11.02.16 – Baal – Amager Bio, København

Foto: Lars Asmussen
Bjørn Fjæstad er en crooner på sin helt egen måde. En excentrisk crooner, der i aften havde både scenen og publikum i sine hule kærlige hånd. I aften sang han røven ud af bukserne, og sammen med resten af Baal gav han publikum den liveudgave af Sensorama, som de og ikke mindst albummet fortjener.

Eins, Zwei, Drei – Baal kom, så og sejrede

20 er gået, siden Baal albumdebuterede med Sensorama i 1996. Det fejrer gruppen i år med en jubilæumsturné i hele landet, og denne aften var turen nået til forsanger Bjørn Fjæstads eget nabolag og Amager Bio. Koncerten var meldt udsolgt, og Amager Bio var da også fyldt til bristepunktet af forventningsfulde publikummer – en forventning der lyste tydeligt ud af de ca. 1100 mennesker i salen.

Kun Bjørn Fjæstad og Henrik Sten Melander (keyboard) er i dag tilbage i gruppen fra 1996, men at dømme ud fra deres jubilæumsturné i 2014 (her var det selve gruppens eksistens, der havde jubilæum), så kan Baal stadig finde den magi frem på scenen, som de altid har været kendt for. Sådan forholdt det sig igen denne aften. Troels Skjæbæk (bas), Morten Lundsgaard (guitar) og Kenni Andy Jørgensen (trommer) fik plads og opmærksomhed på scenen, og mellem dem og Bjørn Fjæstad, var der også det nærvær og den kvalitet, som prægede hele koncerten.

Koncerten handlede om Sensorama, som de fleste nok er enige om er Baals bedste album. Med dens skæve og teatralske tilgang til rock, er pladen blevet en lille klassiker i dansk rockmusik, og Sensorama er et album, som gruppens fans kender fra ende til anden, hvilket også var tydeligt i aften. Hvert enkelt nummer blev modtaget med glæde og kærlighed mod scenen, og det blev i den grad gengældt fra Bjørn Fjæstad og co.

Bjørn Fjæstad er en crooner på sin helt egen måde. En excentrisk crooner, der i aften havde både scenen og publikum i sin hule kærlige hånd, som i øvrigt var i en konstant velkendt bevægelse, som var det en troldmands. Hans tilstedevær og nærvær på scenen var enormt, og det smittede af på publikum, så han fik igen af samme skuffe. Den kontakt var konstant under og mellem numrene, og Baal og de mange publikummer fremstod nærmest som familie og venner, der havde kendt hinanden i 20 år.

Tilsæt ovenstående til en musikalsk sublim koncert. Bjørn Fjæstads karakteristiske vokal er ikke blevet dårligere med tiden, hvilket vi jo godt vidste fra hans arbejde med teater, Rytteriet og ikke mindst hans soloplade fra 2015 Du Kenter Intet Til Mig. I aften sang han røven ud af bukserne, og sammen med bandet gav han publikum den liveudgave af Sensorama, som de og ikke mindst albummet fortjener. Man forventede selvfølgelig at ”King Media”, ”Chronical Lovesong” og ”Bubble Fake”, blev de tre mest effektive numre, men med et så dedikeret publikum skal man bestemt ikke glemme den kærlighed de har til samtlige fjorten numre på albummet.

Baal fyrede ikke bare albummet i en rutinepræget liveversion. Der blev kælet og leget med flere af numrene, og her ved gruppen, og især Bjørn Fjæstad, virkelig hvilke strenge de skal spille på, for at holde glæden og kontakten til publikum konstant kørende under koncertens knap to timer. De afsluttede med ”Europop”, der ender med et catchy ”la la la”, som salen selvfølgelig skrålede med på. Baal afsluttede, takkede af og forlod scenen, men salen ville ikke slippe dem. De forsatte med at synge videre på afslutningen på nummeret, og det fik gruppen tilbage på scenen, hvor de genoptog nummeret, inden de tog fat i ekstranumrene. Her hyldede de et af Bjørn Fjæstads store forbilleder, David Bowie, og det kunne måske have forekommet lidt søgt, men med hans historie om hans møder med Bowie, og med den inspiration af ham, som Baal altid har erklæret åbent, var det helt naturligt, at de spillede ”Life on Mars”. Helt oplagt sluttede Baal af med ”The Last Show On Earth” med de sidste ord ”Say godbyyyyyye”. Hermed blev der sagt farvel med manér, og selvfølgelig var Baal efterfølgende af finde i foyeren, hvor de mødte publikum, og stod klar til autografskrivning, mens der blev solgt Baal t-shirts.

Jeg var både imponeret, rørt og opslugt af Baal denne torsdag aften. Det er sjældent, at koncerter bliver leveret så gennemført af en konstant kvalitet, som fastholder et publikum helt ned til bageste række. Det var både Sensoramas høje kvalitet, musikerne og i særdeleshed Bjørn Fjæstad medvirkende til, og man kan håbe på, at dette ikke er deres ”last tour on earth”.

Karakter 10
10
Written By
More from Lars Asmussen
Nicolai Funch: Someday These Colors Will Fade
Nicolai Funch er en målrettet sanger, sangskriver og guitarist, der synes at...
Read More
0 replies on “11.02.16 – Baal – Amager Bio, København”