Riverside: Anno Domini High Definition

Selvom der løftes på hatten til de gamle prog-konger, lyder Riverside hverken gammeldags eller som en gentagelse af tidligere tiders musikalske strømninger. Med tre studiealbums bag sig markerer Riverside sig igen som Polens måske bedste og mest interessant orkester.

cover-riverside-annodominihighdefinition-2009-300x300

Prog med polsk accent

De melodiske klavertoner der indleder polske Riversides fjerde studiealbum afløses hurtigt af velspillet teknisk prog med klangflader hentet fra både Rush og Uriah Heep. Det bidske hammondorgel der danner bunden på ”Driven to Destruction” klinger da også skarpt af vintage Ken Hensley (Uriah Heep). Selvom der løftes på hatten til de gamle prog-konger, lyder Riverside hverken gammeldags eller som en gentagelse af tidligere tiders musikalske strømninger. Med tre studiealbums bag sig markerer Riverside sig igen som Polens måske bedste og mest interessant orkester. Den foregående trilogi Out of Myself (2004), Second Life Syndrome (2005) og Rapid Eye Movement (2007), der omhandlede den menneskelige hjerne, var en ren fornøjelse at stifte bekendtskab med. Anno Domini High Definition fortsætter ubrudt stilen. Her er masser af lækre detaljer, melodi, lydeffekter og stemninger der alle afspejler teksternes fælles univers; det stressende liv i det højteknologiske samfund hvor elektroniske produkter konstant forbedres, udvikles og smides ud. Genremæssigt befinder Riverside sig i samme område som fx Dream Theater og Marillion men hvor førstnævnte ofte bevæger sig over i det mere blødsødne holder Riverside sig til den udfordrende og eksperimenterende prog-rock med fokus på form og indhold. Der er stille og melankolske, men meget flotte numre som fx ”Left Out”, nærmest musical-agtige tendenser på ”Hybrid Times” og på ”Egoist Hedonist” demonstrerer de et musikalsk overblik der nær er ved at tage pusten fra en. Sanger, bassist og grundlægger af bandet Mariusz Duda mestrer både de afdæmpede såvel som hårde passager med overbevisning.

Det er efterhånden sjældent, at se en pladeudgivelse i dag som vil kunne være på den ene side af et gammeldags kassettebånd. En relativt kort plade (44:44 min) for et progressivt band med adgang til cd’ens maksimale 80 minutter. Men Riverside forstår at begrænse sig og det påvirker lytter-kvaliteten i positiv retning. Numrene holder sig under otte-ni minutter og det skaber strammere arrangementer der klæder musikken. Riverside kan sagtens spille op med de helt store navne på prog scenen og mon ikke der bør bookes en koncert på dansk jord når nu karrierens hidtil bedste plade skal følges op af en turné.

Written By
More from Søren Genefke
Aalborg Metal Festival 2008
Reportage fra lørdagens koncerter under Aalborgs metal fest Det musikalske program og...
Read More
0 replies on “Riverside: Anno Domini High Definition”