Nikolaj Nørlund: Tid Og Sted

Der er så meget personlighed, udtryk, musikalsk nærvær og melodisk snit, at Nikolaj Nørlund med Tid Og Sted kroner de hidtidige fire fremragende solo-udgivelser med et sandt mesterværk. Således understreger Nørlund, at han er en af de mest centrale og betydningsfulde personligheder i dansk musik.

cover-nikolajnorlund-tidogsted-2009-300x300

Nørlund i vanlig mesterklasse

Nikolaj Nørlund har så forbandet svært ved at gøre noget forkert. Og på mesterens nye album positionerer han sig i endnu højere grad i sin egen eventyrlige mesterklasse med et album, der har samme eminente niveau som Nørlund plejer at levere på tekst-, sangskrivnings- og produktionssiden. Men dertil kommer, at han er blevet langt mere vedkommende og nærværende i sin vokal, og det styrker et udtryk, der ikke syntes at kunne styrkes.

Fra solodebuten Navnløs i 1996 bevægede Nørlund sig ellers i en mere vidtfavnende og retro-rock-retning på Nye Optagelser og Hvad er det der sker, inden Tændstik fra 2003 bød på Nikolaj Nørlund i et nyt musikalsk højdepunkt, hvor der blev suppleret med jazzet klaver, simple melodier og en ny og større åbenhed i udtrykket.

Nu, seks år senere, er de sidste rester af den excentriske og lidt anstrengte vokal væk. Et af de særpræg, som jeg ellers var så vild med på Nye optagelser og Hvad er det der sker, men som jeg alligevel ser som en stor styrke, at Nikolaj Nørlund har fået dæmpet. Det bringer ham alt andet lige et skridt nærmere lytteren, og i modsætning til tidligere, hvor man fornemmede musikken og teksterne helt inde under huden – så mærker man nu også Nørlunds åndedræt. Det er nært og en tand mere personligt.

Musikalsk er det stadig rock med stærke melodier og med fokus lagt på, at det enkle har størst tyngde, hvis det får plads nok. Og det fungerer intet mindre end formidabelt. Det er omsonst at opremse højdepunkter, for de står i kø. ”Momentum” er måske hittet, ”Under fremmed flag” er måske mesterværket, ”Er det i aften” er måske outsideren med sin energi og skramlede rastløshed.

Der er så meget personlighed, udtryk, musikalsk nærvær og melodisk snit, at Nikolaj Nørlund med Tid Og Sted kroner de hidtidige fire fremragende solo-udgivelser med et sandt mesterværk. Således understreger Nørlund, at han er en af de absolut mest centrale og betydningsfulde personligheder i dansk musik, og Tid Og Sted viser ham fra sin allerstærkeste side, både når det gælder produktion, sangskrivning, tekster og vokal. Der skal gøres plads på hylderne i Nørlund-hjemmet, for efter nytår kan der pyntes op med et utal af små tvivlsomt designede musikpriser i alskens udskæringer.

Fornemt!

Written By
More from Morten Wamsler
Julie Michelsen: Julie Michelsen
Julie Michelsen er absolut en dygtig sangskriver og sangerinde, og det viser...
Read More
2 replies on “Nikolaj Nørlund: Tid Og Sted”