The Dillinger Escape Plan – Miss Machine: The DVD

dvd-dillingerescapeplan-missmachinedvd-2006-300x450

Hardcorekvintettens banebrydende album foreviget på film

The Dillinger Escape Plan (DEP) fra New Jersey fejede benene væk under alt og alle på hardcorescenen, da de i 1999 udgav debuten Calculating Infinity. Med sin fusion af bistert math-metal, aggressiv punk, jazzede takter og vanvittige temposkift, blev albummet en teknisk nyskabende milepæl i metalhistorien. En svær en at overgå.

I 2000 forlod sangeren Dimitri Minakakis bandet, og gruppens fremtidige eksistens var yderst uvis indtil Mike Patton midlertidigt overtog vokaltjansen på den fremragende EP Irony is a Dead Scene (2002), der indeholdt noget så uforudsigeligt som sang og ikke kun primale dødsskrig. Da gruppen endelig fandt en ny sanger i Greg Puciato, bød deres andet studiealbum Miss Machine fra 2004 derfor ikke helt overraskende på en vekslen mellem deres geniale mathmetal og så et mere kommerciel tvist i form af sange med omkvæd og vers. Et særdeles modigt skridt indenfor hardcorescenen. DEP mistede måske den allerhårdeste kerne af deres fanskare, men formåede at bringe hardcore-musik en anelse tættere på den almene befolkning med et særdeles progressivt og ikke mindst dynamisk album

Nu har DEP så besluttet sig for at fejre deres andet mesterværk Miss Machine med en DVD der indeholder 5 livenumre, et kig ind i studieindspilningerne af albummet, interviews, musikvideoer og endda en Making of The Video (hvor mainstream har man lov at være!?!) af deres lettest fordøjelige hymne ”Unretrofied”.

DVD’en lægger brutalt ud med liveoptagleserne af to af albummets mere hårdtpumpede sange ”Sunshine the Werewolf” og åbneren ”Panasonic Youth”, der begge viser bandmedlemmernes utrolige motoriske evner til at kombinere akrobatiske guitarstunts med deres ultratight og komplekse sammenspil. De vekslende kameravinkler gør hvad de kan for at indkapsle de intense oplevelser i en DEP-koncert, men bandet skal uden tvivl opleves på egen krop.

Spændende er det også at se hvordan den muskuløse forsanger Greg Puciato klikker med det lille men nærværende publikum på albummets mere udforskende numre, den dystre ”Phone Home” og den stærkt Tomahawk (Mike Patton) inspirerede ”Setting Fire to Sleeping Giants”. Det eneste minus ved liveoptagelserne er den svingende lydkvalitet, og så at der kun er inkluderet 5 numre, hvoraf to af dem også kan findes i musikvideoform på DVD’en.

I kapitlet ”Making of Miss Machine” får man et overfladisk fluen-på-væggen indblik i albummets to-årige lange indspilningsproces. Selvom det til tider er ret så intetsigende intern humor der bliver fremstillet, får man i hvert fald ét nævneværdigt klip, hvor Puciato indspiller sin kraftfulde growlende vokal uden at afsløre det mindste tegn på anstrengelse. Meget imponerende.

Som en ekstra bonus kan man også finde DEP’s tre musikvideoer fra albummet, og dermed bliver Miss Machine’s cinematiske vinkel også inkorporeret. I de tre sange kan man tydeligt spore den musikalske udviklingen fra deres virvar af mathcore i ”Panasonic Youth” til den nærmest poppede nu-metal ballade ”Unretrofied” og så ”Setting Fire to Sleeping Giants”, der lægger sig et eminent sted midt imellem, med dens brutale vers og gennemtrængende Patton-agtige omkvæd. Rent visuelt er der ikke noget radikalt innovativt at spore, men Behind the Scenes-nørder kan få stillet deres sult i ”The Making of Unretrofied”. Uden fortællerstemme skildrer denne del af DVD’en hvordan videoens maskiner kommer til livs, præcist som i Chris Cunninghams video til Björks ”All is Full of Love”. Ideen er altså brugt før, men passer ganske fint til albummets industrielle man/maskine tema.

Til sidst er der også interviews med bandmedlemmerne, der giver seeren en meget fyldestgørende indsigt Miss Machine’s lange hårde fødsel. Her fortæller Puciato bl.a. hudløst ærligt omkring det umenneskelige forventningspres der følger, når man overtager vokaltjansen fra et band med ét banebrydende album i baglommen. Mere selvsmagende er det, når produceren af albummet hylder albummets mange facetter. Til tider bliver man altså nødt til at minde sig selv om, at man blot har at gøre med et rigtig godt album og ikke et altoverskyggende kapitel i verdenshistorien.

Der er dermed lidt til en hver smag, men kodeordet her er lidt. Med sine blot 80 minutters samlede spilletid skal man være inkarneret fan for at punge ud med 150 kr., især når den kun indeholder 5 livenumre. Man kan vælge at tolke DVD’en som en selvfed promovering eller som blot en bonus til de mange hardcore hardcore-fans, men beslutter man sig for at investere i Miss Machine: The DVD får man et til tider medrivende indblik i et unikt band, som vi bestemt ikke har set det sidste til.

Written By
More from Adam Thorsmark
Animal Collective: Strawberry Jam
  Magisk marmelade Med Strawberry Jam har Animal Collective leveret deres mest...
Read More
0 replies on “The Dillinger Escape Plan – Miss Machine: The DVD”