Programmet til Lyd+Litteratur #8 er klar

Geiger og Litteraturen på Scenen kan nu løfte sløret for programmet til den ottende version af Lyd+Litteraturfestivalen, der finder sted i Århus og København fra 13. – 16. maj.

Det er blevet til et program der kommer godt omkring i krogene af hvad mødet mellem litteratur, musik og lydkunst kan. Og med kunstnere fra Sverige, Tyskland, USA, Brasilien og Danmark kommer festivalen også godt omkring rent geografisk.

Nedenfor kan den udsendte pressemeddelelse læses og lidt længere nede har vi indsat festivalens beskrivelse af de enkelte forfattere og musikere.

Lyd+Litteratur præsenterer nye samarbejder mellem forfattere og musikere
Lyd+Litteratur har helt fra starten handlet om ikke kun at præsentere eksisterende litteratur/musik-samarbejder af høj kvalitet, men også at være med til at gøde jorden for nye møder. I år er vi derfor især stolte af, at kunne præsentere et helt nyt tysk/dansk-samarbejde, der er kommet i stand på festivalens foranledning. Her vil den danske digter Carsten René Nielsen, der senest har udgivet den roste samling Husundersøgelser, møde Kammerflimmer Kollektief, der står som et af nyere tids mest interessante tyske eksperimentalorkestre med deres stemningsfulde blanding af psychedelia, folk, elektronisk musik og hvad de selv beskriver som ”mongrel music”. Denne status cementeres på bandets nye album Wildling, men på Lyd+Litteratur kan man altså opleve dem i en noget anden kontekst i mødet med dansk litteratur, som bandet i øvrigt har en erklæret kærlighed til.

Elektronisk musik og litteratur
Et særligt fokus vil i år ligge på mødet mellem elektronisk musik og litteratur. Århus har længe haft et ry som Danmarks elektroniske musikhovedstad takket være bl.a. DIEM’s elektroniske musikuddannnelse. Som festival finder Lyd+Litteratur det derfor oplagt at tage del i dette og inspirere til møder mellem det elektroniske og det litterære miljø. Derfor slutter festivalen søndag af med et arrangement søndag eftermiddag i Musikhusets Rytmiske Sal, hvor vi i samarbejde med DIEM fokuserer på, hvad vi har kaldt Elektrolyd+Litteratur. Oplev bl.a. et af Danmarks mest bemærkelsesværdige electronica-navne lige nu, Band Ane, samt E-xtension-trio – alias lyriker Laus Strandby Nielsen samt lydkunstnerne Mette Stig Nielsen og Jakob Riis – der fletter digte, improviseret musik og kompositionsmusik af György Kurtág, Steve Reich og Carl Nielsen sammen.

Der vil også være rigeligt med elektronisk musik på resten af festivalprogrammet med bl.a. den walisiske duo Zoë Skoulding/Alan Holmes, der er tilknyttet den legendariske gruppe Fausts Klangbad-label og skaber en helt egen blanding af poesi, industrialmusik, mørk ambient og field recordings. Og med Natural Selector – det nyeste musikalske skud på Das Beckwerks vildtvoksende stamme – hvor stemmen fra Beckwerket møder elektroniske klange fra Henrik Sundh i en revolutionær blanding. Eller hvad med et helt nyt samarbejde mellem musiker Michael Mørkholt (kendt fra bl.a. Jab Mica och El og Solhorn) og digteren Thomas Krogsbøl? Vi sætter også fokus på DJ’ens rolle i forhold til mødet mellem litteratur og musik. Mød Markus Detmer – manden bag et af Tysklands vigtigste selskaber for elektronisk musik, Staubgold, og en anerkendt DJ. Og mød brasilianske DJ Dolores, der har opnået stor anerkendelse som DJ og komponist med pladespiller og sampler som udgangspunkt og bl.a. vundet prisen ”Club Global” i BBC World Music Awards i 2004.

Festivalens beskrivelser af de deltagende kunstnere:

Hovedpersonen – Andersen & Niepoort
I marts debuterede Frederik Bjerre Andersen med tekstsamlingen Hovedpersonen (Jorinde & Joringel), en poetisk krimi uden plot. Som en eksistentielt usikker udgave af Jørgen Leths ‘det perfekte menneske’ farer Hovedpersonen vild i ret og vrang og falder rundt i tekstens landskab som Per Højholts Henry. Ifølge litteraturmagasinet Standart endda ‘enkelt, morsomt, subtilt, diverterende’. Musikeren Gustav Niepoort har sat lyd til teksterne, som opføres med Frederik Bjerre Andersen på ord, HTC-telefon og tromme, og Gustav Niepoort på pedaler, filtre, knapper, keyboard og guitar.

E-xtension-trio: Laus Strandby Nielsen, Jakob Riis & Mette Stig Nielsen
E-xtension-trio består af lyrikeren Laus Strandby Nielsen samt lydkunsterne Mette Stig Nielsen (piano) og Jakob Riis (laptop). Med afsæt i bl.a. Strandby Nielsens seneste digtsamling indrammer tekst- og musikafsnit hinanden og væves sammen, sådan at den opmærksomhed, rammen tilfører, skaber et nyt betydningsrum. Musikken er dels improviseret og dels komponeret af György Kurtág, Steve Reich og Carl Nielsen.

TJ Supreme Sex Syndrome
TJ-duoen Supreme Sex Syndrome spiller på Lyd+Litteratur-festivalen et til lejligheden sammensat mixtape af ord og besynderlig musik på gamle kassettebånd og spoleoptagere. TJ står for tape-jockey, og duoen fortæller om sig selv, at de oprindeligt startede som del af et hollandske familieband, der satte sit skæve præg på den østjyske by Jeksens spirende punkscene engang i slut 1970’erne, 80’erne og senere på techno-klubberne op gennem halvfemserne. Lyd+Litteratur er stolte af at kunne præsentere disse hollandske lydsuperpersoner, der med kassette- og spolebånd vil præsentere det ypperste fra verdensviddemusikken, fra Mexico til Grønland, fra Zimbawbe til Mongoliet, hentet på deres utallige rejser – og dette kombineret med lydeligt lyrik på flere sprog. Det bliver et sandt lykke-inferno af en øreoplevelse!

Ak, du lyver Albertine
Ak, du lyver Albertine er et sammenrend af gadeteater og improvisationer i musik. Alt i alt tre personer, der pludselig mødes for at fremstille en slags luftig skulptur af ord og musik. Trioen udvides på Lyd+Litteratur-festivalen, så de til lejligheden er: Knud Steffen Nielsen som lyriker, Ole Bundgaard som musiker og forfatter samt forfatterne Ejler Nyhavn og Tage A Borges, måske mest kendt fra cyberspace (Facebook). Pressen jagtede længe de to for at finde ud af, hvem de var, men længe sagde aviserne: De findes ikke. På Lyd+Litteratur kan du selv afgøre, hvad der er rigtigt.

Bodega Boys
Bodega Boys spiller til Lyd+Litteratur op til fest med Folkedyb Verdenstop og Litterær Visepunk. Bandet fandt for nogle år siden sammen om en fælles kærlighed til lige dele litterær kabaret, ølbas, verdensmusik, Tom Waits og stambordsvisdom, der sidste år resulterede i debutalbummet Nøgnere end nogensinde. Med et yderst velspillet musikalsk hold, der trækker på både jazz, folk, rock og verdensmusik, og digter og sanger Marius Nørup-Nielsen i front har Bodega Boys dog ikke mindst skabt sig ry som legendarisk liveband, der bl.a. af Informations litteraturskribent Kamilla Löfström blev udråbt til ”det fedeste live band i hele verden lige nu.”

MikkelModulererMarius
Hos MikkelModulererMarius veksler oplæsning med rap og sang, mens musiksiden på opfindsom vis byder på et overskud af hiphop, electronica, jazz, dub og virkelighedens lyde. Duoen – bestående af electronicamusikeren Mikkel Meyer og forfatteren Marius Nørup-Nielsen – samler på debutalbummet, Ka’ du lege!?, litteratur og musik på nye, overraskende og meget gennemførte måder.

Lars Skinnebach & Little Red Suitcase
Duoen Little Red Suitcase bestående af Johanna Borchert og Elena Setién vakte behørig opsigt, da de i 2008 udsendte albummet Temporarily Out of Order – et legende og eksperimenterende udspil, hvor de skabte deres helt eget eventyrlige univers af lige dele jazz, avantgarde, cabaret og pop. På det seneste er de gået sammen med forfatteren Lars Skinnebach om en itonesættelse af dennes seneste bog Enhver betydning er også en mislyd. Bogen, der havde genrebetegnelsen ”genrer” – et sigende træk for Skinnebachs eksperimenter med forskellige former – indbragte ham Montanas Litteraturpris. ”Æstetisk provokerende” er Skinnebach blevet kaldt, og i Little Red Suitcase har han fundet en musikalsk duo, der også vover sig langt ud over konventionernes sikre rammer.

T.S. Høeg
T.S. Høeg er kendt for sine særegne performances, der forbinder recitationer og halsbrækkende råberemser med musikalsk ledsagelse bestående af alt fra keyboards over båndoptagere til rejsegrammofoner – sågar en saxofonsolo, hvis det hele spidser til. Høeg er en ener på den danske kunstscene og har både skrevet digte, noveller og romaner samt udgivet musik i bl.a. Cockpit Music, Somesax og Dane T.S. Hawk & his Great Mongo Dilmuns.

Ida Bach Jensen: EKELÖF i ord og toner
Ida Bach Jensen udsendte i slutningen af 2009 sit første album – A Gunnar Ekelöf Soundtrack. Ved hjælp af gamle radio-optagelser med Ekelöf – en af det 20. århundredes betydeligste svenske digtere – bygger hun et musikalsk univers op, hvor hun går gennem ordene og ind i digtenes mystiske univers. Ida Bach Jensen er uddannet kontrabassist og har tidligere indgået i samarbejder med digtere, billedkunstnere og musikere. Forestillingen EKELÖF i ord og toner er en live-udvidelse af hendes arbejde med Ekelöfs digte, hvor hun optræder med kontrabas og elektroniske effekter og får hjælp af mezzosopran Agnethe Christensen samt selvfølgelig Ekelöfs stemme og ord.

Natural Selector
Det nyeste skud på Das Beckwerks vildtvoksende stamme. En stemme fra Beckwerket i clinch med electronica-vidunderne Bjørn Svin og Henrik Sundh. Storpolitik og ensomhed i idiosynkratisk forening og som altid med fantastiske tekster.

Morten Søndergaard
En af Danmarks mest anerkendte lyrikere, og én af de digtere, der mest konsekvent har arbejdet med lydmediet. Har bl.a. udsendt cd’en Hjertets abe sparker sig fri sammen med duoen Schweppenhäuser/Thomsen. På årets festival giver han en soloperformance.

Band Ane
Med sine to Jenka-udgivelser, Anish Music og Anish Music Too & Free, har Band Ane markeret sig som en både legesyg og ambitiøs electronica-kunstner, der ligeledes leger med ord, digte og danske dialekter. Med en fortrinlig sans for både sprogets og lydenes magi føre Band Ane lytteren ind i et univers, der både rummer barnets naive undren og en stor kompleksitet. En kombination, der ikke alene har gjort hende til et af de mest kritikerroste electronica-navne herhjemme, men også har skaffet hende international opmærksomhed.

Kammerflimmer Kollektief + Carsten René Nielsen
Med en blanding af elektronisk musik, krautrock, jazz, folk og mange andre indflydelser har Kammerflimmer Kollektief opnået ry som et af Tysklands mest spændende orkestre i grænselandet mellem elektronisk- og håndspillet musik. En status, de cementerer på deres helt nye album, Wildling. Kammerflimmer Kollektief har tidligere arbejdet med forfattere, idet de sidste år udsendte en fælles litteratur/musik-udgivelse med den tyske forfatter Dietmar Dath. Til Lyd+Litteratur-festivalen er vi dog stolte over at kunne præsentere et helt nyt samarbejde mellem Kammerflimmer Kollektief og den århusianske forfatter Carsten René Nielsen.

Carsten René Nielsen debuterede i 1989 med digtsamlingen Mekaniker elsker maskinsyerske og har siden udgivet en lang række digtsamlinger, der med inspiration fra bl.a. surrealismen er karakteriseret ved stor musikalitet og fortættet sprogbevidsthed. Carsten René Nielsens digte er oversat til bl.a. engelsk og tysk. Senest har han udsendt den anmelderroste samling Husundersøgelser.

Markus Detmer (D)
Markus Detmer er manden bag Staubgold – et af Berlins mest anerkendte pladeselskaber for eksperimenterende elektronisk musik. Han er også en anerkendt DJ, der har spillet til markante festivaler for elektronisk musik som f.eks. Club Transmediale. Til Lyd+Litteratur optræder Detmer med et sæt specifikt tilrettelagt den litterære kontekst.

DJ Dolores (BRA)
Både i hjemlandet Brazilien og internationalt har DJ Dolores opnået stor anerkendelse som DJ og komponist med pladespiller og sampler som udgangspunkt. Han har skabt musik til film og teater, bidraget til Wired Magazines Rip, Mash, Sample-compilation og vundet prisen ”Club Global” i BBC World Music Awards i 2004.

Edwin Torres (US)
Edwin Torres er én af USA’s mest fremtrædende nutidige udøvere af spoken work-kunsten, ligesom han flittigt udforsker forholdet mellem bogmediet, elektronisk lydkunst og visuel kunst. Hans baggrund i grafisk design ses tydeligt i værkerne, men Torres henter også stor inspiration fra avantgardens lydpoesi. Torres har ikke mindst markeret sig som en fabelagtig performer, der alene på en scene kan binde bro mellem lydpoesi, spoken word, show og næsten shamanistisk tilstedeværelse.

Elektronavn
Bag Elektronavn gemmer sig en af Danmarks mest produktive og grænsesøgende lydmagere, Magnus Olsen Majmon. Majmon arbejder med både partiturmusik, improvisation og elektroakustisk musik og har skabt musik til bl.a. Copenhagen Art Ensemble og PLEX musikteater. Elektronavn omfavner både avantgarde, neo-folk og elektronisk musik. På Elektronavns seneste værk, Sacred Songbook: Letters From Emptiness, som han vil optræde med på Lyd+Litteratur, arbejder han med ældre poetiske tekster fra St.St. Blicher til Nye Testamente og kinesisk poesi.

Zoë Skoulding & Alan Holmes (UK)
Skoulding og Holmes bor i Wales og arbejder med elektronisk musik under navnet Parking Non-Stop – et projekt, der har til huse hos den legendariske krautrockgruppe Fausts eget selskab Klangbad. Under egne navne udforsker duoen spillet mellem lyrik og musik. Udtrykket er stadig hentet fra den blanding af elektronisk musik, industrial og avantgarde, som kendes fra Parking Non-Stop, men fokus lægges i højere grad på lydcollager, hvor ord, reallyde og musik blandes og steder fremmanes med inspiration fra bl.a. situationisternes psykogeografiske vandringer. Selv kalder de derfor også deres eksperimenter for psykosonisk geografi.

Michael Mørkholt & Thomas Krogsbøl
Michael Mørkholt er uddannet ved Det Jyske Kunstakademi og arbejder både som lydkunstner og og med billedkunst. Mørkholt udgiver elektronisk musik under navne som Jab Mica Och El og Solhorn. Førstnævnte modtog Danmarks Radios Radium-pris for det meget roste debutalbum ABC Hej I’m Cola. Med soloprojektet Solhorn har Mørkholt netop udgivet albummet Solhorn og haft et nummer med på Danmarks Radio hitliste Det Elektriske Barometer.

Digteren og billedkunstneren Thomas Krogsbøl (f. 1963) har udgivet tre digtsamlinger, senest AREOLA (Borgens Forlag, 2009). Ud over sit eget kunstneriske virke har Krogsbøl været medstifter af litteraturtidsskriftet Øverste Kirurgiske.

På Lyd+Litteratur-festivalen præsenterer Mørkholt og Krodsbøl et nyt musik- og litteratursamarbejde.

Stemmejernet
Rapdigteren Stemmejernet hugger skulpturer i luften. Er det digtoplæsning? Nej. Er det hiphop? Nej. Det er rap poesi. Svedigt, swingende og helt unplugged. Bag Stemmejernet kan man finde Niels Lyngsø, der har etableret sig som en af sin generations mest toneangivende digtere med digtsamlinger som Morfeus (Gyldendal, 2004) og 39 digte til det brændende bibliotek (Gyldendal, 2007).

Læs mere her:

www.lydpluslitteratur.dk
www.lips.dk
www.geiger.dk

More from Carsten Fjølner
Lyt til hele det kommende Marissa Nadler-album
Som vi tidligere har omtalt her på siden, så udgiver Bostons Marissa...
Read More
0 replies on “Programmet til Lyd+Litteratur #8 er klar”