Diskant anbefaler europæiske festivaler

jenslekman-presse2006-565x350

Selv om vi her på redaktionen nok nærmer os sommeren hurtigere end den nærmer sig os, kan vi ikke komme uden om, at der er en uhyre interessant kausal reaktion mellem årstiden sommer og så pop-up-ningen af musikfestivaler rundt omkring i det ganske land og det ganske kontinent. Kausaliteten er interessant, fordi det som oftest forholder sig således, at sommer kausalt medfører festivaler, men at man ind imellem, ikke mindst i dette så forblæste og bygebefængte land, må ty til sine forståelser for verdens vice versa forhold: I de næste måneder venter der os en masse festivaler af den musikalske slags, ergo må det være sommer.

Men hvad kan vi da så anbefale her fra redaktionens side, når det gælder de hersens festivaler? Det kan du få svaret på i denne, diskants egen bette guide til den ypperste kanel blandt al festivalskidtet.

Vi starter allerede i næste uge, hvor vi netop som man træder ind i juni måned (og så er det jo altså sommer) vil lade os transportere til Primavera Sound Festival i Barcelona. Her præsenteres et af sommerens ypperste festivalprogrammer, som burde udsendes til ethvert medlem af Roskilde Festivals ledelse, så de kunne se hvilke navne man burde have haft, hvis man stadig ville være på forkant med den musikalske udvikling og ikke kun et ekko af sine egne gamle opdagelser. Hvis en opremsning af Vashti Bunyan, Final Fantasy, No Neck Blues Band, Gang Gang Dance, Xiu Xiu, Ellen Allien & Apparat, Castanets, Centro-Matic, Akron/Family, Jens Lekman (billedet), The Drones, Deerhof og Richard Hawley ikke lyder som om man har fingeren på den mest rødglødende musikalske puls, ja så ved vi snart ikke hvad der ville lyde sådan. Roskilde har blot fået fat i Animal Collective… (som selvfølgelig også dukker op i Barcelona).

Og til dem, der synes det er lige lovlig tidligt på – ja, sommeren – at sove i telt og den slags, er der kun at sige, at festivalen er af den urbane slags uden smat og betrampede marker, men med en hel skov af små, interessante spillesteder midt inde i Barcelona. Der er med andre ord ingen undskyldninger… www.primaverasound.com

Ja, det skulle da lige være, at man faktisk kunne tage til Tyskland i stedet. Ikke (kun) for at varme op til VM i Fussball, men fordi den efter sigende ganske herlige middelalderby Moers lægger grund til sin helt egen festival, der kan byde på følgende for jazz/electronica-elskere appetitlige program, der især er interessant ikke kun fordi det bl.a. byder på en stribe koncerter udspillet i totalt mørke, men også fordi man har fået tiltrukket mange interessante nye og gamle konstellationer på kryds og tværs: Dani Sicilliano & Matthew Herbert, John Scofield & Bugge Wesseltoft, Arve Henriksen & Jan Bang & Audun Kleive, Nils Petter Molvær sammen med bl.a. Bill Laswell og Eivind Aarset, Jamie Lidell & Gonzales (hvilken eksplosiv cocktail, manner!), Susanna & The Magical Orchestra og ikke mindst Kölns orkester for Contemporary Jazz, der vil opføre numre af Slayer!

Udforsk disse og andre kunstnere på www.moers.de/festival

Når vi når midten af juni måned, kan man passende tage tilbage til Barcelona og nyde udskejelserne på Noto + Ryuichi Sakamoto, DJ Krush, Bus, Ryoji Ikeda, kimmo pohjonen, Bugge Weseltoft (denne gang i selskab med Laurent Garnier), Fat Freddy’s Drop, Miss Kittin, DJ Shadow m.m. www.sonar.es

Kigger man nordpå, skal man holde øje med Safe As Milk i Norge (www.safe-as-milk.org) og Norberg Festival, der byder på elektronisk musik ude i en svensk skov (www.norbergfestival.com), men disse små venner har endnu ikke deres programmer klar.

Metal-folket skal da bestemt heller ikke snydes for en god gang bly denne sommer. D. 7. Juli, omdannes frihavnen i Göteborg til en en-dags festival, hvor det er muligt at svinge manken til bands som Tool, Mötorhead, Danko Jones, Cradle of Filth, Satyricon, Entombed, Opeth, Soilwork, The Haunted og mange flere. www.metaltown.se.

Samme weekend afholdes der Peace and Love-festival i svenske Borlänge. Her har arrangørerne fået fat i noget af et scoop, da fredagens hovednavn er ingen ringere end de legendariske rock-pionerer i New York Dolls. Godt nok har kun 2 af de originale medlemmer overlevet, men mon ikke der alligevel er lagt i ovnen til en ordentlig omgang rock’n’roll fest. Desuden spiller The Cardigans, The Haunted, Ed Harcourt, Lisa Ekhdal, The Sounds, Viva La Fete. www.peaceandlove.nu

Så det er bare med at komme af sted, og opleve den europæiske festival-sommer på egen krop.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Niklas K. Engstrøm.

More from Claus Wrang Riis Michaelsen
Download Sophias coverversion af Ryan Adams nummer
Sophia, med Robin Proper-Sheppard i spidsen, er i øjeblikket i studiet for...
Read More
0 replies on “Diskant anbefaler europæiske festivaler”