og i den forbindelse fik vi en kort snak om musikken med de to bagmænd.

Koncerten afslørede en gennemarbejdet liveopstilling bestående af Mike Højgaard på vokal, Albert Raft på guitar, trommer og div. andre instrumenter, Jeppe Kjellberg på guitar (og, for undertegnede, et misundelsesværdigt Zappaskæg), Jakob Falgren på bas samt Henriette Groth på himmelsk bratsch, klarinet og diverse tangentinstrumenter.

Noget af det første der slår en er hvor stærkt et udtryk kvintetten har oparbejdet. Man kunne inden koncerten have frygtet at savne noget dybde i forhold til de numre der ligger på projektets myspaceside . Denne frygt var aldeles utilstedelig. Der var ikke en finger at sætte på det musikalske udtryk. Med en stilsikkerhed der sendte tankerne mod Emiliana Torrini og et lydunivers der hele tiden sætter melodien i centrum (og tak for det!) er The Liberty Balance en velkommen kanin op af dansk musiks hat. Til debuten spillede kvintetten 10 imponerende velkomponerede sange for et begejstret publikum i den varme forårsaften.

Efter koncerten sidder Mike Højgaard og Albert Raft med hver deres Liberty Ale og er glade for debuten. De synes at det gik godt – og undertegnede gi’r dem ret.

Mit første spørgsmål går på teksterne, som Mike Højgaard står for. Tekstuniverset er sine steder venstreorienteret men har ikke den udbasunerende Torsdagsdemo som oplagt venue. “Jeg søger nok nærmere den stille revolution”, siger Mike Højgaard og uddyber at han hellere vil nuancere og placere teksterne i et musikalsk udtryk.

Tekstuniverset handler i nogen grad om Højgaards eget liv men ikke udelukkende. Albert bryder ind og afslører: “Jeg sagde simpelthen til ham; gider du ikke la’ være med at skrive så meget om dig selv?” De griner begge. Navnet The Liberty Balance er en lidt tilfældig hilsen til The Man Who Shot Liberty Valance, men rummer naturligvis også tanken om et afbalanceret liv i frihed.

Selvom bandets debutplade er så godt som færdig mangler de stadig en måde at få den ud på. “Vi er bedst til at lave musikken – andre må promovere os” siger de. De tænker i øjeblikket i alternative udgivelsesformer, med Nine Inch Nails og andre som forbilleder.

Albert og Mike vil ikke ud med egentlige forbilleder i forhold til sangskrivningen. De synes at det er bedst at søge et personligt udtryk. Mike Højgaard præciserer: “Folk må meget gerne lægge mærke til at vi ikke prøver at lyde som andre”, og fortsætter:
“Vi har forsøgt at satse på gode melodier som det centrale. Al sangskrivning er foregået på akustisk guitar eller klaver.”

Det har tilsyneladende givet pote. The Liberty Balance står med to håndfulde overraskende stærke melodier denne aften i maj.

Nu mangler de altså bare et pladeselskab. Stod det til denne anmelder blev de udgivet i morgen. The Liberty Balance er et skud kvalitet lige i hjertet på metervarepop og talentkonkurrencer på samlebånd, og de viser, heldigvis sammen med andre, at dansk musik i øjeblikket er meget mere end Anne Linnet- og Justin Timberlake-kopier.

The Liberty Balance kan opleves på Copenhagen Jazzfestival d. 7/7 på Zum Biergarten
kl. 24:00. De får hermed den varmeste anbefaling.

Setliste:
1. Don’t Stress
2. Burn My Brand
3. Lust For Love
4. Calling On Rebels
5. There She Goes
6. Tiger In A Cage
7. You Hold My Hand
8. More Than This
9. Viva (We All Sing)
10. When The Whole World

Ekstranummer:
Vender Obscure

More from Jeppe Morgenthaler
Aerosol: All That Is Solid Melts Into Air
Dansk electronica af høj klasse Danske Aerosol, aka Rasmus Rasmussen, er kommet...
Read More
0 replies on “08.05.08 – The Liberty Balance – Christianshavns Beboerhus”