The Black Box Revelation: Set Your Head On Fire

Hvor reelt hjemmegjort det hele er, er i princippet denne anmelder underordnet. Overordnet efterlader albummet nemlig et indtryk af, at bandet skulle havde brugt mere tid. Hvis ikke i studiet, så med sangskrivningen.

theblackboxrevelation-setyourheadonfire

Meget energi, lidt melodi

Et debutalbum med titlen Set Your Head On Fire forpligter. The Black Box Revelation forsøger da også med al magt at videreudpensle, at det her er rock n´roll på den DIY-, garageagtige måde. Eksempelvis hedder det i pressemeddelelsen, at alle indspilningerne virkede i første take – ”anything more would have stifled it”! Hvor reelt hjemmegjort det hele er, er i princippet denne anmelder underordnet. Overordnet efterlader albummet nemlig et indtryk af, at bandet skulle havde brugt mere tid. Hvis ikke i studiet, så med sangskrivningen.

The Black Box Revelation er en belgisk opkomling, der lægger sig i slipstrømmen af bands som Kings of Leon, Wolfmother og ikke mindst The White Stripes. Bandet består af konstellationen guitar/trommer, der besættes af henholdsvis 19-årige Jan Paternoster og 17-årige Dries Van Diyck. Unge folk med ambitionerne i orden og attituden til succes. Stramme jeans er klart vigtigere end dybe tekster i The Black Box Revelations opskrift på vejen frem.

Ret skal dog være ret. Musik er grundlæggende anti-ord og rock n´ roll handler ikke primært (eller sekundært) om god lyrik. En essentiel ingrediens er derimod energi, og her triumferer de flamske venner. Selvom musikken til tider kan virke febrilsk i stedet for flabet, og energi forveksles med tempo i skæringer som ”We Never Wondered Why” og ”I Think I Like You”, skal man være en stivstikker af rang, for ikke at blive ramt af eksplosionen. Det er lige på og hårdt, og lur mig om The Black Box Revelation ikke i den grad ekselerer live på scenen. Det virker simpelthen som om energien vil ud af det indpakkede format.

Der hvor albummet halter, er i sangskrivningen. For mange skæringer er for ligegyldige og mangler simpelthen iørefaldende hooks til at forblive interessante efter energi-kicket. Og de kan altså godt. Numre som ”Gravity Blues” og ”Stand Your Ground” fænger med et overskud og melodiøsitet. Her er energien ikke en udladning, men en understøttelse af andre ligeså vigtige elementer som melodi, komposition og sammenspil. Især ”Stand Your Ground” er en lille perle, der fik undertegnede til at trykke på den vigtigste knap i hits-in-spe øjemed, nemlig ‘Replay’, adskillige gange.

Ingen rock n´roll uden attitude og speeded energi i stiv sidevind. Den er gået op for Jan Paternoster og Dries Van Diyck, og i den kontekst er Set Your Head On Fire et virkelig lovende debutalbum. Alligevel sidder man tilbage med en lille bøn om, at bandet tager en dyb indånding og husker, at fundamentet i enhver fed rock-aggression – bag distortion og crashbækner – er en simpel iørefaldende pop-melodi. Kan The Black Box Revelation få dette element med i næste omgang, kan de meget vel blive et af de mest spændende garage-rock bands i næste årti.

More from Martin Pedersen
04.07.09 – Fever Ray – Arena, Roskilde Festival
Man kan ikke beskylde kvinden bag Fever Ray, Karin Dreijer Andersson, for...
Read More
0 replies on “The Black Box Revelation: Set Your Head On Fire”