Canadisk kollektiv holdt musikalsk legestue
Canadiske Broken Social Scene er et musikalsk kollektiv, hvor udskiftningen i besætningen gennem årene har været løbende. Udgangspunktet er indierock, men ved hjælp af de mange forskellige kompetencer i gruppen, er der afstikkere til både barok drømmepop og post-rock. For tiden består gruppen af otte medlemmer, og det var med stor forventning, at jeg denne aften besøgte Store Vega, for at se hvor langt de otte canadiere kunne drive det på en livescene. Fem år var der gået, siden Broken Social Scene sidst besøgte Danmark, hvilket gjorde glæden specielt stor hos både bandet og det halvt fyldte Store Vega.
Hvad menes der med musikalsk kollektiv? Lige præcis det spørgsmål gav Broken Social Scene til fulde svar på i aften. Konstant var de mellem seks og otte musikere på scenen, og der blev vekslet ivrigt mellem instrumenterne og placeringerne på scenen. Det kan måske lyde som en omgang scenegøgleri, men det var det bestemt ikke. Denne canadiske gruppe er tydeligvis en samling kompetente musikere, der hver især har enormt meget at byde på. Eksempelvis må Kevin Drew betegnes som forsanger, men under enkelte numre forlod han scenen, imens Lisa Lobninger eller Ohad Benchetrit overtog mikrofonen. Det var ligeledes afvekslende, hvem der stod bag keyboard og programmering, og enkelte musikere var ikke blege for at hive diverse blæseinstrumenter frem af ærmet.
Nok kunne Broken Social Scene ikke fylde Store Vega, men ved at lukke balkonen syntes salen stadig fyldt, og det var helt tydeligt, at det var dedikerede fans, der var mødt frem. Det på en gang komplekse og farverige lydbillede, som canadierne leverede, blev slugt råt af publikum. Fra gruppens nyeste plade Forgiveness Rock Record var ”Texico Bitches”, ”All to All” (med Lisa Lobninger på vokal) og ”Sweetest Kill” mine favoritter, og på især sidstnævnte fik Kevin Drew i dén grad vist, hvor vidt hans stemme rent faktisk rækker. På denne måde fik samtlige otte musikere faktisk deres øjeblikke på scenen, og sammen skabte de et lydbillede, som Broken Social Scene sagtens kunne tage patent på.
Broken Social Scene gav os lidt over to timer i aften, og enkelte støjpassager og forlængede numre mod slutningen, kunne efter min mening godt have været skåret væk. På den anden side gemte der sig så mange højdepunkter undervejs, og det var heldigvis aldrig forudsigeligt, hvem der havde den næste lille detalje klar på scenen. For de godt 500 fremmødte, var aftenen en oplevelse og opvisning i en formentlig meget kontrolleret løssluppenhed, som nok sidder på rygraden efter ni måneders konstant turné. En turné der ifølge bandet selv efterhånden havde sat en vis træthed i kroppen, hvilken man også fornemmede i aften. Deres kælen for detaljerne, deres gode mangfoldige sammenspil samt deres mange forskellige talenter på en scene kan ingen dog tage fra dem, og det var disse elementer der hev en ganske hæderlig koncert hjem.