Punk and Billy Bash! #20

volbeat-dk-presse2007-565x350

Hvis man blander 70’ernes punk og 50’ernes rockabilly får man bl.a. punkabilly. En af mange hybridgenrer, der lever i en musikalsk og stilistisk subkultur, der senest blev fejret d. 3. og 4. november på Loppen med den 20. omgang PUNK AND BILLY BASH!

I løbet af de seneste 5 år har promoteren Jesper Frydenlund i samarbejde med Loppen med jævne mellemrum afviklet PUNK AND BILLY BASH!-arrangementer, der giver spillerum til de mange forskellige crossover-genrer mellem punk, rockabilly, rock’n’roll mm.

På den første aften af PUNK AND BILLY BASH! #20 kunne man opleve de italienske punk-rock’n’rollere The Peawees, det danske metalband Volbeat (billedet) og The Peacocks fra Schweiz, der musikalsk kan placeres inden for punkabilly-genren.

Punkabilly

Punkabilly-genren opstod i slutningen af 70’erne som en genremæssig reaktion mod datidens hårde og beskidte punkscene. Det var det britiske band The Meteors, der som de første blandede aggressiviteten og energien fra punkrocken med de traditionelle basgange og guitartemaer fra 50’ernes rockabilly, som man f.eks. kender fra Bill Haley, Jerry Lee Lewis og den tidlige Elvis Presley.

I starten kom de traditionelle punkere ikke godt ud af det med de punkere, der begyndte at adaptere rockabilly-musikken og ikke mindst rockabilly-stilen med det lækre, ”greasede” hår, og læderjakker. I dag er der dog ikke det store skel, men i stedet en meget stor samhørighed i subkulturen, uanset om man er mest til punk eller mest til rockabilly.

Musikalsk blanding + blandet publikum = fest

Det musikmæssige fællesskab på trods af forskellige udgangspunkter, afspejles også under PUNK AND BILLY BASH!-arrangementerne: ”I bund og grund, så er det punks og greasers og rock’n’roll’ers, der kommer til vores koncerter i dag, og de går i byen for at have det sjovt, og for at høre noget god musik”, siger Jesper Frydenlund.

Dette var bestemt også tilfældet ved den første aften af PUNK AND BILLY BASH! #20. Det hele gik for sig i uhøjtidelig stemning og en festlig, men afslappet atmosfære, som Loppens lavloftede lokaler men i høj grad også musikken og det meget blandede publikum skabte.

Her var punks og læderjakkeklædte rock’n’rollere med bakkenbarter og masser af pomade i håret og rockabilly-chicks iført prikkede kjoler. Blandt disse rockabilly afficionados var også en del svenske delegationer, der havde taget turen over Øresund for at tage del i festen. Derudover havde aftenens metalband Volbeat tiltrukket en stor skare af lokale fans, der bl.a. luftede deres musikalske tilhørsforhold iført T-shirts med bandnavne som Volbeat, Illdisposed og Hatesphere.

Tainted Love på rockabilly-manér

Selvom publikum på mange måder var en blandet skare, syntes alle at hygge sig gevaldigt, mens de lyttede til DJ’en Lasse Elmers musik før og efter live-optrædenderne. Her blev der etableret en god punkabilly-atmosfære, og ikke engang de hårdeste drenge kunne lade være med at nikke i takt til musikken, der var et miks af swing, doo wop og traditionel rockabilly musik, men også Phil Spector-produktioner og punk som Ramones og Iggy and the Stooges.

Det største hit på både dansegulvet, i baren og ved cafébordene var dog uden tvivl en sjælden version af Soft Cells klassiker ”Tainted love” begået af det italienske neorockabillyband ”The Boppin’ Kids”. Dette nummer var på mange måder meget karakteristisk for hele arrangementet, der grundlæggende var båret af en ligefremhed og energi. Og bestemt en åbenhed overfor genre- og stilblandinger.

The Peawees – Punket rock’n’roll med kant

Første band på scenen var The Peawees fra Italien, der optrådte med en blanding af punk og rock’n’roll. Bandets rockabilly-inspiration kunne desuden spores i deres attitude og påklædningsstil med kortærmede countryskjorter, bakkenbarter og tilbagestrøgne hår. Deres energiske optræden blev leveret med masser af punket kant og nerve, og det var grangiveligt som at opleve Green Day på en god (rock’n’roll-)dag.

Volbeat – Metal for fuld skrue

Den efterfølgende Volbeat-optræden syntes umiddelbart at pege ud af punk og rockabilly-koblingen. Volbeat er nemlig et dansk metalband, der imidlertid har stærke rødder i rock’n’roll’en. De deltog også i PUNK AND BILLY BASH! #15 , fordi det ifølge arrangøren Jesper Frydenlund er vigtigt, at etiketten PUNK AND BILLY BASH! ikke stivner i den samme type musik, men bliver ved med at være en samling af forskellige blandingsformer. Derfor arbejdes der på at få bands på programmet, der udfordrer publikums vanetænkning – også i en forholdsvis løst defineret ramme som PUNK AND BILLY BASH!

Og de fremmødte Volbeat-fans gjorde bestemt deres til at overbevise resten af publikum om bandets fortræffelighed: På trods af Loppens lave loftshøjde og mange spær, blev der bl.a. eksperimenteret med crowd surfing til tonerne af den hårde metal – og til tider ligefrem country! – der kom fra scenen. Med Volbeats hårde lyd og råhed i udtrykket fik publikum virkelig gennembanket sanserne, inden det var tid til hovednavnet The Peacocks.

The Peacocks – Old school energi og gulvbas

The Peacocks er et succesfuldt punkabilly-band, der turnerer over hele verden. De har tidligere spillet på PUNK AND BILLY BASH! #5, og for nylig gæstede de også Lades Kælder i København. Under deres optræden på Loppen blev forventningerne til deres show bestemt heller ikke gjort til skamme. Med gulvbas, forvrænget elektrisk guitar og trommer leverede The Peacocks en energisk omgang old school rockabilly med et distorted twist, og var i rigtig god kontakt med publikum, der – på trods af at vi efterhånden var kommet ud på de små timer – stadig var musikhungrende. The Peacocks var med deres drive og melodiske fundament klart aftenens koncertmæssige højdepunkt og bestemt en værdig afslutning for den første aften af PUNK AND BILLY BASH! #20.

PUNK AND BILLY BASH! #21

Denne 20. omgang PUNK AND BILLY BASH! skulle egentlig have været den sidste i rækken, fordi det har været svært at få økonomien til at hænge sammen omkring arrangementerne. Jesper Frydenlund fortæller dog, at der bliver arbejdet på muligheden for at lave flere arrangementer igen næste år. Og med den succes, der var denne aften, både hvad angik musikken, publikumstallet og stemningen, kan man bestemt håbe, at der kommer en gentagelse!

Tjek www.myspace.com/punkandbillybash og www.punkandbillybash.dk for yderligere informationer og oplysninger om kommende events.

More from Tina Kristensen
Ralph Myerz & The Jack Herren Band-interview
Et sympatisk og snurrigt bekendtskab I 1997 blev DJ’en Erlend Sellevold, alias...
Read More
0 replies on “Punk and Billy Bash! #20”