20.07.09 – Metallica – Forum, Købehavn

Metallica har bestået premiere-koncerten i Forum, men dog ikke med den glans og bravur man kunne forvente. Men efter at have oplevet dem en håndfuld gange nu, kan jeg konstatere, at de har et meget højt bundniveau, og hjulpet godt på vej af de fantastiske rammer og et medlevende og taknemmeligt publikum, endte aftenen med at være uforglemmelig, når man snakker om Metallica-koncerter.

James Hetfield - Sonisphere Festival 2009, Hultsfred, Sverige (Foto: Claus Michaelsen)
James Hetfield - Sonisphere Festival 2009, Hultsfred, Sverige (Foto: Claus Michaelsen)

Danmarks største og hårdeste intimkoncert

Mandag aften gik det løs. Det som synes at være et helt unikt besøg på Metallicas aktuelle verdensturné. Fans af Metallica bør have glædet sig ud af deres gode skind, til at det blev virkelighed. Lad mig starte med at beskrive rammerne for besøget: Fem udsolgte koncerter i Forum fordelt over en periode på otte dage. En scene placeret midt i hallen, så publikum, uanset hvor de står, har en god chance for at føle sig meget tæt på scenen. En alle tiders chance for at opleve gigantiske Metallica i mindre rammer, end man sædvanligvis oplever dem.

Det var et tændt og bredt smilende publikum, der fyldte Forum i aften. Mange virkede meget uforberedte på den noget hårde og kompromisløse opvarmning af Mastodon og Lamb of God. For mig var det rigtig gode navne, og de klarede opvarmningen med bravur, på trods af at de havde svært ved at levere en lyd, der passede til den store hal.

Så kom de endelig, og publikum strakte armene med djævletegn og jublede helt op til bageste række på de øvre tribuner. En jubel som på imponerende vis var på kogepunktet hele koncerten igennem. Metallica lagde ud med de to første skæringer fra det nye album Death Magnetic, og jeg var meget spændt på at høre, hvordan de rent lydmæssigt ville klare at komme ned på jorden i de lidt mindre rammer. I forhold til at Metallica har klaret lyden perfekt, under de fire andre koncerter jeg har oplevet dem på store udendørs arenaer, så stod det hurtigt klart for mig, at Metallica ikke ville kunne holde det niveau i aften. Lyden var ikke decideret dårlig, men når man er forvænt med høj kvalitet, så skulle der ikke så meget til, at lyden ville skuffe mig lidt. Det virkede for stort og buldrende i Forum, og under nogle numre gik enkelte lækre detaljer tabt.

Andet end den ikke helt perfekte lyd kunne Metallica faktisk ikke kritiseres for i aften. Ret modigt havde de valgt en setliste, der bød på nogle uventede numre, hvilket faldt i god jord hos mig. Lidt specielt var det at numre som ”Fight Fire With Fire”, ”Die Die My Darling” og ”Motorbreath” havde fundet vej til listen, og de var med til at gøre aftenen til en endnu mere anderledes og unik oplevelse med Metallica. Men heldigvis for fællessangen og for fælles enorm jubel bestod sættet også af selvfølgeligheder som ”Sad But True”, ”Master of Puppets”, ”One” og ”Enter Sandman”. Under de to sidstnævnte blev der overraskende gjort stort brug af ild-effekter på scenen, hvilket havde en enormt god effekt i hallen.

På scenekanten var der hele vejen rundt placeret otte mikrofoner, og James Hetfield, Kirk Hammett og Rob Trujillo var eminente til at udnytte den noget alternative scene for at tilgodese deres fans hele vejen rundt om scenen. Lars Ulrichs trommesæt blev drejet tre gange i løbet af koncerten, hvorved han altså også kom i direkte kontakt med hele salen. Fornemmelsen af nærvær og god publikumskontakt blev på denne måde stor.

Aftenens sidste nummer inden de stensikre ekstranumre var ”Enter Sandnan”, og igen her blev der skruet op for ilden på scenen. Som en sjov gimmick faldt der pludselig ca. 50-75 enorme store sorte Metallica-badebolde ned fra loftet, og de fik lov at bounce rundt blandt publikum under hele nummeret. Selvfølgelig blev Metallica kaldt tilbage på scenen, hvor de afsluttede med tre ekstranumre. De førnævnte ”Die Die My Darling” og ”Motorbreath” var her et friskt og anderledes pust, hvorefter Metallica som altid lukkede og slukkede med ”Seek and Destroy”

Metallica har bestået premiere-koncerten i Forum, men dog ikke med den glans og bravur man kunne forvente. Men efter at have oplevet dem en håndfuld gange nu, kan jeg konstatere, at de har et meget højt bundniveau, og hjulpet godt på vej af de fantastiske rammer og et medlevende og taknemmeligt publikum, endte aftenen med at være uforglemmelig, når man snakker om Metallica-koncerter. Får Metallica finpudset nogle ting her og der, så kan billetholdere til de resterende koncerter i Forum godt glæde sig til en helt uforglemmelig aften.

Setliste:

That Was Just Your Life
The End of the Line
Harvester of Sorrow
Fuel
One
Broken, Beat & Scarred
Cyanide
Sad But True
Turn the Page
All Nightmare Long
The Day That Never Comes
Master of Puppets
Fight Fire With Fire
Nothing Else matters
Enter Sandman

Ekstra:

Die Die My Darling
Motorbreath
Seek and Destroy

Written By
More from Lars Asmussen
07.05.17 – Ásgeir – Store Vega, København
Det betød intet om Ásgeir sang på engelsk eller islandsk, for det...
Read More
0 replies on “20.07.09 – Metallica – Forum, Købehavn”