Giganterne rocker i Gentofte

motorhead-metaltown2006-070706-fotoclausmichaelsen-lemmy1-565x350

Som de fleste efterhånden ved, så lægger Gentofte Stadion den 10. juli græs til et brag af en endagsfestival. Ikke siden Heyday har der været en endagsfestival i Danmark med et så imponerende metal-lineup. De inviterede bands er nemlig Rammstein, Slayer, Motörhead (billedet) og Hammerfall. Med dette lineup skulle der være lidt for enhver smag inden for metalmusikkens efterhånden brede palet. Rammstein står for den alternative og innovative del af metalmusikken, Slayer for den hurtige thrashmetal, Motörhead for den klassiske metal og Hammerfall for den traditionelle 80er og 90er metal med hang til ekvilibristiske guitarsoloer. Det er blevet til en god blanding, uden bands, der ligger for tæt op ad hinanden. Ligesom det også alle er bands der forstår at spille for et stort publikum.

Det er efterhånden længe siden der har været koncerter af denne kaliber på Gentofte Stadion. Det er dog sket før. Tidligere har prominente navne inden for poppen og rocken, som Michael Jackson, Prince, ZZ Top, U2 og Pink Floyd lagt vejen forbi. Inden for den hårde rock har Gentofte også måttet lægge ører til lidt af hvert… Metallica, AC/DC og Guns N Roses har nemlig alle tidligere givet prøver på, hvorfor de må betragtes som nogle af sværvægterne indenfor genren. Noget af det unikke ved Gentofte Stadion er, i modsætning til eksempelvis Parken, at lyden er helt i top.

Alle bandsne har spillet i Danmark før – op til flere gange endda. I slutningen af 2004 var både Slayer, Rammstein og Motörhead (de to sidstnævnte i forbindelse med albumudgivelse) forbi for at rense øregangene hos de danske metalfans. Rammstein, der har spillet i Danmark fire gang, spillede i et totalt udsolgt Forum og deres seneste album, Reise Reise, har solgt til guld herhjemme i Danmark. Motörhead har spillet i Danmark et hav af gange.

Hammerfall udgav tidligere i år det anmelderroste album, Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken, og kan derfor præsentere helt friskt materiale for de danske fans. Det er derimod længe siden man har fået noget spritnyt fra Slayer. Det sidste studiealbum fra dem daterer sig tilbage til 2001, hvor de udgav God Hates Us All. Der skulle dog komme et nyt album senere på året og i mellemtiden kan man dykke ned i deres bagkatalog med hjælp fra den 5-dobbelte opsamling, der udkom i 2003.

Der er lagt op til et imponerende show den 10. juli ude i Gentofte, og jeg må sige, at jeg er godt tilfreds med programmets sammensætning. Dog havde jeg håbet på noget større end Hammerfall, efter at have set de tre tidligere offentliggjorte navne. Men måske er der andre der klapper i deres små hænder over offentliggørelsen af Hammerfall – svenskerne måske!? Det er i hvert fald et flot selskab de er havnet i.

Man kan ikke andet end glæde sig over, at der omsider dukker en ny stor endagsfestival op i Danmark. Lad os så bare håber på et stort fremmøde, masser af sol, god musik og på at festivalen holder mere end de to år der gik før Heyday lukkede og slukkede.

Her følger et kort resume af de 4 bands historie, fra starten og frem til i dag (de primære kilder til nedenstående er www.allmusic.com og Politikkens Store Rock Leksikon anno 2004).

Rammstein:
Rammstein blev dannet i Tyskland i 1993 som et fritidsband af tre fabriksarbejdere, der alle var involveret i diverse punk- og indiebands. Kort efter blev den tidligere olympiske svømmer Till Lindemann indlemmet i bandet, der så småt begyndte at tage form. Navnet, Rammstein, stammer fra et Amerikansk Air Force show i Tyskland hvor 80 mennesker blev dræbt. Et kontroversielt navn og Rammstein har da også i perioder været et kontroversielt band. Flere gange er de på grund af deres tekster blevet sat i forbindelse med nynazismen og anklaget for at agere politisk ukorrekt. De har dog nægtet al forbindelse til det nynazistiske miljø, og anklagerne stammer formentligt også fra folk, der ikke forstår deres musik. Rammstein fik tilspillet sig studietid ved at vinde en musikkonkurrence. De fik pladekontrakt og udgav i 1995 sit debut-album, der var repræsenteret på den tyske hitliste helt indtil deres andet album, Sehnsucht, udkom to år senere. Med dette album slog bandet for alvor igennem, og de gik nummer et på den tyske hitliste. Musikstilen var hård metal blandet op med elektroniske beats. På grund af deres imponerende liveshows spillede de for mellem 10.000 og 30.000 tilskuere rundt omkring i Europa. Deres liveshows nærmer sig til tider det teatralske og involverer oftest en hel del ild. Rammstein har udgivet fire albums og er dermed det band der i denne sammenhæng har udgivet færrest albums.

Slayer:
Slayer blev dannet i 1982 og må, sammen med Metallica og Anthrax, betegnes som et af de største og mest nyskabende bands inden for thrashmetallen. I begyndelsen af bandets karriere spillede de Iron Maiden- og Judas Priest-covernumre. De fandt dog hurtigt ud af, at de godt kunne selv og blandt andet ved hjælp af teksterne, der både kredsede om satanisme og indeholdte udpenslede beskrivelser af død og lemlæstelse, blev de både et kontroversielt og et populært band. Slayer albumdebuterede i 1983 med albummet Show No Merci og nåede at udgive yderlige 2 albums for pladeselskabet Metal Blade, inden de skiftede til American og fik sit musikalske gennembrud i den bredere offentlighed. Dette skete med det fremragende Rick Rubin-producerede Reign In Blood fra 1986 – et speedmetalalbum på under 30 minutter. Endnu to albums nåede Slayer at udgive inden grungebølgen var over dem. Dette resulterede i en albumpause på 4 år hvor deres fænomenale (tidligere jazz-)trommeslager, Dave Lombardo, forlod bandet. Efter albumpausen udgav Slayer i 1994 Devine Intervention, der strøg direkte ind som nummer 8 på Billboard. Med 10 albums, mere end 20 år på bagen og med Dave Lombardo tilbage i folden er Slayer, som et af de få bands fra deres tid, stadig godt kørende.

Motörhead:
Efter at være blevet smidt ud af bandet Hawkwind i foråret 1975 (pga. en anholdelse for narkotikabesiddelse), begyndte engelske Lemmy Kilminster at kigge sig om efter medlemmer til det band, der skulle blive opkaldt efter den sidste sang han skrev for Hawkwind – Motörhead. Bandet fik ikke en problemfri start og måtte blandt andet fyre sin producer og ændre sit lineup, og da bandets debut endelig var klar i 1976 afviste deres pladeselskab at udgive den. I 1977 udgiver Motörhead sit debutalbum, Motörhead.

Derfra gik det fremad og med udgivelsen af sit tredje album, Bomber, der blev nummer 12 på den britiske hitliste, blev det tidligere afviste album alligevel udgivet. Siden da er det stort set kun gået fremad for Lemmy og det skiftende line-up i Motörhead. De har udgivet 19 studiealbums og er blevet et af de helt store navne inden for den klassiske heavy metal. De spiller en beskidt og kompromisløs form for heavy metal.

Hammerfall:
Svenske Hammerfall blev dannet i 1993, men grundet diverse line-upændringer blev debuten, Glory To The Brave, først udgivet i 1997. Som det var tilfældet for Rammstein startede Hammerfall også blot som et sideprojekt for folk, der havde sine egne bands (In Flames og Crystal Age). Det var ligeledes med hjælp fra en musikkonkurrence Hammerfall kom frem. På trods af, at de kun nåede semifinalen var to af deres numre blevet optaget på bånd. Dem sendte de til et pladeselskab og det skaffede de, indtil nu, 5 udgivelser på Nuclear Blast. Musikken ligger tæt op af bands som Blind Guardian og Manowar og teksterne handler gerne om riddere, drager osv. Blandt sangtitlerne finder man blandt andet The Dragon Lies Bleeding, The Metal Age, Legacy of Kings, Warriors of Faith, Raise The Hammer.

BILLETTER TIL GIANTS OF ROCK KØBES PÅ: Billetnet

More from Carsten Fjølner
02.07.09 – Social Distortion – Arena, Roskilde Festival
På trods af at have fået den ærefulde tjans at åbne den...
Read More
0 replies on “Giganterne rocker i Gentofte”