The Psyke Project – InterviewA

Diskant.dk har mødt The Psyke Projects guitarist Christian Bonnesen til en lille snak om bandets nye album, Dead Storm.

thepsykeproject-dk-presse2008-565x377

Brutal skandinavisk skønhed

Det danske hardcoreensemble The Psyke Project har siden dannelsen i 2001 vokset sig store og stærke og efterhånden sat et eftertrykkeligt mærke på Europakortet via deres intense og til tider nærmest kaotiske hardcore metal. Bandets tre første albums har indtil nu placeret The Psyke Project som et både originalt og anerkendt metalband – både i Danmark og i store dele af Europa.
Netop nu er de ude med deres fjerde udspil, Dead Storm, hvis tilblivelse har været en noget anden proces i forhold til de tidligere albums. En stor del af tilblivelsen har bestået i at trække sig lidt tilbage til en landejendom og at finde et fælles ståsted, der har taget udgangspunkt i bandets skandinaviske herkomst – hvor naturlandskaber og fortællinger er med til at beskrive vores lille del af verden – en beskrivelse af hvordan Skandinavien på en gang kan være smukt og brutalt storslået.

I forbindelse med udgivelsen har diskant talt med guitarist Christian Bonnesen.

Diskant: Jeg har læst om tanken bag titlen Dead Storm, at den bunder i en fortolkning af jeres skandinaviske herkomst og de naturlandskaber vi har. Kan du uddybe baggrunden for den titel og det  tema?

Christian Bonnesen: Det vigtigste for os i denne omgang var, at vi ikke gentog os selv på det punkt. Det indebar at vælge en titel, som ikke beslægtede titlerne fra vores andre skiver. Det viste sig at være lidt svært, men vi valgte Dead Storm som titel, da den indebærer stemninger som stilhed og ro kontra kraft og voldsomhed, som giver grundlag til mange fortolkninger. Emnet i sig selv er mere en guideline, som vi valgte at bruge, da vi skulle til at lave materialet. En slags hjælp.

Diskant: Jeg har læst om rammerne for en stor del af tilblivelsen af albummet: Det lyder som idyl, ro og eftertænksomhed omkring Nordsjællands kyster og skove. Hvilken betydning har rammerne haft for processen?

Christian Bonnesen: Fantastisk meget! – At isolere os selv på den måde viste sig at være en rigtig nyttig måde at få tankerne i gang på. Når man låser sig selv inde i en hytte, så begynder de kreative safter at køre. Vi fik skrevet det meste af materialet til Dead Storm på den måde – selvfølgelig ikke i sin endelige form, men tæt på!

Diskant: Er The Psyke Project blevet mere rolige og ‘idylliske’?

Christian Bonnesen: Absolut ikke. Godt nok valgte vi et mere tilbagelænet approach denne gang. Men som band er det vigtigste for os at have en form for uforudsigelighed over vores musik, så hvem ved hvad vi har gang i næste gang. Men altså, det er ikke ens betydende med at vi ligefrem er glade på Dead Storm.

Diskant: Er der mere plads til eftertænksomhed i jeres kaotiske musik nu?

Christian Bonnesen: Det har der vel altid været, det kommer bare an på, hvordan man griber det an. Jeg vil mene, at der altid har været en form for eftertænksomhed i vores musik, vi er bare blevet bedre til at formidle den nu, synes jeg. Vi har fokuseret mere på stemning og tempo denne gang, så der er ikke direkte tonsernumre på denne her Det giver i sig selv lidt mere plads til at formidle følelsen i musikken.

Diskant: Jeg har ikke haft lejlighed til at gå i dybden med teksterne på Dead Storm. Kan du sige noget generelt om tekstuniverset på albummet ?

Christian Bonnesen: Det er mere Martins (Nielskov, forsanger) boldgade det her, jeg kan desværre ikke fortælle så meget om tekstuniverset, udover at den unge mand er en del mere misfornøjet denne gang. Jeg vil hellere bruge tiden på, at rose den indsats og alle de tanker han lagde i det. Han pressede virkelig sig selv i studiet, og det syntes jeg, at man kan høre.

Diskant: Kan Dead Storm kategoriseres som en form for konceptalbum?

Christian Bonnesen: Både og. Efter nutidens standarder, ja. Men altså, et tema gør ikke rigtig et album til et konceptalbum – der skal også være en form for rød tråd i musikken. Et form for flow. Det har vi fokuseret meget på denne gang, men vores valg af tema var, som jeg beskrev det før, mere en hjælp til at tackle musikken. Så jeg vil egentlig langt hellere kalde det for et temaalbum. Også selvom det lyder lidt dumt.

Diskant: Jeg har set videoen til nummeret ”Winter”. Man fornemmer her en form for primal-skrig fra The Psyke Project. Fortæl lidt om tilblivelsen af videoen – og især baggrunden for videoen/nummeret.

Christian Bonnesen: Vores mål var udelukkende at formidle den vinterstemning, som vores album har. Alt det andet blev til via brainstorming. Optagelsen var klart noget af det hårdeste, vi har oplevet. Det er ikke ligefrem en dans på roser at rende rundt nøgen i en skov i marts måned. Men vi tog det som en god oplevelse, og fik det bedste vi kunne ud af det. Vi er meget glade for resultatet, gudskelov. Desuden gav det også ammunition til en masse nye røverhistorier, og det er jo aldrig en dårlig ting.

Diskant: I har på Dead Storm samarbejdet med det svenske producerpar Henrik Udd og Frederik Nordström. Hvad har de kunne bidrage med, som har gjort det nye album specielt?

Christian Bonnesen: Udover at være ‘dudes’, så var de altid klar med idéer. De sad ikke bare og trykkede record. De kom på en masse ting, som vi måske ikke ville have tænkt på selv. Og den slags feedback er meget velkommen fra vores side i sådan en proces.

Diskant: Apropos Sverige… Sverige har stået utroligt stærkt på verdens metalscene i en del år. Hvad er det svenskerne kan, hvad det angår?

Christian Bonnesen: Det er et svært spørgsmål at svare på. Sandheden er, at de nok vil det mere end os. Der er klart en mentalitets-forskel på det punkt. Jeg tror også, at det hjælper at landet er større. Det handler vel om at have en form for sult og så aldrig stille sig tilfreds. Det kan vi lære meget af.

Diskant: Hvor står dansk metal ifølge din mening lige nu? I flere år er den blevet beskrevet som lovende, spændende og talentfuld. Er vi kommet videre?

Christian Bonnesen: Igen et svært spørgsmål at svare på, for man kan let træde folk over tæerne i dette land. Vi har en masse solide bands i Danmark, det er klart, men jeg syntes sgu at det meste kan blive en kende for poleret nu om dage. Jeg savner klart mere eksperimentering, i stedet for at stille sig tilfreds med hvad man har. Men som helhed syntes jeg, at den danske metalscene er sund. Der er en masse bærende kræfter, som giver alt hvad de har, for at den skal kunne lade sig gøre. Det er værdsat fra vores side af.

Diskant: Jeg fornemmer nogle nye takter på Dead Storm. Det er dog The Psyke Project – ingen tvivl om det. Men man fornemmer en større ro og eftertænksomhed – specielt ud fra temaet og beskrivelserne af processen med indspilningen af albummet. Hvor er I på vej hen? Hvad bliver det næste?

Christian Bonnesen: Alt er vel relativt. Hvad vi har følt at gøre i år, kan slet ikke beskrive hvad vi føler næste år. Sådan er det med os. Det vigtigste for os er at få materialet lidt på afstand. Spille det live hvor folk vil have os, og så kan vi begynde at bekymre os om nyt. Vi ønsker ikke at gentage os selv, så hvem ved hvad vi finder på. Igen, det handler for os om at have uforudsigelighed over vores musik – det andet er sgu for let.

Diskant: I forhold til jeres planer i den nærmeste fremtid, har jeg kun kunne finde enkelte koncertdatoer i Danmark. Kan I løfte sløret for andre store begivenheder?

Christian Bonnesen: Vi har bekræftet en Danmark-tour med danske The Burning. Man kan tjekke vores Myspace for at finde en dato, hvor vi rammer en by i nærheden. Omkring udlandet sker der for tiden store ting bag tæppet vi desværre ikke kan røbe mere om pt. Det eneste jeg kan fortælle er, at de mange gode anmeldelser af Dead Storm er blevet bemærket.

Dead Storm” udkom den 24. August, og er i hele Europa blevet modtaget med flotte anmeldelser. Læs bl.a. diskant’s anmeldelse af albummet her. Snart starter den danske turné med The Burning, og hvad de store planer mht. udlandet så handler om, må tiden vise.

Written By
More from Lars Asmussen
02.07.10 – Nephew – Orange Scene, Roskilde Festival
Med den voksende status i dansk musik har også fulgt delte meninger...
Read More
0 replies on “The Psyke Project – InterviewA”