Ralph Myerz & The Jack Herren Band-interview

ralphmyerzandthejackherrenband-no-prese2006-565x350
Et sympatisk og snurrigt bekendtskab

I 1997 blev DJ’en Erlend Sellevold, alias Ralph Myerz, booket til en festival af norske Tellé Records. Han inviterede sine to venner Tarjei Ström og Thomas Lönnheim med på scenen, og resten er historie. På tiende år turnerer Ralph Myerz & The Jack Herren Band rundt på alverdens festivaler og spillesteder. D. 31. marts var turen kommet til Rust i København, hvor diskant.dk mødte de tre underholdende fyre.

Siden 1997 har Tarjei, Ralph og Thomas opbygget lidt af et omdømme for deres koncerter med Ralph Myerz & The Jack Herren Band, hvor de med deres energiske electro-rock, dansable beats og extravagante (og pyrotekniske!) sceneshows giver publikum en oplevelse ud over det sædvanlige.

Som udgangspunkt for det hele ligger en stor fascination af 70’er funk, bedaget heavy metal og glam rock og ikke mindst amerikanske B-film. Electronica-kunstneren Ralph Myerz har nemlig valgt sit kunstnernavn som en slags hyldest til Russ Meyers, der lavede en lang række mere eller mindre underlødige film i 60’erne og 70’erne. Og faktisk var Russ Meyers’ film med barmfagre kvinder en meget stor inspirationskilde for bandet i begyndelsen – altså især pga. filmenes musikside, der bl.a. bestod af funk og soul, forstås! Da Jack Herren var kameramand på de fleste af filmene, var det naturligvis oplagt at kalde tre-mands ensemblet Ralph Myerz & The Jack Herren Band.

Bandnavnet var på sin vis også en hyldest til de bands, der netop fandtes dengang: ”Det var altid sådan et eller andet ”Barry White and his Orchestra”, og vi ville også have et eller andet klassisk og langt bandnavn. Nu er der ingen, der kan finde ud af at skrive det rigtigt i omtaler osv. Men det er fint nok – så længe der er et godt billede af os ved siden af, så er det ok”, smiler Tarjei.

Elektronik og heavy videoer

Og der er ingen tvivl om, at netop den fysiske fremtoning betyder meget for bandet – og i øvrigt altid har gjort det. Ralph fortæller, at de allerede fra begyndelsen forsøgte at skille sig ud fra mængden med deres live-optrædener: ”På den tid var der mange elektroniske artister, men til koncerterne var det tit bare to skumle folk, der sad med hver deres computer. Det var lidt nørdet, og sådan lidt kedeligt at se på, og så ville vi lave noget anderledes – vi ville lave noget mere show.”

Tarjei supplerer: ”Vi er jo vokset op med gamle heavy koncerter på video med f.eks. Kiss og Mötley Crüe, så det var det eneste, vi kunne. Derfor lagde vi den form for show over på hans elektronik, så det blev en blanding af rock og electronica.”

Og blandingen af elektronisk musik, balstyrisk rock og dynamiske og overraskende sceneshows har været lidt af en eksplosiv, men også meget succesfuld cocktail for Ralph Myerz & The Jack Herren Band. De har åbnet Glastonbury festivalen i England, været stand-in for David Bowie på en festival i Rennes, og turneret verden over. De første 6 år var de faktisk udelukkende et live band, men siden 2003 har bandet udgivet tre fuldlængde albums, der afspejler den musikalske udvikling, bandet har været gennemgået.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde-relationen

Ralph fortæller, at grunden til, at pladerne er så forskellige, netop er, at bandet har spillet så mange koncerter. ”Den første plade (A Special Album, red.) er ganske stille og rolig. Men vi turnerede rigtigt meget med den plade, og så forandrede udtrykket sig meget – det blev mere energisk og der kom meget mere power på. Og det gentog sig i vores anden plade (Your New Best Friends, red.), der kom efter den lange turne. Den blev også mere energisk og tempoet blev højere.”

I 2006 spillede de ikke mindre end 120 koncerter, og de er enige om, at det kan mærkes på deres seneste plade Sharp Knives and Loaded Guns, der blev indspillet i løbet af samme år: ”Da vi indspillede den plade, tog vi væk fra studiet og spillede koncerter ind imellem, hvor vi testede de nye sange. Og så kom vi tilbage til studiet med pibetoner i ørerne og indspillede igen. Så den sidste plade er testet meget mere live end de forrige plader vi har lavet. Tidligere har vi indspillet pladen og så taget på turne og så har sangene udviklet sig. Men nu har sangene fået lov at udvikle sig før vi indspillede dem, og det har fungeret rigtigt godt”, siger Tarjei, og fortsætter: ”Der har altid været sådan en Dr. Jekyll and Mr. Hyde-relation mellem plade og koncert – og nu er det mere Mr. Hyde i begge rum. Men det er nu stadig endnu mere rocket live end på pladen. Og sådan må det altid være, for det er kedeligt at høre på pladen hjemme og så gå til koncert og få det samme som på plade”.

Fra Kiss-plakater til ‘Open Disc’

Med Sharp Knives and Loaded Guns har Ralph Myerz & The Jack Herren Band skiftet pladeselskab fra det lille indie selskab Emperor Norton Records til et major label, EMI Norway. Det har dog ikke været den store omvæltning for bandet fortæller Tarjei:

”Jeg tror at pladebranchen har forandret sig, sådan at de store selskaber må tænke lidt mere som de små selskaber har gjort. Vi har fået EMI med på alle vores ideer – alle mulige videoer og markedsføringsting er noget vi har bestemt, så det har egentlig bare været rigtigt fint. For ti år siden ville et stort pladeselskab have dirigeret os meget mere. Nu har det bare været sådan, at vi har styret det på samme måde som tidligere, men at der er nogle andre, der har taget sig af udgivelsesprocessen.”

En af de ting, de bl.a. har fået EMI med på, er at de ville give deres trofaste fans der købte pladen en ekstra treat: ”Da vi voksede op og købte plader med Kiss, fik man altid en Kiss-plakat man kunne folde ud, og så sagde vi til EMI at vi ville gøre noget af det samme – sådan at når du køber en cd så får du meget mere med. Og så fik vi lavet vores seneste plade som en ’Open Disc’, som du kan gå på nettet med, og downloade en masse musik og videoer osv. Og det er fint at folk får noget mere, for det er jo dyrt at købe cd i dag. Og den slags er svært at lave på et indie label”, siger Tarjei

Men selvom EMI på den måde støtter op omkring bandet, er det ifølge Ralph faktisk kun pladeudgivelserne, bandet har behov for hjælp til, fordi de gør alt andet selv. De arrangerer f.eks. selv koncerter og turneer, som er noget af det, bandet virkelig lever og ånder for.

”En live koncert er der ingen, der kan downloade”

Tarjei formulerer det på denne måde: ”Så længe vi har en plade ude – hvad enten den har solgt 1 eller 1000 eksemplarer, så betyder det egentlig bare, at vi kan rejse og spille koncerter og møde en masse mennesker. Og så er vi mere end glade. Det drejer sig ikke så meget om pladesalg for os, for der foregår jo masser af downloads og kopiering af musik og sådan. Men en live koncert er der ingen, der kan downloade. Du må ligesom være til koncerten for at få indtrykket, så det er det, vi satser alt på, og det er helt klart live-elementet, der er det vigtigste for os”.

Inspirationen til deres koncerter får de som sagt både fra gamle heavy metal og glam rock videoer, men også fra de mange koncerter, de selv går til, og selvfølgelig sammenligner deres egne koncerter med: ”Hvis vi ser et band, som er dårlige live, tænker vi, at vi skal være meget bedre end dem” siger Tarjei. ”Og hvis vi ser et band, som er rigtigt gode, tænker vi, at vi skal være meget bedre end dem”, afslutter Thomas smilende.

Sympati og positivitet

Der er dog ingen tvivl om, at de mener det alvorligt, når de taler om, at de er her for at underholde publikum, både fordi de synes det er rigtigt skægt at folde sig selv og sin musik ud live, men også fordi det, som Tarjei siger, er dyrt at gå til koncert, ”Og så er det vigtigt, at det, som folk får med hjem er noget værd, så de kommer tilbage næste gang og tager deres venner med.”

”Og ikke mindst at de bliver glade – og får det bedre med sig selv!” supplerer Thomas med et skævt smil. Men der er ingen tvivl om, at denne sympatiske holdning til bandets mission har noget på sig. I løbet af interviewet bliver det nemlig klart, at Ralph Myerz & The Jack Herren Band er nogle vældigt hyggelige og rare folk, der gerne vil være venner med alle. Og denne positive tilgang til andre gælder også i forhold til andre musikere.

Ralph Myerz & The Jack Herren Band stammer fra Bergen, som bl.a. har fostret Röyksopp og Kings of Convenience. Som Thomas fortæller, er der en speciel stemning omkring musikmiljøet i Bergen. Ikke kun fordi det regner hele tiden – selvom det betyder, at man opholder sig meget i sit studie eller øvelokale, der for de fleste bands vedkommende ligger i samme bygning – men også fordi byen er så lille, at alle i musikmiljøet kender hinanden og man hænger ud sammen, uanset om man er til death metal, techno, rock eller elektronisk musik, og alle har på den måde andel i andres succes: ”Alle er meget flinke og hjælper hinanden i stedet for at albue sig frem”.

På vej mod ’European Domination’?

For Ralph Myerz & The Jack Herren Band er deres mission dog også meget publikumsrettet: ”Det er vigtigt at tage vare på de fans, der kommer til koncerterne, for der er jo så mange bands, og vi vil gerne have, at folk skal være glade for det, vi gør. Ellers bliver der vel ’riots’ og demonstrationer her på Nørrebro, og hvad ved jeg. Jo, vi tager det danske publikum alvorligt”, kommer det med et glimt i øjet fra Tarjei og Thomas, der til slut giver den hele armen som ægte og dog hemmelighedsfulde entertainere med krøllede hjerner og store planer.

Med deres særegne finurlighed og uden at ville løfte sløret for meget for aftenens koncert på Rust, fortæller de, at det danske publikum denne aften kan forvente ”en god”, ”gøy” og ”bra” koncert med et ”ultra sexet” og ”rockigt” show, hvor bandet, der har holdt fri i et par måneder ovenpå 2006’s omfattende turné, er klar til at trykke den af med heftige lysshows og bare kroppe, og til at diske op med det bedste fra hele karrieren. Og så tændte som de virker, tror man dem gerne. Rust-koncerten er blot starten på dette års turne, der ifølge deres sindrige planer meget gerne skulle ende med, at bandet med masser af festivalbesøg og en omfattende turné i efteråret får erobret hele Europa – og gad vide om ikke det lykkes.

More from Tina Kristensen
23.03.07 – Bonnie Prince Billy – Store Vega
“One of the most fantastic nights in recent memory” Bonnie Prince Billy...
Read More
0 replies on “Ralph Myerz & The Jack Herren Band-interview”