05.07.09 – Neurosis – Arena, Roskilde Festival

I overraskende lange fem kvarter tog Neurosis publikum med på en dyster men ubeskrivelig smuk odysse ind i deres organiske støjunivers.
Foto: Claus Michaelsen
Foto: Claus Michaelsen

Brusende støj og monoton vellyd

Neurosis albumdebuterede helt tilbage i 1985 med Pain of Mind og har senest udgivet Given to the Rising i 2007. I alt er det blevet til ni studiealbums og adskillige sideprojekter. Det var med andre ord en flok erfarne herrer, der gik på scenen søndag eftermiddag, hvor temperaturen var faldet til det tålelige, og øllet var begyndt at smage godt igen efter fem dages massivt forbrug. Arena var kun halvt fyldt, men da koncerten gik i gang, blev man sansebombarderet i en sådan grad, at alt andet blev ligegyldigt for en stund.

Neurosis bevæger sig i spændingsfeltet mellem æterisk stilhed, monoton gentagelse af simple rytmer på især trommerne, og eksplosive udladninger af brusende støj, hvor de to guitarister Scott Kelly og Steve Von Till bygger en massiv mur af distorted guitar og brøl. Der er ikke tale om udadvendt growl, men mere urbrøl fra en afgrund af noget oprindeligt og skræmmende.

I overraskende lange fem kvarter tog Neurosis publikum med på en dyster men ubeskrivelig smuk odysse ind i deres organiske støjunivers. Musikken har både det helt basale og gentagende mantra som man normalt kender det fra det tidlige Swans, men der er også en eksplosiv indestængthed, der gør Neurosis til en helt unik oplevelse.

Med sig havde de et stort anlagt visuelt show, der er planlagt helt ned til den mindste detalje, men det fungerede desværre ikke optimalt, da der simpelthen var for lyst til at man kunne se ordentligt, hvad der skete oppe på bagtæppet bag musikerne. Ærgerligt og egentlig uforståeligt, at Roskilde ikke programsatte bandet senere på aftenen, hvor man bedre ville kunne få den fulde oplevelse med. Men det ændrede ikke på en koncert, der heldigvis havde en fantastisk god lyd og et sæt, der måske ikke var det vildeste eller det mest onde, Neurosis faktisk kan levere, men som fungerede perfekt inden for sine rammer denne eftermiddag.
[nggallery id=64]

Written By
More from Carsten Meedom
Deathening: Antifascist Death Metal
Det sædvanlige indhold hos de nordiske death metal-bands om hekseafbrændinger og vikinger...
Read More
0 replies on “05.07.09 – Neurosis – Arena, Roskilde Festival”