Per Vers: Ego

Det er noget andet, noget helt helt andet. Det lyder unægteligt som endnu et dansk udspil fra den danske rap-elite, men der er noget, der er helt helt anderledes med Per Vers's Ego

Det er noget andet, noget helt helt andet. Det lyder unægteligt som endnu et dansk udspil fra den danske rap-elite, men der er noget, der er helt helt anderledes med Per Vers’s Ego. Med fare for at træde nogle over tæerne (hvilket absolut ikke er min mening, da L.O.C, Niarn og slæng har en fremtrædende plads i min pladesamling) så handler Ego reelt om noget, om noget andet end hor, stoffer og lir, nemlig om ‘ego’ – Per Vers. Om liv, død og stor, stor kærlighed. Om angst og ambitioner – og det i uovertrufne rim. Der er ikke nogen tvivl om, at det er på lyrikken, at Per Vers imponerer. Han kan noget med ord, den mand!

Og hvor starter man? Med radiohittet “Ironman”? Med den selvudleverende “Uden Navn”? Med opsangen til alle os, der ikke kan en skid på “Just Do It”?

Selv rammes jeg lige i maven af “Ol’ Thirty Bastard” – om forskellen på at være i 20erne og 30erne, som sættes på spidsen, men alligevel rammer rent (selvom der stadig er nogle uger til, at jeg træder ind i det nye årti). Tag fx linjer som “20erne / det var bitches og drugs / mit ny’ årtis fortsæt / det er fitness og botox” og “i 20erne kan man te sig som en spasser / i 30erne skal man først finde en børnepasser” og “20erne var 69er og fælles afsutning / i 30erne en pizza efter putning”. Og der er mere, hvor det kommer fra – ind over et vedholdende beat og af og til nogle mellemøstlige toner.

Og for at fortsætte i det voksne hjørne, så lægger “Hav det godt!” som første track på Ego det mere alvorlige perspektiv; “Livet er sindsygt / overblikket så småt / tankerne så mange / og kødet så råt / hele verden må sparke til mit sandslot af snot / så længe I bliver lige her og har det godt”. Det er børnene, det handler om – om at sætte liv i verden og have ansvar. Om den angst, der følger med “Når mine sønner sover / er de søde / men det er tryggest når de græder / for så ved jeg, at de ik’ er døde / det er alt for livagtigt og farverigt / jeg har mange mareridt / … / det er som at råbe under vand / som at skrige under dynen / som at kaste grus efter Gud” – og om det, man ønsker at give videre:  “det betyder ikke et atom, hvad I ender med at være / … / det er det eneste, jeg allerhelst vil lære Jer / at have det godt / ha’ det godt”. Sådan samler man lige livets mening på 3 minutter og 37 sekunder, og når hele følelsesregistret igennem.

I kølvandet på “Hav det godt” følger den stort opslåede kærlighedserklæring til fruen; “Englefjæs” til kvinden i Per Vers’ liv – og det er også hende, der er i fokus på den finurlige “Uden navn”, hvor vi følger parret igennem graviditet, spontan abort og endnu en graviditet, der slutter i forløsende barneskrig. Det er ikke den slags personlig udlevering, man forventer af de hårdkogte rappere – men Gud, hvor er det befriende, at det er okay af føle: “og der er en grund til, det her beat går i mol / for der kom aldrig en sød tøs eller en sej knægt / det lille liv var faret vild og valgte en vej væk / fra vores favn / hvordan kan man savne noget, der aldrig fik et navn”. Tracket er opbygget som veksel mellem studieindspilninger og liveindspilninger – og det på en intelligent måde, således at der fortælles om en tid i studieindspilningerne – og om nu’et dengang i liveoptagelser. Liveoptagelserne har desuden den charme, at de i den grad viser Pers V’s evner ud i freestyle!

Men nu er det jo ikke fordi, at hele Ego (på trods af titlen) er én stor fortælling om Per V. Der er også plads til de mere kunstneriske kreationer, fx “Fri og Fallit”, hvor det musikalske akkompagnement er storslået – og der på omkvædet er mandlig vokal i bedste 50er-stil (som jeg desværre ikke har kunne lokalisere ophavet til) i en nærmest overnaturlig stemning. Lyrikken er også kunstnerisk – “Jeg var kun på gennemtræk / i et lykkeligt / frygteligt / flygtigt / afbræk / dér var der hul igennem / men så fik jeg lukket hullet igen / og nu er jeg blevet hul igen”.

Det ville være muligt at fortsætte med hvert eneste track på albummet, at knytte kommentarer til – at hive ord og lyrik frem, som rammer. Jeg vil hellere opfordre til, at man tager Per Vers til sig, griner og græder med ham – og tryllebindes af, hvordan ord kan bruges, udnyttes, tygges på.

For, at anmeldelsen her ikke skal ende som en lyrik-anmeldelse, så skal der også lige lidt facts og baggrund på.
Ego har været 6 år undervejs – i Go Morgen Danmark var svaret på den lange produktionstid fra Per Vers, at når man nu er så vant til at lave nye sange til hver eneste koncert, så kræver det virkelig lang tid og hårdt arbejde at lave noget, man reelt vil sende ud i statisk form.
Ego er skabt sammen med Sveriges to største hiphop-producere, DJ LARGE og EMBEE (Looptroop Rockers).

Se Per Vers opføre “Hav det godt” live i TV2 Lorry her.
Se Per Vers opføre “Ironman” i Go Morgen Danmark her.

Written By
More from Pernille Yding
Veto-interview
Da VETO nedlagde storbyen. Veto gav koncert på Rust i København i...
Read More
0 replies on “Per Vers: Ego”