Opsamling med mangel pÄ originalitet
Det engelske band, Anathema er, til trods for nÊsten tyve Är i branchen, stadig forholdsvis ukendte i Danmark, hvilket bestemt er en skam. Bandet har for nyligt udgivet en opsamling af deres musiske arbejde gennem Ärene, hvilket kunne vÊre et sted at starte sit kendskab til bandet, sÄdan som opsamlinger jo kan have til formÄl, men i dette tilfÊlde vil denne anmelder frarÄde nye lyttere at starte her.
Som fan kan det ofte vĂŠre en irritation, nĂ„r et af favoritnavnene udgiver et opsamlingsalbum. Man kan blive bange for, de nu er ved vejs ende, eller ogsĂ„ kan man blive utilfreds over at det efter ens mening, netop ikke er de bedste sange, der er blevet udvalgt. I Anathemas tilfĂŠlde er det dog nogle sange af hĂžj kvalitet, der er blevet placeret pĂ„ dette album, og Anathema har endda valgt at vise, de stadig har kreativiteten i deres hule hĂ„nd ved at lave sangene i helt nye versioner, nĂŠrmere betegnet den akustiske af slagsen. NĂ„r man tĂŠnker pĂ„ hvor godt nogle bands tidligere har arrangeret deres numre til akustiske versioner, som fx bĂ„de Nirvanas og Alice in Chainsâ unplugged albums fra 1990ernes grungetid, er det ĂŠrgerligt at konstatere, at Anathemas sange ikke rigtigt kommer til deres ret i de nye versioner. Nu skal det lige nĂŠvnes, at der dog ikke er tale om grunge, men om en meget fin og sjĂŠlden lyd med strejf af bĂ„de nyere progressiv rock, og enkelte steder metal, og 1970ernes syrerock. Ja, faktisk kunne man vove at pĂ„stĂ„, Anathema har skabt sin helt egen lyd! Men som sagt, kommer denne ikke frem pĂ„ Hindsight: Et af bandets bedste numre âFragile Dreamsâ, mister den kant, som udskiller sig fra Anathemas ellers lidt blĂždere lyd, hvis man ser bort fra deres ĂŠldre materiale, mens âWhere Are You?â bliver ledsaget af et sĂŠrt munkeagtigt kor i baggrunden. Den smukke âOne Last Goodbyeâ er i forvejen et ganske neddĂŠmpet nummer pĂ„ originalversionen, sĂ„ at lave den akustisk virker nĂŠsten irrelevant, for selvom sangen stadig er smuk, sĂ„ er den mere interessant nĂ„r den ikke er fuldstĂŠndigt tonet ned. Skal man arrangere et nummer om, er det nĂždt til at lyde helt modsat originalen, for at skabe kontrast, eller at tilfĂžje sangen noget nyt, og det formĂ„r Anathema stort set ikke at gĂžre pĂ„ nogen af numrene.
Skal man se pĂ„ noget positivt ved de akustiske versioner, mĂ„ det fremhĂŠves at det uden tvivl er et plus, at sanger Vincent Cavanagh fĂ„r sat mere fokus pĂ„ sin behagelige, fĂžlsomme vokal, ligesom at den kvindelige vokal pĂ„ âA Natural Disasterâ er mere intens end pĂ„ originalen. Derudover er Anathema ogsĂ„ habile sangskrivere med et godt bagkatalog, men netop derfor burde de have holdt sig til originalerne. Kender man Anathema, ved man allerede godt, de er dygtige musikere, og det behĂžver de derfor ikke at bevise en gang til ved at lave nye versioner af deres sange. I 2009 kommer der dog et nyt album, og det er dĂ©r, de skal imponere.