19.11.05 – Jomi Massage & DRs Big Band – Lille Vega

Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Jomi Massage i Sommerland Big Band

Blege og forfrosne søgte et miks af jazz enthusiaster og børn af rock ‘n’ roll feberen ly fra vinterkulden for at finde varme i Lille Vega, der i aftenens anledning var forvandlet til en lille jazzbule med rækker af stole. Omkring 200 mennesker kvidrede nervøst, da spændingen endelig blev udløst. Medlemmerne i DRs Big Band listede en efter en ind på scenen iført røde turbaner for at indtage deres pladser i al stilfærdighed. Ud af en sidedør kom et levendegjort Dannebrog ind for at give os en sørgmodig og meget enkel sang om støvet kærlighed, det at give og tage og finde nye destinationer. En kontrabas og lidt larm fra orkestret var det eneste akkompagnement til den afdæmpede vokal i åbningssangen “Samtalerne”.

I tilfælde af nogen skulle være i tvivl så jo – det var Jomi Massage, der gemte sig under de rød-hvide farver. For godt et år siden fik Danmarks uofficielle støjrock dronning Signe Høirup Wille-Jørgensen et opkald fra P2-programmet Radium. Redaktionen ville gerne føre hende sammen med DRs Big Band og se, hvad der kunne komme ud af det alternative samarbejde. Hun takkede ja til at deltage i eksperimentet, men som sit alter ego Jomi Massage, det navn hun udgiver soloplader under. Sammen med saxofonisten Lars Møller har hun skrevet omkring otte sange om livet, kærligheden, religion og politisk overbevisning. Men er der så virkelig kommet nogen spændende sange og noget nytænkning ud af det? Ja for fanden!!! Ganske givet er undertegnede ikke jazzekspert, men sangene er umiskendeligt Jomi Massage – De er uforudsigelige, præget af legesyge og spicet op med jazz.

Der er en vis etikette forbundet med at opleve et big band, en etikette som ikke er eksisterende ved en almindelig Jomi Massage koncert. Man skal klappe af soloerne, sidde lige så stille uden at sige et ord, lægge øre til en del small talk og anekdoter, og det er ganske charmerende og afslappet. Det samme kan ikke siges om musikken og udførelsen. Designertrioen Ingen Frygt har lavet kostumerne til Jomi Massage, der smed flaget efter første sang til fordel for et par patchwork inspirerede overalls lavet af små sekskanter i regnbuens farver. Det var den kvindelig udgave af harlekin med sort blonde-bodystocking, der trådte frem for publikum. Signe Høirup Wille-Jørgensen afslørede sig selv med vanlig sans for dramatik og viste sin flair for performance undervejs Hun skrev ord på gulvet med sin mikrofon for at få en øredøvende støj til at bore sig vej til det inderste. Hendes krop blev et instrument, hvorpå hjertebanken blev skabt i takt med mikrofonens slag på hendes bryst. Hun nikkede, gyngede og svajede sig vej gennem den halvanden time lange koncert, mens hun smilede henført og begejstret klappede af bandet og gav thumbs up til solisterne. Det var en tilfreds og glad kunstner, der stod på den lille scene i går.

Jomi Massages indgangsvinkel til DRs Big Band har måske været at se hvert instrument som en forlystelse i et sommerland. De er alle blevet prøvet af, og selvom de alle har været ganske morsomme at prøve, så har hun alligevel fundet et par favoritter: som trompeten i “Bogstavsangen”, hvor trompetisten Anders Bergkrantz fik frit lejde til at improvisere sit lille jazz hjerte til maksimum. Det var intenst og gik lige i nervesystemet. Kærlighedssangen “Jordslået” om en kvinde, der “vakler på intimiternes snævre grænser” og som “dufter af jordslået kærlighed” rocker mere med guitar og trommer. Sjovest og mest Jomi Massage blev det i afslutningsnummeret “Vildspors fanfaren”. Inspireret af et klassisk blues riff tilført et højt tempo suser man ud af en åben landevej med vinduerne rullet helt ned, mens vinden kærtegner de viltre lokker. Sangen er højlydt, stor, pågående og aggressiv. Det er her alle forlystelserne får lov til at lege, ikke mindst blæserne, der var helt oppe i orkanstyrke.

På Jomi Massages seneste album From Where No One Belongs, I Will Sing gav hun en smagsprøve på sin mere følsomme side. Med DRs Big Band i ryggen afslørede Signe Høirup Wille-Jørgensen en overvældende vokalstyrke. Hun er sgu’ en inkarneret jazz-mama, der i går aftes trængte ind i alle kroge med sin fløjlsbløde stemme. Hun sukkede en trist hvisken og sekundet efter udstødte et rasende råb. Hun sang indtrængende med håb i vokalen og smøg sin ord om os som en kat med fløde i sigte. Det var sgu en lækker overraskelse at få serveret!

Til januar kommer der en cd med numrene og lad os for Guds skyld håbe, at Jomi Massage og DRs Big Band kan få lidt af deres live magi med ind i studiet. For så er der lidt at finde for både Jomi-fans og jazzlovers.

More from Camilla Jørgensen
28.06.23 – Fever Ray – Arena, Roskilde Festival
Fever Ray aka. Karin Dreijer har mange haft ansigter og forskellige former...
Read More
0 replies on “19.11.05 – Jomi Massage & DRs Big Band – Lille Vega”