The Mopeds: Fortissimo

cover-themopeds-fortissimo-2005-300x300

En skæv og poleret knallert!

Fortissimo er den musikalske notation for at spille højere, og i pressemeddelelsen fra Crunchy Frog, står der da også, at svenskernes tredie udspil“Fortissimo” skal høres højt. Noget jeg normalt forbinder med tung rock, og ikke de lette poppede melodier, som befinder sig på “Fortissimo”. Men The Mopeds spiller deres poppede sange i et tempo og med en sådan energi, at det sagtens kan retfærdiggøres, at “Fortissimo” skal spilles rigtigt højt. Det er simplethen glad, dansabel festmusik.

The Mopeds har virkelig forstået det. For de har De blander nogle super poppede og iørefaldende melodier med skæve guitarer og det gør at musikken aldrig bliver kedelig. Selvom vokalen er let og luftig, kommer det aldrig til at lyde som en pop-skabelon.

I “Television Time” lægger The Mopeds f.eks. ud med en skæv rytme (suppleret af en rytme-fisk – ja, dem vi kender fra folkeskolen), hvorefter den går over i et straight pop-stykke med akkustiske guitar. Det bliver næsten ikke mere poppet end det. Men symptomatisk for musikken på “Fortissimo”, viser dette netop, at The Mopeds tør det hele. Være skæve og poppede på en gang.

“Gotta Bevare” er et punk’et nummer, der advarer mod alle de nye ting som stråling fra mobiltelefoner, mikrobølger. Med et glimt i øjet, siger Mopeds, at man skal være opmærksom på et eller andet. Bare et eller andet. Det er ikke svært at få øje på den humor og ironi, der gennemsyrer “Fortissimos” tekstunivers.

“Loverman”, som er pladens hurtigste nummer, har linien “You wanna dance, but you don’t know how to”, og lur mig, om “Fortissimo” ikke kan kurere selv den største danse-skræk.

The Mopeds behersker alskens instrumenter, og deres egenskber på blæseinstrumenterne, har man blandt andet kunnet høre på plader med så prominente navne som The Cardigans, Bob Hund og vores egne Junior Senior. På “Fortissimo” indsættes blæserne også sporadisk, og i “Phonogram Sam” er der en lækker og ret vild sax-solo. Det hele er med til at gøre pladen dejligt afvekslende.

Det er svært at sammenligne The Mopeds med andre bands, men en blanding af Weezer og det tidlige Cardigans er nok det nærmeeste jeg kommer. Men The Mopeds er langt mere originale i deres udtryk, og også en del mere alsidige. Med den energi, der er i “Fortissimo”, kan jeg klart anbefale den til festen lørdag aften, og hører du den højt nok, bliver dansegulvet helt sikkert ikke tomt.

More from Claus Wrang Riis Michaelsen
I’m Kingfisher spiller debutalbum på Studenterhuset
Efter at have udgivet tre albums i eget navn, introducerede den svenske...
Read More
0 replies on “The Mopeds: Fortissimo”