Alina Orlova: Laukinis Suo Dingo

Skal Alina Orlova skabe sig det helt store internationale gennembrud, så er hun desværre nok nødt til at skifte til et mere internationalt sprog. De litauiske og russiske tekster bliver en tand for eksotiske for flertallet af musikelskere – særligt fordi denne musikgenre opfordrer til grundig tekstlytning.

Imponerende debut fra litauisk stjernefrø

Det er en smule overraskende, at udviklingen på den østeuropæiske musikscene ikke er gået hurtigere, end det er tilfældet. Det er ganske begrænset, hvor mange navne fra den tidligere østblok, der er slået igennem i en større sammenhæng, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke findes store kunstneriske kvaliteter.

Det er den 22-årige litauiske sangerinde og pianist Alina Orlova et levende bevis på. Med sit debutalbum overbeviser hun i imponerende stil med sine sange, der primært er baseret på klaverakkompagnementer, og som både fremføres på engelsk, litauisk og russisk. Det betyder naturligvis, at der rent sprogligt er en barriere, der skal forceres for vestlige musikelskere, men dette album kan med rette høres med samme tilgang, som hvis der var tale om en spansk, italiensk eller fransk kunstner.

Særligt det franske synes at være et oplagt sammenligningsparameter, for Orlova tager afsæt i en musikalsk tradition, der ligger meget tæt på de klassiske franske chanson-rødder. Således er der et snit af musical og cabaret over de mange korte melodier, der leveres med et vokalt udtryk, der er meget stærkt og intenst, og samtidig er melodierne skarpe og funktionelle.

Tekstmæssigt er det naturligvis vanskeligt at analysere nærmere på titler som ”Zeme Sukis Greitai”, ”Nesvarbu” og den intense ”Lijo”. Men det behøver ikke afskrække, for rent musikalsk er Alina Orlova en sangerinde, der skaber et nærmest elektrisk og dragende rum om sine sange, der alle er holdt nede på det absolut mest nødvendige i produktion og arrangementer.

At albummet udsendes internationalt på samme selskab, som også har signet Frida Hyvönen, Clare And The Reasons og Neal Casal er måske ikke så overraskende, for her har vi også den stærke frontfigur, der skaber stemninger og intensitet, som giver den enkelte sang sit helt eget væsen.

Skal Alina Orlova skabe sig det helt store internationale gennembrud, så er hun desværre nok nødt til at skifte til et mere internationalt sprog. De litauiske og russiske tekster bliver en tand for eksotiske for flertallet af musikelskere – særligt fordi denne musikgenre opfordrer til grundig tekstlytning. Men potentialet til en sand stjernekarriere er bestemt tilstede hos dette 22-årige stjernefrø fra Litauen.

Written By
More from Morten Wamsler
Royal Bangs: Flux Outside
Royal Bangs har virkelig kompetencerne til at skabe et interessant bud på...
Read More
One reply on “Alina Orlova: Laukinis Suo Dingo”