Iron Maiden – Death on the Road

dvd-ironmaiden-deathontheroad-2006-300x450

Intet tegn på metal-træthed hos Iron Maiden

Selvom Iron Maiden er dinosaurer inden for musikindustrien, har de bestemt ikke været sene til at tage de nye medier til sig. Inden for de seneste par år har de udgivet DVD’erne Classic Albums: Number of the Beast (2001), Rock in Rio (2002) og The early Days (2004).

Sidste år udkom Death on the Road på CD, men DVD-versionen har vi måttet vente godt et halvt år på. Om det var ventetiden værd? Bestemt!

Koncerten er optaget i Westfalenhalle i Dortmund under Dance of Death -touren i 2003. Der er tale om en af de mest spektakulære scene-shows nogensinde i Iron Maiden regi, og denne DVD viser (på samme måde som Rock in Rio) hvorfor Iron Maiden er et af de bedste live-bands overhovedet. Med en samlet alder på over 300 år er det en gåde for undertegnede hvordan Bruce Dickinson og resten af bandet stadig besidder sådan en live-energi. De har simpelthen hele publikum i deres hule hånd gennem hele koncerten.

Scenen er bygget op som en gigantisk borg, og med adskillige bagtæppe- og setting-skift undervejs er der dømt underholdning for alle pengene. Bruce Dickinson skifter konstant kostume, og scene-mæssigt kommer vi b.la. omkring så forskellige temaer som første verdenskrig og kostumebal. Det er intet mindre end storslået. Og så er der jo også maskotten Eddie som kommer i to forskellige udformninger – En kæmpe oppustelig figur samt en levende 3 meter høj dukke.

Setlisten bærer selvfølgelig præg af, at det er en tour for det seneste album Dance of Death, og derfor er numre som ”Wildest Dreams”, ”Rainmaker” og ”Dance of Death” selvfølgelig at finde blandt sangene. Men Iron Maiden live-klassikere som ”Fear of the Dark”, ”The Trooper”, ”Iron Maiden” og ”Hallowed be thy Name” mangler ikke, og den 105 minutter lange koncert rundes som sædvanligt af med ”Run to the Hills”.

Lige som med Rock in Rio er det Steve Harris selv, der har stået for klipningen, og min klare opfattelse er, at han burde holde sig til at lave og spille musik og fremover overlade klipningen til professionelle filmfolk. Klipperytmen er ofte så hurtig, at det er svært at følge med i hvad der sker. Det er blevet en smule bedre siden Rock in Rio, men det kunne stadig sagtens være en del mere dvælende, så man bedre kunne nyde koncerten.

Ekstra guf er standard

Ekstramaterialets hovedattraktion er uden tvivl en 70 minutter lang dokumentar omkring tilblivelsen af Dance of Death og den efterfølgende tour. Da Maiden tidligere generelt har lukket dørene totalt for omverdenen under indspilningerne af de forrige plader, må denne film siges at være lidt af et scoop. Ud af de 70 minutter er det dog desværre kun 20 minutter der bliver brugt på selve indspilningerne, mens resten drejer sig omkring touren. Lidt synd, men lidt har vel også ret.

Det er befriende at se, at bandet morer sig under indspilningerne, da man skulle tro, at et band som Iron Maiden med så mange år på bagen kørte det hele på rutinen. Der er dog tid til både leg og sjov, og det viser sig da også at flere af numrene er opstået i studiet. En anden sjov opdagelse for undertegnede var, hvor meget bandet egentlig arbejder som et kollektiv. Det er stadig Steve Harris, som er den overordnede chef, men alle medlemmer kommer med indput, og selv Nicko McBrain (trommer) laver et nummer på bassen.

Selve tour-delen af dokumentaren er ret traditionel, selvom man får en masse nye mere eller mindre skægge anekdoter og information omkring kostumer, scenen, lyden, bandet m.m. Denne del af filmen er altså hvad man kan forvente af en tour-dokumentation, og dermed er der ikke noget nyt under solen her.

Udover dokumentaren, indeholder ekstramateriale-DVD’en en hel del guf for Iron Maiden fans. Der er en 45 minutters film om tour-livet blandt crewet (denne består dog af fraklip fra hoved-dkoumentaren), en 30 min. film om Iron Maiden-fans, musikvideoerne til ”Rainmaker” og ”Wildest Dreams”, gallerier, storyboards, interviews, tour-datoer etc. Når Iron Maiden udgiver en DVD, er der altså ikke sparet på ekstramaterialet. Ikke noget med bare at udgive koncerten, og så er det det. Nej, det skal være en oplevelse ud over det sædvanlige, og det må man også sige at Death on the Road DVD’en bestemt er.

Hele herligheden kommer i et flot digipack-cover og underligt nok er koncerten at finde på to forskellige DVD’er – en med 5.1 mix og en i stereo-mix. Hvorfor det skulle være nødvendigt at udgive koncerten som 2 DVD’er er vel lidt underligt, men så længe det hele ikke koster ekstra, er det vel i bund og grund lige meget.

Death on the Road er atter en DVD-udgivelse fra Iron Maiden, der er helt i top. Bortset fra et par enkelte små irriterende elementer (f.eks. klipningen) er der ikke en finger at sætte på den. Death on the Road er derfor et must for alle Maiden-fanatikere – måske som optakt til deres to koncerter i november i henholdsvis Ålborg og København.

More from Claus Wrang Riis Michaelsen
Nyt album på vej fra Graveyard
Svenske Graveyard brød for alvor igennem med deres 2. album Hisingen Blues...
Read More
0 replies on “Iron Maiden – Death on the Road”