Eels: Formidabelt forrygende

eels-usa-presse2005-300x300

Forventningerne til denne udsolgte koncert var høje, og på forunderlig vis blev alle tænkelige forhåbninger indfriet denne aften i Vega.

Koncertsalens gulv var fyldt op med stolerækker, titlen var “Eels with Strings” og opvarmningsbandet var en russisk dukkefilm, om ensomme dyr og mennesker, som finder sammen i et ”house of friends”. Ikke en helt almindelig koncert, men man kan jo forvente sig lidt af hvert, når man er i Mr. E’s hænder. Og i dagens anledning var Mr. E. klædt i ulasteligt gråt jakkesæt, et enormt skæg, stok med sølvbeslag og cigar. Ikke en helt almindelig rock koncert. Og som et senere replikskifte lød: ”-Are you ready to rock? – JAAAAA! – Sorry. Wrong concert…” og det lød da heller ikke fra starten som om der ville blive meget rock over denne koncert, til gengæld blev publikum overdænget med Mr. E’s smukke kompositioner, udsat for snart sagt alle instrumenter man kan komme på: klaver, sav, harmonium, akkustisk og elektrisk guitar, steeleguitar, skraldespand, maracas, mandolin, autoharpe, melodica, og selvfølgelig kontrabas og strygerkvartetten.

De første numre udsprang af natklubstemningen, og var smukke, multiinstrumentale versioner, som understregede sangenes styrke – både de nye og ældre sange. Hvis man absolut skal fremhæve et højdepunkt i denne første sekvens, vil jeg nævne den helt usandsynligt flotte fremførelse af ”Bus Stop Boxer”, hvor tilføjelsen af den melankolske sav understregede både sangens skønhed og stemning.

Til det utroligt charmerende The Left Banke-covernummer, ”Pretty Ballerina”, fandt ”the Chet”, Mr. E’s multiinstrumentale medhjælper, et improviseret trommesystem frem, bestående af hvad der lignede en skraldespand og en flight case. Så kom tempoet op og det samme gjorde stemningen i salen, hvor publikum op til da var ærbødig og beundrende, hvilket nu blev suppleret med glæde og feststemning. Og den naturlige opfølger var ”I Like Birds” – så blev enhver eventuel selvhøjtidelighed godt og grundigt pillet væk!

Vi fik mere ”Chet-rock” på ”Trouble with Dreams”, et fantastisk nummer fra den nye plade, og om muligt endnu bedre i denne live-version. Herefter fulgte en stribe af de smukkeste sange man kunne forestille sig: ”Girl from the North Country”, ”Daisies of the Galaxy”, ”I’m Going to Stop Pretending That I Didn’t Break Your Heart”, ”Dead of Winter”, og så endnu en gang ”Chet-rock” på ”Dog Faced Boy”, med det fabelagtige guitarriff, og hvor strygerkvartetten greb om maracas og tamburiner og skabte endnu et festfyrværkeri.

Nummret ”Flyswatter” var på mange måder en model på hele koncerten. En relativt simpel sang, kombineret med den udsøgte og opfindsomme instrumentering, udviklede sig til en 7 min. lang musikalsk tour de force, hvor bandet spillede både med og mod hinanden i en slags ”duelling banjos”. Det var befriende at komme til en koncert, hvor det var kærligheden til musikken der var i hovedsædet, og hvor man godt turde eksperimentere.

Og man må jo heller ikke glemme hovedmanden bag det hele. Ved ”Suicide Life” fik man at se, hvor meget dirigent Mr. E var i denne sammenhæng, da hans vokal simpelthen blev underordnet de instrukser han skulle give resten af ensemblet. Mr. E var inkarnationen af coolness, med sine små tørre kommentarer, sin selv-iscenesættelse, fantastiske stemme og enorme talent. Og som koncerten skred frem virkede det faktisk som om han kunne lide at være der – og han var da næsten heller ikke til at få ned fra scenen igen! 8 ekstranumre blev det til, hvoraf det sidste set kom på efter lyset var tændt, og Tom Waits var vendt tilbage i højttalerne. Et trick som bandet også foretog sidste år i Pumpehuset. Et enkelt Prince-cover blev det til, hvorefter bandet takkede endeligt af med en instrumental version af ”Mr. E’s Beautiful Blues”, hvor Mr. E nærmest dansede rundt på scenen og takkede publikum, og dernæst forlod scenen, fulgt af de andre musikere, som en for en hoppede af melodilinien, indtil kun strygerne var tilbage. Fantastisk afslutning på en fantastisk koncert, som jeg forhåbentligt aldrig kommer til at glemme.

Setliste:
Going to your funeral, part II
Dust of ages
In the yard, behind the church
From which I came / magic world
Son of a bitch
Blinking lights (for me)
Dirty girl
My beloved monster
The only thing I care about
Bus stop boxer
Pretty ballerina [Left Bank cover]
I like birds
Suicide life
Spunky
Railroad man
Trouble with dreams
Girl from the north country [Bob Dylan cover]
Daisies of the galaxy
I’m going to stop pretending that I didn’t break your heart
Dead of winter
Dog faced boy
Losing streak
The stars shine in the sky tonight
Souljacker, part II

Ekstra 1
Hey man (now you’re really livin’)
Flyswatter

Ekstra 2:
Grace Kelly blues
Things the grandchildren should know

Ekstra 3:
It’s a motherfucker
Wooden nickels

Ekstra 4:
I could never take the place of your man [Prince cover]
Mr. E’s beautiful blues (instr.)

More from Maria Kristensen
10.11.07 – I Am Bones – Loppen
C’est très rock n’ roll På en virkelig, virkelig kold næsten-vinter aften...
Read More
0 replies on “Eels: Formidabelt forrygende”