CODY: Songs

CODY kommer med noget, jeg har savnet på den danske musikscene. Genrerne er set før enkelte gange, men aldrig er de blevet gennemført med så høj kvalitet og af en så god og sammenspillet gruppe som CODY.

cover-cody-songs-2009-300x300

Stærk opløftende og melankolsk debut

For det danske musikalske kollektiv CODY er det gået stærkt det seneste år. Som en anden outsider kom de i sommeren 2008 ind fra sidelinjen og fik opvarmningsjobs på dansk grund for så prominente navne som Bonnie ”Prince” Billy og The National. I starten af 2009 udkom de med en selvbetitlet EP, og nu er det blevet tid albumdebuten Songs.

Titlen på debuten emmer ikke ligefrem af originalitet, men tag ikke fejl. Songs indeholder 11 skæringer, hvor de syv musikere sammen med i alt 5 musikalske gæster udøver genrerne folk, alternativ country og americana fra en let poppet vinkel. Albummet er både alsidigt og kreativt, og det giver mening, at de mange musikere selv kalder sig et musikerkollektiv – et kollektiv hvor de enkeltvis har meget at byde på rent musikalsk, men hvor de også på glimrende vis har formået at sammensætte kompetencerne, så debuten fremstår som et både helstøbt og gennemført album

Navnet CODY er en forkortelse for ”Come On Die Young” – en titel på et nummer med de skotske post-rockere Mogwai. Der er ikke nogen umiddelbar sammenhæng i forhold til country og americana, men med den baggrundsviden inden jeg satte skiven på for første gang, fik jeg også forventninger om en vis skævhed og kant i musikken. Den er helt sikkert til stede på Songs, men det gemmer vi i første omgang til senere.

CODY leverer en god blanding af førnævnte genrer, og generelt er stemningen afdæmpet og melankolsk. Kaspar Kaae fører an med sin stærke og bløde vokal, som uden tvivl har vokset sig stærkere og mere sikker, siden jeg sidst lyttede til CODY på ep’en. Med sig i ryggen har han seks musikere, og de supplerer hans vokal og sangskrivning fremragende, så CODY i høj grad kommer til at fremstå som et musikalsk kollektiv. På alle 11 skæringer suppleres der her og der med både banjo, pedalsteel-guitar, strygere, harpe, klaver og gode vokal-arrangementer, hvilket giver hver enkelt nummer sit helt eget liv, og det er svært – for ikke at sige umuligt – at bortdømme nogle numre fra Songs.

”Your Window”, som lukker og slukker albummet, er et godt eksempel på det mørke og den kant som CODY helt sikkert også bærer rundt på. Nummeret er smukt og roligt og bæres primært af violinen og Kaae’s vokal. Men samtidigt hermed er nummeret underlagt en mørk, støjende og underspillet guitar, som er med til også at give ”Your Window” en anden dimension. Netop den ekstra dimension pryder egentlig hele albummet, og er med til at gøre denne debut til noget særligt og give tro på en spændende fremtid for CODY.

CODY kommer med noget, jeg har savnet på den danske musikscene. Genrerne er set før enkelte gange, men aldrig er de blevet gennemført med så høj kvalitet og af en så god og sammenspillet gruppe som CODY. De har i bogstaveligste forstand mange strenge at spille på.

CODY påbegynder en lille turné i Tyskland d. 1. oktober, men fra d. 15. oktober rammer de igen danske spillesteder, og der er ingen tvivl om, at jeg selv skal ud og opleve dette musikalske kollektiv live.

Written By
More from Lars Asmussen
14.12.09 – In Flames – Malmø Arena
Aftenens hovedrolleindehavere var de svenske konger af melodisk dødsmetal In Flames. Taget...
Read More
0 replies on “CODY: Songs”