Michael Falch: Fodspor i havet

Michael Falch har fundet et stærkt udtryk i en enkel produktion på det nye album Fodspor I Havet. Gribende bliver det imidlertid ikke helt, men Falch er rette isede vej i en enkel og direkte produktion, der får hans sange og vokal til at fremstå bedre end nogensinde.

cover-michaelfalch-fodsporihavet-2010-300x300

Forår på vej

Kulden har bidt sig fast, og danner den perfekte ramme for udgivelsen af Michael Falchs nye album Fodspor I Havet. Den er skrevet og indspillet i en kold vinter i et fiskerhus på Fyn. Falch er en forunderligt romantisk figur, og omgivelserne kan høres på et meget personligt og vedkommende album.

Han har altid skrevet sange med stort vingefang. Den umiddelbare nærhed til Sixten Sparre og Elvira Madigan på Tåsinge har dog heldigvis ikke resulteret i et alt for drømmende udtryk. Tværtimod. Her er der levet liv og bitre erfaringer fra en sangskriver, som har været meget igennem, og hvor alting ikke blev, som han drømte om. Det er en erfaring, der kan komme gode sange ud af, og Fodspor I Havet kommer bestemt en hel del af den isede vej.

Det er ti personlige og stærke sange. Fra første færd kommer Bon Ivers For Emma, Forever Ago ind som en oplagt reference og inspirationskilde. Også hos Falch har vi denne tilblivelseshistorie i ensomhed, og også hos Falch har vi en fokuseret og enkel lyd, der sætter endnu mere fokus på sangene.

Falch vendte for alvor tilbage i 2006 med i sit samarbejde med Boat Man Love. Fodspor I Havet er blevet til med gruppens guitarist Lars Skjærbæk som producer. Det er uhyre vellykket. Sjældent har Michael Falchs vokal lydt så godt. Her får den virkelig lov til at fylde rummet og sangene, og den enkle og sine steder skramlede produktion klæder Falch.

Den afklarede personlighed i isen finder sin forløsning i albummets afgørende moment på albummets sidste nummer ”Sent forår”, hvor isen smelter og der gives plads til en smule håb på trods.

Albummet mangler alligevel de helt store gribende øjeblikke. Sangene når ikke altid helt ind, og det bliver aldrig åndeløst rørende som hos en Thåström. Man sidder og tænker på, hvordan ”Håbets hotel” ville have lydt nu.

Det ændrer dog ikke på, at Michael Falch står sig utrolig godt på egen hånd, på eget pladeselskab og i en produktion, hvor der er plads til hans vokal og sange. Endelig er det prisværdigt at se, hvordan Falch på imponerende vis udnytter de nye medier til at komme i tæt kontakt med sit publikum. Se f.eks. hans blog eller følg ham på Twitter.

More from Thomas Ladegaard
Iceage: New Brigade
Iceage åbner året med en af de mest overbevisende danske debuter i...
Read More
0 replies on “Michael Falch: Fodspor i havet”