Jackie Leven: The Haunted Years – Spring

Jackie Leven er en uhyggeligt dygtig sangskriver, og han er ligeledes en stærk vokalist. Men han er knap så stor en entertainer, og som live-kunstner er han ikke helt så tiltrækkende som sine sange. Så det bliver en blandet helhed fra kongen af keltisk soul.

cover-jackieleven-thehauntedyears-spring-2009-300x300

Intenst men stillestående

Han er for den traditionelle keltiske musik, hvad Cliff Richard er for den moderne pop. Nemlig meget keltisk – og meget lidt moderne. Jackie Leven betegnes mange steder som King of Celtic Soul, og selvom det er tilbageskuende og ualmindeligt traditionstro, så kan man ikke fornægte kvaliteten på dette dobbelte livealbum, der viser to sider af ‘kongen’.

Albummet er delt op i en ”Man Bleeds In Glasgow”-del, hvor Jackie Leven optræder sammen med bandet The Celtic Soulmen, mens det på ”Greetings From Milford” er The Stornoway Girls, der bakker op.

Og forskellen er, at førstnævnte giver en solid, pålidelig og til tider næsten anonym back-up, der lader Jackie Leven være det store samlingspunkt, og som giver de tidløse kompositioner masser af plads. Der er ligeledes benyttet flere traditionelle folk-instrumenter på denne del af albummet, som dog lider under, at det bliver lidt for stillestående, når man tager i betragtning, at der er tale om en koncert-optagelse. Det har sikkert været stemningsfuldt at være tilstede, men det er på grænsen til det kedelige at høre genudsendelsen. På ”Glenarm/ Burning The Box Of Beautiful Things” er vi dog på kanten af et folk-mesterværk, mens klassikeren ”Night Lilies” også gør sig godt.

”Greeting From Milford” er mere spraglet og livlig. Nok er det stadig traditionelt, og det er stadig med den næsten 60-årige Leven som rutineret ankermand, men The Stornoway Girls formår at pumpe liv i flere af numrene. ”Listening To Crows Pray” er intet mindre end fremragende, mens ”Who Is He And What Is He To You?” har et næsten funky præg, som får det til at swinge fint.

Der er flotte og betagende højdepunkter, men antallet er ikke højt nok på et dobbelt live-album. Jackie Leven er en uhyggeligt dygtig sangskriver, og han er ligeledes en stærk vokalist. Men han er knap så stor en entertainer, og som live-kunstner er han ikke helt så tiltrækkende som sine sange. Så det bliver en blandet helhed fra kongen af keltisk soul.

Written By
More from Morten Wamsler
Tomas Halberstad: The Anger
Langstrakt ektro-pop. Den Göteborg-baserede Tomas Halberstad debuterer med albummet The Anger, der...
Read More
0 replies on “Jackie Leven: The Haunted Years – Spring”