Marie Keis Uhre og Ekko-interview

mariekeisuhre-dk-presse2007-565x350

Diskant.dk sætter spot på Marie Keis Uhre og Ekko

Diskant.dk mødte Marie Keis Uhre og Ekko, få dage før de fløj en tur til USA for at spille en række koncerter – først og fremmest i Nashville.

Udover forsanger, sangskriver og guitarist Marie består bandet af den norske bassist Thomas Bang, guitarist Jakob Thomhav og trommeslager Thomas Steen-Hansen. Foruden at passe deres respektive instrumenter synger alle mand kor. Bandet har i løbet af de sidste par år spillet en lang række koncerter her i landet og har i øvrigt en færdigindspillet plade med i kufferten.

Diskant: I er på vej til USA for at spille en række jobs – hvad håber I på at turen kan gøre for jer?
Ekko: Først og fremmest er det udviklende for os som band at tage sammen af sted. Vi håber på at hente inspiration og samtidig spille vores musik for en masse mennesker for derved at etablere nogle kontakter, som vi senere kan benytte til evt. at indspille den næste plade i Nashville. Den musiktradition, som man forbinder med Nashville, ligger nok ikke så langt fra vores lyd, og vi besluttede derfor at tage dertil for at give en smagsprøve på vores musik fra den færdigindspillede plade, som endnu ikke er udgivet. Det ville jo være dejligt hvis et eventuelt selskab viste interesse! Derudover regner vi med at øve, spille og komponere så meget som overhovedet muligt.

Diskant: Hvor længe har I spillet sammen som Ekko?
Marie: Bandet har eksisteret i ca. 3 år og fik ny guitarist for et halvt år siden.

Diskant: Har I et lydforbillede, en sound I gerne vil ramme?
Ekko: Det er svært at pege på noget helt konkret. Vi har nok ikke et egentligt lydideal, men vi er meget bevidste om vores fælles lyd og er nået frem til en sound, som vi er meget tilfredse med. Nøgleordne kunne være akustisk, skrabet, gammeldags, melodiøst, korbaseret… Vores producer fra pladen (Jan Lysdahl) kalder det for økologisk..

Diskant: Hvem har I selv lyttet til og hvem lytter I til nu?
Ekko (ivrigt i munden på hinanden): Dave Holland, The Beatles, Stevie Wonder, The Rolling Stones, Bill Frisell, Jimi Hendrix, Feist, The Beach Boys, Gillian Welch, Bob Dylan, Radiohead, The Cardigans, Ella Fitzgerald og mange flere..

Diskant: Og hvem herhjemme synes I om?
Ekko: Blandt andre: The Raveonettes, Kira & The Kindres Spirits, Tim Christensen, Dear, Maborosi, Big Bombastic Collective, Babylove & The Van Dangos, Billy Cross.

Diskant: I har som nævnt indpillet et helt album med Jan Lysdahl som producer – hvornår skal det udgives?
Ekko: Lad os se, hvad der sker i kølvandet på vores Nashville tur, men vi har planer om at udgive pladen i efteråret 2006.

Diskant: (Henvendt til Thomas Steen-Hansen og Marie) For begge jeres vedkommende har I lige spillet afgangskoncerter fra konservatoriet ude på Holmen. Hvad har den tid og stedet betydet for jer?
Ekko: Som udgangspunkt ville bandet nok ikke have eksisteret i denne her form, hvis vi ikke havde mødt hinanden på konservatoriet. Derudover har vi både som band og enkeltpersoner opbygget et kæmpe netværk på konservatoriet, som vi virkelig nyder godt af nu. F.eks er vores USA tur baseret på kontakter, der er skabt gennem konservatoriet..

Diskant: Jeres korarbejde (alle mand synger som sagt kor) lyder nogle steder næsten hen ad The Carpenters. Er det noget I arbejder meget på – de tre-stemmige kor arrangementer?
Ekko: Vi har aldrig tænkt på, vi skulle lyde som The Carpenters, men koret er en meget stor del af Ekkos lyd. Vi har fokus på koret hele vejen fra selve sangskrivningen til den sidste finpudsning i øvelokalet.

Diskant: Apropos sangskrivning – Marie, det er dig der leverer sangene i bandet – har du nogle sangskriverforbilleder eller et bestemt sted hvor du henter inspiration til dine tekster og melodier?
Marie: Nej egentlig ikke. Jeg tror bare, det er et stort miskmask af alt, hvad jeg har lyttet til gennem mit liv. Jeg henter inspiration i de mindste ting i hverdagen, lige fra et citat på bagsiden af en toiletdør til overskrifter i avisen og måske vejskilte i Nashville.

Diskant: Og du skriver tekster på engelsk – er der en bestemt grund til at du ikke skriver på dansk, eller var det bare hvad der faldt naturligst?
Marie: Hmm… det er faktisk lidt svært at svare på, fordi jeg jo nok ikke kan komme uden om, at dansk falder mig mest naturligt, men omvendt har jeg i Ekko-regi aldrig overvejet at synge på dansk, og i Ekko virker det helt rigtigt med engelsk. I andre sammenhænge synger jeg på dansk. Bl.a. som kirkesanger, og når jeg synger for børn. Det ene udelukker jo heldigvis ikke det andet. Det er også sjovt at lære andre lyde, end de der lige falder mig lige for. Derfor kan det også være skægt at lære en afrikansk sang, selvom ordenes betydning går lidt tabt. Nogle gange opdager man en ny skæv rytme i et helt ukendt ord.

Diskant: Ekko’s musikalske udtryk ville jeg umiddelbart beskrive som en blanding af singer/songwriter, bluegrass-country og alternativ pop. Er det helt skævt?
Ekko: Næh, det lyder da meget rimeligt

Diskant: …og nu spurgte jeg før om jeres sound – har I selv et ”label” I vil putte på jeres stil og er der nogle musikgenrer I bare overhovedet ikke hører?
Ekko: Det er altid svært at sætte et label på sig selv og sin egen musik. Tilsammen er vi meget brede i vores musiksmag så vi kan vel ikke udelukke nogen specielle genrer.

Diskant: Senere i år skal I også til Palæstina og spille – en tur der oprindeligt blev udskudt pga. Muhammedkonflikten. Føler I jer trygge ved at skulle derned?
Ekko: Det er klart, at det som et dansk/norsk band var rimeligt uaktuelt at tage til Palæstina mens Muhammedkrisen var på sit højeste, hvor netop danske og norske flag blev brændt af for åben skærm. Men vi vil jo så gerne og tror på, at det kan lade sig gøre. Både arrangørerne i Palæstina og os som band er opsatte på, at det skal blive en succes. Det føles netop nu vigtigere end nogensinde før at tage dette initiativ og bryde disse barrikader og mødes. Der er stor vilje fra begges side, og det skal også belyses. Der har jo været utrolig meget fokus på alt modviljen, hadet og frygten. Det indtryk vil vi gerne være med til at ændre på.

Diskant: Det lyder som en positiv og fremadrettet indstilling. Foreløbig god tur til USA – vi glæder os til at høre hvordan det går.
Ekko: Tak!

Hvis du vil vide mere om Marie og Ekko så klik ind på www.mariemusic.dk hvor der også er et smuglyt på singlen ”Rosie”.

More from Jeppe Morgenthaler
Autechre: Quaristice
Tårnhøjt niveau på Autechres 9. plade Warp Records gør sig i disse...
Read More
0 replies on “Marie Keis Uhre og Ekko-interview”