Frodegruppen 40: Du Ligner Noget fra en Pejs

Der er masser af slang, diletanteri, ordspil, ordsprog og ordgejl på Frodegruppen40's andet, eller måske 2,5de, album. Masser af spjæt og sprut. Og den mængde lirumlarum, der skal til for at funkleriet har noget at ha' det i.

cover-frodegruppen40-dulignernogetfraenpejs-2009-300x300

Nålestribeherrernes kanoniske symfoni er her!

Der er masser af slang, diletanteri, ordspil, ordsprog og ordgejl på Frodegruppen40’s andet, eller måske 2,5de, album. Masser af spjæt og sprut. Og den mængde lirumlarum, der skal til for at funkleriet har noget at ha’ det i.

Temaerne er genkendelige og sammenlignelige med Jens Blendstrups forfatterskab (hvor Gud Taler Ud er milePÆLEN). På albummet er det friheden til at være sær og sig selv (ligesom Gud i BOGEN – og med Gud menes altså Jens’ far, red.). Men også frihed til at dyrke normalitet som livsstil (noget Gud, hvis jeg husker rigtigt, også gør indimellem). Her er fadbamsedanskere og ligusterhækkebaroner. Livsglæde midt i forfaldet. Nedtur og sådan lidt ovenpå igen. Danskhed og kvinder. Ikke mindst Kvinder. I alle afskygninger.

Klangene er ligeså virvarpræget som ordene. Her er electronica, spilledåse, ekko, muzak, melankoli og psykedelia. Vækkelsestaler som i nummeret “Du kommer tilbage, Villo” eller manifester som i “Jeg er Elvis”. Eller drikkeviser a la “Sømandshjemspolka”. “Jeg er onkel i dag” er med dens lange e’er som i “leeegekammerater” stemningsmæssigt som at se gamle film på DK4. Og det er i sandhed positivt ment. Den særegne diktion, det lumre og tilpas udspassede. Der er simpelthen onkler overalt.

Højdepunktet er nok alligevel den speech-of-consciousness-agtige og altfavnende “John Danser Grøntsag”. Her falder billederne på stribe. Op af hinanden, fra hinanden, påduttende, viltert og forladte, som kun ord kan være det i bukserne på svenske Maria’er en strøgsøndag i Hadsten.

Og så er her naturligvis humor. Med linjer som “Din mor er senil. Hun laver karryretter hele tiden”. Eller min favorit lige nu: “Tak fordi du slog ruden i min mors skede ind, så hun igen føler sig som en kvinde i stedet for en juleplatte fra Bing & Grøndahl”. Mødre er også overalt.

Finanskrisen har brug for albums som dette. Må alle de arbejdsløse portefølje-management-konsulenter gå sammen i grupper, drikke rom-toddy og lytte til og på og ikke mindst udfordre FG40 på sprog, klang og virak. Forær dem albummet i stedet for et gyldent håndtryk. Velbekomme.

More from Steffen Moestrup
Pioneers – The Beginning of Danish Electronic Music
Virak og virtuositet på glimrende præsentation af tidlig, dansk eletronica. Der er...
Read More
0 replies on “Frodegruppen 40: Du Ligner Noget fra en Pejs”