04.10.10 – Porcupine Tree – Train, Århus

Endelig fik Århus besøg af Porcupine Tree og på trods af enkelte skønhedsfejl levede bandet op til deres ry som et af prog-rockens absolut bedste navne.
Porcupine Tree i Store Vega 2009 - Foto: Claus Michaelsen

Greatest Porcupine

Kender man lidt mere end overfladisk til engelske Porcupine Tree så ved man, at Århus har en underspillet rolle i bandets historie og udtryk. Lasse Hoile, der står for bandets videoer, pladecovers og koncertfilm er lokal århusianer og har ofte brugt netop Århus som location (Det er bla. togskinnerne ved Århus banegård der er afbilledet i teksthæftet til In Absentia fra 2002). På trods af disse facts er det første gang Århus har besøg af Porcupine Tree. Sidst de gav koncert i Danmark var det i et udsolgt Vega (November 2009) hvor de gav en fantastisk koncert (én af de bedste undertegnede har været til, og det siger ikke så lidt) så der var noget at leve op til. Den igangværende turne har været koncentreret om gruppens seneste album The Incident som de ved koncerten sidste år spillede i sin 55 minutters lange helhed. Albummet har bragt gruppen verden rundt og turen slutter d. 14 oktober med en til lejligheden forlænget koncert i Londons Royal Albert Hall. Den lange turné har sat sine tydelige spor hos medlemmerne hvilket kom til at præge koncerten, dog langt fra at være hæmmende for den gode oplevelse.

Præcis kl 20 gik bandet på scenen, men denne gang havde de valgt en slags greatest hits setliste, hvilket tydeligt passede fansene denne aften. Slideguitarintroen til ”Even Less” blev mødt af jubel fra salen og fra første nummer havde gruppen fat i publikum. Næste nummer ”Open Car” blev leveret overbevisende og det kan stadig undre mig, at liveguitaristen John Wesley ikke er fuldgyldigt medlem af gruppen for hans stemme er uvurderlig og de enkle kor-markeringer i nummeret får det til at isne ned ad ryggen.

Forsanger og ubestridt frontfigur Steven Wilson virkede træt hvilket både kunne høres og ses.  John Wesley var tydeligt plaget af ømme håndled. Arbejdsrelaterede skader som desværre kan opstå efter en omfattende turné. Første set bød på hits som “Sound of Muzak”, “Russia on Ice” og en intens performance af midterstykker fra mesterværket ”Anesthetize” fra Fear of a Blank Planet og sluttede af med aftenens første nummer fra The Incident ”I Drive the Hearse” efterfulgt af ”Bonnie the Cat” som efter min mening ikke bliver bedre af at blive spillet live. Efter en pause på præcis ti minutter fik vi mere fra det aktuelle album med ”Occam’s Razor” til og med ”Drawing the Line”. Et par numre fra The Sky Moves Sideways fulgte (”Stars Die” og ”Dislocated Day”) inden ”Time Flies” og ”Sleep Together” afsluttede andet hovedset. Til de obligatoriske ekstranumre blev der spillet ”Blackest Eye” og ”Trains” hvor Steven Wilson endelig fik præsenteret bandet. Selv en oplagt invitation til at få Lasse Hoile frem på scenen fik ikke den sky personlighed frem i manegen.

Porcupine Tree har spillet bedre koncerter end den de leverede på Train, men de gjorde deres bedste ud fra de uheldige omstændigheder. Men selv træthed, ømme håndled, slidte stemmer og enkelte kiks i samspillet kan ikke ødelægge totaloplevelsen af en Porcupine Tree koncert. Det var en stor oplevelse, men personligt savnede jeg numre som ”Way Out of Here” og ”Arriving Somewhere But Not Here”, men som Steven Wilson selv bekendtgjorde så kan de ikke nå at spille alt fra deres omfattende bagkatalog. Vi er dog en del der modtog budskabet om snarligt gensyn med glæde: ”We’re glad to be here in Århus and there will be a next time” (citat Steven Wilson).   You’re more than welcome.

Written By
More from Søren Genefke
Dark Tranquility: Where Death is Most Alive
Gøteborgs melo-death stolthed Dark Tranquility kan i år fejre hele 20 års...
Read More
0 replies on “04.10.10 – Porcupine Tree – Train, Århus”