Týr: By the Light of the Northern Star

Det er simpelt spillet, med vægten på både det brutale og det hurtige og det melodiske og folkelige. Jeg er sikker på, at hvis der fandtes vikinger i dag, ville de spille musik som færøske Týr, der tager sig selv og sit udtryk alvorligt.

cover-tyr-bythelightofthenorthernstar-2009-300x300
Vogt dig, vantro, grindedræberne er på togt igen

Det er normalt ikke meget man hører fra de regnfulde, vindblæste færøske knolde, der ligger midt ude i Atlanterhavet et godt stykke nordøst fra den skotske kyst. Lige bortset fra reality-tv-stjernen Linda og en fodboldmålmand med en sjov hue. Men med Týrs nyeste udspil, som er bandets femte fuldlængde, er der ved at være lavet godt og grundigt om på det.

By the Light of the Northern Star lægger sig i fin forlængelse af bandets tidligere udgivelser, og der bliver igen fyret op under vikingemetal af den ædleste slags.
Genren har det med at forfalde til det rene tegneserie og så lårtykke klichéer, at det næsten ikke er til at bære, men færøske Týr tager sig selv og sit udtryk alvorligt på en måde, så man overgiver sig allerede efter et par skæringer. Der er fuldfed, traditionelt heavy metal med masser af galopperende trommer, førsteklasses guitarlir, leveret på imponerende vis af Terji Skibenæs, og en stormomsust Heri Joensen på vokal. Men i det jernbeslåede, kraftfulde og hardcore-udtryk fremføres også de flotteste korharmonier, der for en stor dels vedkommende bygger på traditionelle færøske folkemelodier. Og lige netop her bliver Týr til noget andet og noget mere end et kalorielet tegneserieband.
Týr har også på de tidligere udgivelser bevist, at netop arbejdet med færøsk folkemusik fint passer med den heavy metal-lyd, som de nu har dyrket og forfinet gennem de seneste 8-10 år.

På to af albummets 11 skæringer bliver der således sunget på færøsk, og selvom man ikke fatter en bjælde, er det fyldt med den autenticitet og ægte vikingeånd, der får Týr til at gå rent hjem. Det er simpelt spillet, med vægten på både det brutale og det hurtige og det melodiske og folkelige. Jeg er sikker på, at hvis der fandtes vikinger i dag, ville de spille musik som Týr.

Written By
More from Carsten Meedom
Copenhell 2023 – Lørdag
Sidste dag i helvede skulle blive endnu en heftig dag med masser...
Read More
0 replies on “Týr: By the Light of the Northern Star”