20.03.11 – Rise Against – Store Vega, København

Det politisk bevidste punk-band Rise Against lagde endnu engang vejen forbi Store Vega til en fest badet i gode melodier. Bandet var tændte og publikum tog med åbne arme kærligt imod bandet, der spillede musik, der appellerede til fællessang, crowd surfing og slam dance.

Rise Against overbeviser et fyldt Store Vega

Allerede da intromusikken spillede kl. 21:15 stod det klart at dem, der havde høstet billet til et stuvende fuldt Store Vega havde store forventninger til aftenens koncert. Gjaldende ”RISE AGAINST” og med knytnæverne taktfast svingende i vejret overdøvede publikum næsten intromusikken. Rise Against entrerede scenen og kvitterede straks med det hurtige nummer ”Chamber the Cartridge”, der viser et tydeligt tilhørsforhold til gudfædrene af den melodiske punk, Bad Religion. Publikum havde tydeligvis intet imod den hurtige start og slamdansede så det var en fryd. Lytter man til bandets seneste udspil, Endgame fra i år, springer inspirationen fra Bad Religion-sanger Greg Graffin i ørene på flere af numrene. Næste nummer var ”State of the Union”, og så var Rise Against’ anden side præsenteret. Hardcore-siden, hvor undertegnede synes forsanger Tim McIlrath gør sig bedst live. Allerbedst var det når sangene enten var hardcore all the way eller når stilarterne blev blandet. I aften var det som om de numre med mest gang i var samlet i første halvdel af koncerten, hvorefter der blev slået over i sange med en mere ren vokal fra cirka midtvejs og indtil ekstranumrene. For undertegnede lagde det lidt en dæmper på stemningen – for selvom McIlrath er en habil sanger på album, så mangler han lidt når han skal synge rent live.

McIlrath var tydeligt tændt, og fra start til slut styrede han publikum som en præst styrer sin menighed. Publikum vidste præcis hvornår, det var tid til at råbe ”HEY” eller til at tage hele første vers, et omkvæd eller hvad ritualet nu bød. Der var ingen tvivl om, at Rise Against var blandt venner. Guitarist Zach Blair og bassist Joe Principe var også helt klar på at give publikum en god oplevelse. Rise Against er ikke et af den slags bands der kaster sig ud i de store instrumentale udskejelser, så de må byde på noget andet. Og det gjorde de! Med ledningsløse instrumenter var der frie tøjler til at hoppe rundt. Zach Blair var allerede fra start flittig med atletiske karatespark ud i luften med et solidt greb om guitaren, og efter bassist Joe Principe efter nogle indledende øvelser havde fået sparket sig varm, var han fuldt ud på omgangshøjde. Til gengæld kunne Blair nogle dansetrin rundt på scenen som Principe ikke kom i nærheden af at kunne udføre.

Det politisk bevidste band nåede også at dedikere det cathcy nummer ”Survive” til ofrene i Japan, dedikere hittet ”Prayer For a Refugee” til organisationen Sea Shepard, samt nævne det mindre bibliotek med veganer-litteratur og bøger om anarkiske som de havde stillet op nede ved garderoben. Undertegnede havde på forhånd frygtet at koncerten ville have budt på for mange taler om den slags, men det var på ingen måde tilfældet. ”Prayer For a Refugee” bragte i øvrigt i den grad publikum til live, og flere crowdsurfede, hvilket ellers lader til at være knap så populært i forhold til dengang undertegnede begyndte at gå til koncerter i starten af halvfemserne.

Efter en lille time gik bandet af scenen. Et par minutters venten senere kom forsanger McIlrath alene tilbage på scenen med sin akustiske guitar som han alene fremførte nummeret ”Swing Life Away” på. På andet ekstranummer, ”Hero of War”, fik han selskab af guitaristen, der også havde taget en akustisk guitar med. De to numre var aftenens lavpunkt. Selvom publikum virkede tilfredse og svingede både lightere og mobiltelefoner frem og tilbage i et adstadigt tempo, så er det altså ikke på den slags numre Rise Against står stærkest. Langt fra.

Heldigvis blev der sparket gang i festen igen på de sidste tre numre, hvor særligt ”Give It All” og ”Ready To Fall” gjorde det godt. ”Ready To Fall” er med sin blanding af catchy melodi, punk og hardcore en god afslutter og perfekt til at publikum kan bruge den sidste rest af energi til både at synge med og danse vildt omkring. Og det gjorde de!

Setlist:

1. Chamber the Cartridge
2. State of the Union
3. The Good Left Undone
4. Heaven Knows
5. Re-Education (Through Labor)
6. Survive
7. Like the Angel
8. Help Is On The Way
9. The Dirt Whispered
10. Injection
11. Prayer of the Refugee
12. Audience of One
13. Architects
14. Savior

15. Swing Life Away
16. Hero of War
17. Black Masks & Gasoline
18. Give It All
19. Ready to Fall

More from Carsten Fjølner
05.07.08 – Nicole Atkins – Astoria, Roskilde Festival
Astoria er den bedste scene på Roskilde Festival. Derfor var det også...
Read More
0 replies on “20.03.11 – Rise Against – Store Vega, København”