Nephew: Hjertestarter

Nephew har sadlet om på Hjertestarter. Teksterne er danske og langt mere personlige, der bliver slået hårdere på trommerne, og der er distortion på guitaren. Nevøerne har trukket i arbejdstøjet, har smøget ærmerne op og fundet værktøjet frem.

Nephew har sadlet om – uden filter og lige fra hjertet

En hjertestarter, også kaldet en defibrillator, er et hjælpemiddel til patienter med enten hjertestop eller rytmeforstyrrelser i hjertet. Om Nephew har valgt titlen fordi de har følt enten stop eller forstyrrelser, skal jeg ikke kunne sige, men i hvert fald tyder Hjertestarter på, at der er tænkt fornyelse ind i skabelsen af albummet. Sproglige krøller, store armbevægelser og Nephews ganske effektive musikalske virkemidler, var vi efterhånden også mange, der havde luret, og på trods af et par glimrende tidligere albums, havde samme stil trods alt ikke holdt til et album mere.

Hjertestarter er Nephew modige. Væk er de engelsk/danske tekster og væk er de spøjse tekster og ordspil. Væk er de tidligere ellers tiltagende småelektroniske elementer. Uden alt dette står Nephew nøgne tilbage med deres talenter, instrumenter og konstante søgen efter udfordringer, og ud af det er der kommet et langt mere tungt, mørkt, personligt og lettere fortolkeligt album. Det mest genkendelige på albummet er Nephews velkendte rytmer og tempi i sangene, og her kunne jeg godt have tænkt mig mere nytænkning.

Der er mere smæk på Nephew på Hjertestarter. Trommer, bas og guitar er de bærende elementer. Der bliver slået hårdere på trommerne, og der er distortion på guitaren. Nevøerne har trukket i arbejdstøjet, har smøget ærmerne op og fundet værktøjet frem. Simon Kvamm har lagt en smule af vokalarbejdet i hænderne på sine fire kolleger, som agerer korsangere på flere numre. Flere steder klæder det Nephew, mens det andre steder lyder som om, det mere er for korets skyld end for nummerets. Tilsammen giver alt dette Nephew en ny og før uset power, og det er ikke helt skudt ved siden af, i deres åbenlyse forsøg på at gøre tingene anderledes på Hjertestarter.

Der har altid været stor fokus på Simon Kvamms tekster. Vrøvlesprog og volapyk for nogle og skæve lyriske perler for andre. Kvamm har sadlet om på Hjertestarter. Teksterne er danske og langt mere personlige og handler om alt mellem tankerne om den ventende alderdom, parforhold, hæmninger og søndagsangst.  Han kan dog stadig ikke lade være med lege lidt med ord og formuleringer, og når en af hans meget få engelske udtryk er En wannabe Don Draper, er han tilgivet. Selvfølgelig kommer Kvamm også med holdninger om stoffer, når han på ”De Satans Hæmninger” lidt banalt synger: “En lille smule weed en engang i mellem er bedre end speed hver weekend”. Også på ”Fem Rum” bliver det også lidt banalt: “I mellem os fem er der en understanding. I mellem os fem er det undemanding. Når man er Nephew er der rum i huset”. En sang om, at de fem i Nephew har det godt sammen. Come on! Ud over det har Kvamm interessante ting på hjerte, og lytteværdien i Nephews musik er blevet en anden.

Nephew har skiftet kurs, men er bestemt stadig let genkendelige. De siger tingene mere direkte på Hjertestarter – både musikalsk og med ord. Dermed har Nephew taget en interessant drejning – en tiltrængt drejning – hvor den nye rute ikke er uden bump fra start til slut. Det vil udfordre eksisterende fans – smide nogle af vognen – og sikkert også tiltrække nye.

Written By
More from Lars Asmussen
Copenhell 2015 – Fredag
Fredag fortsatte helvedet på Refshaleøen. Nu blev dagen efterfulgt at weekend, og...
Read More
0 replies on “Nephew: Hjertestarter”