R.E.M.: And I Feel Fine…: The Best Of The I.R.S. Years 1982-1987

cover-rem-thebestoftheirsyears1982-1987-2006-300x300

Tidløs julegaveidé!

Mange stiftede første gang bekendtskab med R.E.M. i forbindelse med deres gennembrud til mainstream med megahittet ”Losing My Religion” fra det noget ordinære album Out Of Time, der efterhånden har hele 15 år på bagen. Hvad mange dengang ikke vidste (og måske stadig ikke gør?) er, at R.E.M. leverede sine kunstneriske højdepunkter på de fem albums, der udkom fra 1983 til 1987 på pladeselskabet I.R.S.: Debuten Murmur (1983), Rockoning (1984), Fables of the Reconstruction (1985), Lifes Rich Pageant (1986) og Document (1987). Det er netop disse fem albums samt EP’en Chronic Town (1982) som denne opsamling kredser om.

And I Feel Fine… indeholder 21 numre, der viser R.E.M. som et tidløst band, og som derfor i sagens natur stadig er hørbare i dag. Stilen var i tiden omkring udgivelsen af Murmur anderledes end mange andre af tidens grupper. R.E.M. kunne hverken placeres under folk-rock, garage-rock eller post-punk – nej, sandheden er nok, at R.E.M. på det tidspunkt dukkede op ud af det blå, med et stilrent miks af disse genrer. Et miks, der på grund af de flotte produktioner, hverken virker rodet eller inkonsistent. På Rockoning blev R.E.M. en anelse mere poppet og på Fables of the Reconstruction gav folk-produceren John Boyd (Nick Drake, Vashti Bunyan m.fl.) bandet et mere folket udtryk. R.E.M. stod aldrig stille, men blev derimod ved med at udfordre sig selv til at finde nye veje – og dermed også udfordre den stødt stigende fanskare. Denne genremæssige diversitet albumene imellem, og den tydelige udvikling bandet gennemgik i deres tidlige år, gør det lidt ærgerligt, at de 21 numre ikke følger hinanden i kronologisk rækkefølge på And I Feel Fine… Men det er så også den eneste finger, man kan sætte på denne opsamling.

Albummet Document i almindelighed og numrene ”It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)” og ”The One I Love” (der begge selvfølgelig er med på denne opsamling) i særdeleshed bragte R.E.M. de første skridt ud i den bredere offentlighed. Men med dette album og numre som ”Begin The Begin”, ”Radio Free Europe”, ”(Don’t Go Back To) Rockville”, ”Pretty Persuasion” og femten andre, viser firkløveret, at de er et band, man vil lytte til mange år ind i fremtiden.

More from Carsten Fjølner
Blanche: If We Cant’t Trust The Doctors…
Den relativt ukendte Detroit-baserede kvintet Blanche’s debut er en samling af velskrevne...
Read More
0 replies on “R.E.M.: And I Feel Fine…: The Best Of The I.R.S. Years 1982-1987”