04.04.06 – Wir Sind Helden – Lille Vega

Foto: Svend Sindt
Foto: Svend Sindt

At være et dansk mindretal i Danmark

Wir Sind Helden gav uden tvivl et brag af en koncert på Lille Vega tirsdag aften. Stemningen var høj, spillestedet fyldt til randen med noget, der sandsynligvis svarer til hele den unge tyske befolkning i København. Der stod udsolgt på døren – og opvarmningsbandet Helios (D) gjorde sit til at øge forventningerne. Det skal ikke handle om Helios her, men blot bemærkes, hvor surreelt det var at opleve et tysk band, der normalt synger på engelsk, afslutte deres koncert med en ganske dansk version af TV2s storhit ”De Første Kærester På Månen”. Det var ikke kønt, men det var charmerende og varmt i dagens anledning.

Hovednavnet gik på hen ad klokken ti. Fire medlemmer på en scene, forsangerinde Judith, bassist Mark og guitarist Jean-Michel på rad og række i front, trommeslager Pola i baggrunden. Og så ”Guten Tag”, heltenes storhit fra debutalbummet Die Reklamation. En oplagt måde at sige goddag på, energi og gang i den. Og de to ord var netop kodeordene for heltenes koncert på Vega.

Jeg vil allerede nu understrege, at der intet – absolut intet – var galt med det musikalske niveau hos Wir Sind Helden. Heller ikke det musikalske repetoire, der rummede stort set alle de hits, som bandet har haft i sin til nu korte karriere, samt mange flere. Heller ikke lydkvaliteten eller stemningen, der blandt andet førte til et stagedivende publikum – som Wir Sind Helden også er kendt for i hjemlandet. Men der var alligevel noget, der ikke virkede for mig.

Det var med relativt store forventninger, jeg havde begivet mig ind til mødet med mine tyske idoler. Og på scenen var det også en hjertevarm snak, der gled frem og tilbage. Der blev grint og charmeret og danset og hoppet. Men jeg blev tabt et sted. Måske midt i al den tyske snak, som ellers var ret forståelig, men på en eller anden måde skabte netop kommunikationen mellem bandmedlemmerne og publikum en usynlig linje mellem nationaliteter på Lille Vega. Tyskerne, som havde deres livs aften med velkendt lyrik og et band, der lige så godt kunne have optrådt i Berlin. Og så danskerne, som – med udgangspunkt i min fornemmelse – til tider følte sig uden for, som et dansk mindretal i Danmark, fordi heltene var rykket ind. Det er en underlig følelse at skulle beskrive, fordi det var en god koncert, men jeg mistede simpelthen kontakten – og Wir Sind Helden formåede ikke at nå langt nok ud over scenen til at fange mig igen.

Og når man først har mistet den nære relation til det, man ellers holder af, så er det svært at fokusere. Pludselig var stemningen for tysk for mig med associationer til store sportshaller, pandebånd og RTL. Og da det ikke ligefrem er skønsang, man går ind og ser Wir Sind Helden for, stod jeg tilbage med et uindfriet håb om igen at blive ramt af kærligheden til musikken. Det skete kun i glimt, mest på de stille numre, hvor stemningen blev intens og varm.

Det var en ganske u-international koncert, selvom heltene ikke var på hjemmebane – og det trækker gevaldigt ned på min skala, for det må simpelthen kunne gøres bedre.

Setliste:

Guten Tag
Zuhälter
Heldenzeit
Von Hier An Blind
Wenn Es Passiert
Echolot
Darf Ich Das Behalten?
Du Erkennst Mich Nicht Wieder
9) Denkmal
Is Das So?
Gekommen Um Zu Bleiben
Aurélie
Nur Ein Worth

Ekstra
Rüssel an Schwanz
Mössen Nur Wollen

Ekstra Ekstra
Bist Du Nicht Müde

Written By
More from Pernille Yding
Skanderborg Festival 2012: Onsdag
Og så blev det onsdag. Og i almindelig festivalsammenhæng ville man nok...
Read More
0 replies on “04.04.06 – Wir Sind Helden – Lille Vega”