Datarock – interview

Norske Datarock gæstede Rust til en totalt udsolgt nattekoncert, og Diskant fangede bandet til en snak på mailen om regnvejr, dødsmetal og norsk fodbold – og en masse andet.

Foto: Tom Oxley
Foto: Tom Oxley

Datarockere fejrer fuldfed firserfest for fuld skrue

Norske Datarock gæstede Rust til en totalt udsolgt nattekoncert, og Diskant fangede bandet til en snak på mailen om regnvejr, dødsmetal og norsk fodbold – og en masse andet.

Diskant: For mig repræsenterer Bergen tre ting: Den store forfatter, Ludvig Holberg, Bergen Metal Fest og konstant regnvejr. Hvordan udspringer et band som Datarock sig fra dette våde og dunkle Vestnorge?
Datarock: Ud fra et desperat behov for eskapisme…

Diskant: Er der et aktivt netværk omkring Bergens musikalske undergrundsmiljø?
Datarock: I allerhøjeste grad. Vi har endda skabt YAP Records (myspace.com/yaprecords), hvor vi netop er producere og udgivere for ti andre lokale artister såsom Karin Park, John Olav Nilsen & Gjengen, Fjorden Baby! og Denga Denga. Byen er på en måde defineret ved den favnende, samarbejdende og urivaliserende tilgang til musikken.

Diskant: Der er en tør storbylyd i jeres musik. Hvordan stemmer det overens med det store åbne hav ud for Bergen havn, gletscherne og den norske folkelige kultur?
Datarock: Det er et sted, hvor folk er stolte af selve byen, men hvor man også ser længere ud i horisonten for inspiration. Jeg mener, at ”det store åbne hav ud for Bergen havn, gletscherne og den norske folkelige kultur” faktisk er at finde i vores måder at bearbejde vores inspirationskilder på. Kan du ikke høre mågerne? De smeltende gletschere? Violinerne? Det hele er der – et eller andet sted!

Diskant: Kan du forklare, hvordan den norske musikscene er i stand til at producere bands som Datarock samt mere ekstreme black metal-bands, på trods af landets nærmest isolerede placering, den sparsomme befolkningstæthed og relativt konservative mentalitet?
Datarock: Fordi det er et land, der er åbent mod alle former for indtryk og udtryk, inklusive branchens økonomiske bagmænd.

Diskant: Der er en masse humor i jeres tekster. Er det et grundlæggende princip, at I skal have det sjovt, mens I arbejder med jeres musik?
Datarock: Ja!

Diskant: I blander også billeder af en verden, der udelukkende eksisterer I cyberspace, samtidig med at I har tydelige inspirationskilder fra tiden før Bill Gates. Er jeres musikalske projekt mere retro end futuristisk eller omvendt?
Datarock
: Ingen af delene, Datarock er retrofuturisme.

Diskant: Der er et fravær af aggression (som i vrede, ondskab og raseri) i jeres musik. Er det noget I er bevidste om, eller er I bare sådan?
Datarock: Hvad mener du? Vi er super aggressive i alt, hvad vi foretager os! Ok? Fatter du det? Det er vores mantra! Vær aggressiv. Vær, vær aggressiv. V-Æ-R-A-G-G-R-E-S-S-I-V!

Diskant: Hvordan opfatter I aggressiv musik som f.eks. death, doom og black metal?
Datarock: Jeg synes det er lige så harmløst eller harmfuldt som det, vi foretager os… Vi udspringer faktisk af det samme miljø som de nuværende lokale black metal-bands, som jo også kommer fra senfirsernes punkrock/thrash metal-scene. Vi var bare knægte dengang, men det er de samme mennesker, der stadig laver det, de altid har gjort. De metal-drenge, vi kender i dag, er nogle af de flinkeste, mest intelligente og generøse forretningsfolk og mentorer, vi overhovedet kunne drømme om at have omkring os, da Datarock blev dannet dengang. Datarock ville med sikkerhed ikke være, hvor vi er i dag, uden den vejledning vi fik i de unge dage i forbindelse med det DIY-etiske kodeks, der præger metalscenen. Du ved nok, popscenen er mere i retning af at alle er glade og danser rundt, hvor metalscenen er mere lev stærkt, dø ung, arbejd hårdt mod dine mål, vær dig selv, gør det, du brænder for, derfor; I salute thee, death, doom and black metal!

Diskant: Er I et live eller et studieband?
Datarock: Vi har indspillet to albums, men spillet over 550 shows I 30 lande. Jeg vil nok mene, at vi er et liveband.

Diskant: Vedrørende koncerten på Rust, hvordan var den?
Datarock: Fed koncert! Intens. Varm. Sexet. Lækker. Og rar!

Diskant: Hvad er en vellykket koncert for jer?
Datarock: At vi er nødt til at smide toppen, på grund af kropsvarmen fra publikum. Det skete også på Rust, til nogens forargelse. Men der er én ting, jeg bliver nødt til at slå helt fast: Det er ikke en ægte måtte. Det er den samme undertrøje, Paul Stanley også bruger på scenen

Diskant: Hvis du skulle til den der berømte øde ø resten af dit liv, hvilke tre albums ville du så tage med dig?
Datarock: Stone Roses’ evergreen debut, Velvet Underground & Nicos killer fra ’67 og Datarocks kommende stjernealbum nummer to, Red.

Diskant: Hvornår begynder det norske fodboldlandshold at sparke røv?
Datarock
: Når vi får Norge tilbage i union med Danmark…

Written By
More from Carsten Meedom
The Quasi Dub Development: Limousine To The Guillotine
Man kan klandre The Quasi Dub Development for mange ting, men man...
Read More
0 replies on “Datarock – interview”