28.03.09 – Skambankt – Loppen

Den norske kvartet indtog Loppen denne aften med deres fjerde udgivelse Hardt Regn i bagagen, og der blev budt op til fællessang, knyttede næver og andre løjerlige indfald. Men altid med et glimt i øjet og en selvironisk distance med de bundsolide, gyngende numre fra de i alt fire udgivelser, det er blevet til.
Foto: Pål Audestad
Foto: Pål Audestad

De kom, de så, de fyrede den af

Norske Skambankt startede i 2004 da guitarist og sanger Terje Winterstø Røthing og guitarist Hans Egil Løe Abelsnes sammen med en flok lejesvende fik stablet en omgang syrerock med kommunistiske paroler, tilsat en fuldfed omgang powerrock a la Ramones og Motörhead solidt på benene.
Den norske kvartet indtog Loppen denne aften med deres fjerde udgivelse Hardt Regn i bagagen, og der blev budt op til fællessang, knyttede næver og andre løjerlige indfald. Men altid med et glimt i øjet og en selvironisk distance med de bundsolide, gyngende numre fra de i alt fire udgivelser, det er blevet til.

Skambankts sympatiske showrock bliver indimellem lidt en pastiche over deres egen idé. Men når det virker, så virker det. Festen blev kickstartet med bla. titelnummeret ”Skambankt” fra den første udgivelse, og da først toget begyndte at rulle, fik Røthing & Co også gang i rockkedlerne og serverede en perlerække af bandets efterhånden omfattende bagkatalog. Det, der startede som et fritidsorkester med beskidte spjæt og humor, er efterhånden blevet til et fuldtidsprojekt, solidt plantet i de norske fjelde, hvor Skambankt oplever sand heltedyrkelse – når de da ikke er travlt optaget med at spise tørfisk og bønner.

Der er ingen tvivl om, at Skambankt spiller hamrende effektivt beskidt rock, samtidig med at de spiller på en masse flere strenge end det. Det er i kombinationen af Abelsnes’ fyrværkeri af en guitar, Tollak Friestads elegante bas og Børge Henriksens tonstunge trommer, at Terje Røthing får lov til at føre sig frem med sin flabede og udadvendte attitude og sang. Og da koncerten nu finder sted på Christiania, vil hr. Røthing da godt invitere alle op til et tilsvarende sted i Norge, hvor det udelukkende og totalitært er Skambankt som regerer; nemlig i kolonien ”Skamania”, hvor der altid er fest. Og det blev der!
Festen fik også en tand mere, da selveste Johan Olsen fra Magtens Korridorer pludselig blev introduceret fra scenen og fik kastet en mikrofon i favnen til nummeret ”O Dessverre” fra Hardt Regn, og jeg skulle da hilse og sige, at de klæder hinanden. Det eneste minus var, at Johan Olsens kraftfulde stemme afslørede, at Røthing har været på turné en rum tid og har slidt på stemmebåndet. Der var simpelthen volumenforskel på de to sangere, men det gjorde ikke noget, mens festen stod på.
Efter yderligere numre som ”Dessertør”, ”Vaar Boer” og ”Malin” og et tændt publikum af blandet norsk og dansk herkomst, sejlede festen videre ud i natten. Videre ind til den nærmeste togstation, hvor en enkeltbillet til Skamania blev bestilt med det samme.

Skambankt kan i øvrigt opleves på Roskilde Festivalen.

Written By
More from Carsten Meedom
the reconstruction of fives: alternate versions
Hvis man ikke kender hverken Cadoo eller n5MD, er dette album et...
Read More
0 replies on “28.03.09 – Skambankt – Loppen”