12.11.11 – Ryan Adams – Skt. Johanns Kyrken, Malmø

Det er som om Ryan Adams ikke længere passer på hypotesen om, at en trist singer-songwriter er en god singer-songwriter. Tværtimod virker han gladere end nogensinde – og samtidig mere stabil end nogensinde. Det var også tilfældet ved aftenens koncert i en kirke i Malmø.

Ryan Adams holder niveauet

Er man en af de heldige, der har indløst billet til aftenens koncert med Ryan Adams i Musikhuset i Århus, så kan man godt begynde at glæde sig. Det var nemlig en veloplagt og fokuseret Ryan Adams, der i går indtog det flotte rum i Skt. Johannes Kyrken i Malmö. Med sig i bagagen har Ryan Adams sit seneste album Ashes & Fire, der er båret frem af akustisk guitar, og dermed passer godt til det soleshow han leverer.

Ryan Adams beslutter sig for hvad han vil spille mens han står på scenen, og setlisten til aftenens show var da også markant anderledes i forhold til det han spillede i Koncerthuset tidligere i år. Og det var ikke kun for at give plads til sangene fra hans nye album – hvorfra seks numre havde sneget sig med. For som ekstranumre valgte Ryan Adams at give et 35 minutters langt set med seks numre fra 2008s Cardinologi. En lidt ærgerlig afslutning på en god koncert, da Cardinology fremstår som et af Ryan Adams’ svageste albums. Personligt ville et par Whiskeytown-numre have gjort underværker – eller nogle numre fra 29, der indeholder en del numre, der ville have gjort sig godt i kirkerummet.

Ligeså ufokuseret Ryan Adams kan virke mellem numrene, hvor han hvileløst vandrer rundt på scenen eller bladrer i sin sangbog, for at finde ud af hvad han har lyst til at spille som det næste nummer, ligeså fokuseret er han så snart han slår guitaren an til næste sang. Det giver en fin kontrast mellem de oftest melankolske sange og de mere afslappende intermezzoer med snak til publikum. Inden nummeret ”Desire” tog en fra publikum et billede af Ryan Adams på trods af, at der på sedler både foran kirken og inde i kirken på kunstnerens vegne var blevet opfordret til at lade kameraerne blive i lommen. Det afstedkom en skideballe. Efter nummeret blødte Ryan Adams stemningen op igen og forklarede den dybere mening med, hvorfor han ikke ønsker folk skal tage billeder. Han improviserede derefter en lille – og ganske udmærket sang – frem til ’you with the phone’. Senere blev yderligere to sange improviseret frem med udgangspunkt i hvad, der skete i kirkerummet.

Lyden i Skt. Johannes Kyrken var god, om end det i længden var trættende med rumklangen. Værre var det med komforten. Der sad et par stykker for mange på de hårde bænke, og det var svært at se Ryan Adams når scenen ikke var hævet mere end den var – og de cirka syvogtyve rækker med publikummer var alle på samme niveau.

Det er som om Ryan Adams ikke længere passer på hypotesen om, at en trist singer-songwriter er en god singer-songwriter. Tværtimod virker han gladere end nogensinde – og samtidig mere stabil end nogensinde. At han ikke får en højere karakter skyldes til dels forholdende i kirken og til dels setlisten.

Setliste:

1. Oh My Sweet Carolina
2. Ashes & Fire
3. If I Am A Stranger
4. The Rescue Blues
5. Dirty Rain
6. My Winding Wheel
7. Sylvia Plath
8. Invisible Riverside
9. Everybody Knows
10. Firecracker
11. Let It Ride
12. Desire
13. You With The Phone (improvised song)
14. Please Do Not Let Me Go
15. Lucky Now
16. Two
17. New York, New York
18. One Person Just Left Blues (improvised song)
19. Chains of Love
20. Crossed Out Name
21. Do I Wait
22. Thank You For Coming To The Show (improvised song)
23. English Girls Approximately

Ekstra:

24. Cobwebs
25. Evergreen
26. Nåæøatural Ghost
27. Like Yesterday
28. Sink Ships
29. Stop

More from Carsten Fjølner
Kig forbi YourSpace på årets Roskilde Festival
Her på diskant.dk vil vi anbefale vores læsere at lægge vejen forbi...
Read More
0 replies on “12.11.11 – Ryan Adams – Skt. Johanns Kyrken, Malmø”