Diverse kunstnere: Ninja Tune XX

For 20 år siden blev pladeselskabet Ninja Tune dannet af den banebrydende britiske duo Coldcut, og siden da har dette label konsekvent været en af de mest banebrydende og indflydelsesrige producenter af innovativ, elektronisk musik. Det dokumenteres i den grad med denne spektakulære fødselsdagspakke.

Fra hipness til coolness

For 20 år siden blev pladeselskabet Ninja Tune dannet af den banebrydende britiske duo Coldcut, og siden da har dette label konsekvent været en af de mest banebrydende og indflydelsesrige producenter af innovativ, elektronisk musik. Det er hermed dokumenteret og slået fast med 7-tommer-søm i en spektakulær fødselsdagspakke med 6 cd’er, 6 vinylsingler og en bog om selskabets 20-årige historie.

Det er en masse musik! Næsten 100 sange! Nok til at fylde din mobile afspiller og holde dig beskæftiget i en uge eller to. Samtidig er det et ret overdådigt format, når man tænker på, at musik på fysiske formater længe har været formodet død. Men Ninja Tunes har optjent retten til de store armbevægelser for sammen med selskabet Warp er de et af de længst eksisterende og vellykkede uafhængige labels, der udspringer af sen-80’erne og start-90’ernes elektroniske overflødighedseksplosion.

Og at Ninja Tune vil være konsekvent banebrydende er understreget ved at størstedelen af musikken i bokssettet er nyt – dog krydret med gamle klassikere som Coldcut’s banebrydende remix af Eric B & Rakim’s ”Paid in Full” fra 1987. Men det er ikke alene ved sin størrelse, at samlingen imponerer. Gennem hele den samlede spilletid opretholder Ninja Tunes et højt niveau af kvalitet, innovation og kant, der placerer selskabet på forkant med den elektroniske musikscene.

Dette er ikke en guidet tur gennem et labels historie, men en hyldest til hvordan en basgang og et trommeloop kan føre til auditiv afhængighed. Det der bliver fejret her er glæden og gnisten i elektronikken, hvor kredsløb, former og kurver smelter sammen i en endeløs ekstase, der får dig til at bounce som en yoyo.

Ninja Tune har altid udviklet sig ved nysgerrigt at tilføje nye stilarter og raffinere ældre stilarter. De har grebet, hvad der er hot uden at afvise sine rødder fra hipness til coolness.

Omdrejningspunkterne i kompilationen er veletablerede navne som Roots Manuva, Mr. Scruff og Lou Rhodes & The Cinematic Orchestra, men det er også på grund af friske bidrag fra vigtige nytilkommere som Grasscut, The Deathset og The Bug, at samlingen beholder sin vitalitet. Undervejs på den musikalske rejse i clubland drager vi fra hip-hop til dubstep på en måde, der – på trods af at dette er et 20 års jubilæum – altid peger fremad.

Med eller uden den store kommercielle succes har de sidste 20 år med Ninja Tune bevist, at fanatisme, entusiasme og nærvær er centrale elementer til et pladeselskabs kunstneriske succes. Og det er disse træk, der bliver afspejlet i denne episke udgivelse.

More from Michael Hedelain
The Mission – Lighting The Candles
Forsinket julegave til de dedikerede Da Graig Adams og Wayne Hussey forlod...
Read More
0 replies on “Diverse kunstnere: Ninja Tune XX”