20.11.09 – Monsters of Folk – Store Vega, København

Monsters of Folk leverede fredag aften en pragtpræstation på Store Vega. En knap tre timers lang koncert der havde alt hvad man kunne have håbet på og endnu mere, og som med al tydelighed viste, at Oberst, James og Ward hører til blandt tidens største sangskrivere.
Foto: Lars Asmussen
Foto: Lars Asmussen

Monsters of Wow

Det er sjældent, at en såkaldt supergruppe virkelig også er super. Men det var lige præcis hvad der var tilfældet da de fire begavede musikere Connor Oberst, M. Ward, Jim James og Mike Mugis indtog Store Vega og leverede en magtdemonstration på to timer og tre kvarter, hvor de blandede fælles numre med numre fra den enkeltes bagkatalog. Med sig på trommer havde de Will Johnson, der udover at stå for en solid rytmisk bund, fik lov til at spille at af sine egne numre på akustisk guitar sammen med Jim James.

Koncerten åbnede med ”Say Please”, hvor Oberst, Ward og James alle fik tid bag mikrofonen og hvor vokalharmonierne i omkvædet stort set ikke kan være bedre. Allerede her stod det klart, at denne koncert ville blive noget ud over det sædvanlige. Og skulle der stadig have været enkelte skeptikere blandt publikum, så må Jim James have overbevist med aftenens andet nummer, den Gram Parsons-lignende countryhymne ”The Right Place”, der for denne signatur står som albummets bedste nummer. Selvom Jim James nok er den mindst profilerede af de tre sangere, så spiller hans smukke og klare, til tider countryprægede, vokal en stor rolle som kontrast til Wards indlevende, støvede og tidløse vokal og Obersts’ punkede og drengede stemme, der lyder som om den kan knække over når som helst. Alle er de fremragende sangere og sangskrivere, og når de er i topform, som de var denne aften, bliver det ikke bedre.

Publikum var meget stille mens numrene blev spillet, men at det ikke var fordi de kedede sig blev bevist efter hvert endt nummer, hvor klapsalverne haglede ned over de, i livesammenhæng, fem musketerer. Det skiftevis stille og støjende publikum svarede meget godt til musikken, der også skiftede mellem det afdæmpede og det mere støjende. Når, der skulle støjes var det enten Connor Oberst eller hele bandet, der sang for, når det skulle være inderligt var det Jim James og når det skulle være afdæmpet og sofistikeret tog M. Ward over, hvilket han gjorde på tre numre i træk lidt længere end halvvejs inde i koncerten. Her kom de tres kombinerede kræfter ikke til sin ret i lidt for lang tid, og det var eneste tidspunkt under hele koncerten, at der var en lille smule stilstand. Men det var stadig fænomenalt godt, og at høre M. Ward stå alene på en scene og spille ”Chinese Translation” er altid en fornøjelse.

Det er svært at vælge de bedste numre ud og der var rent faktisk ikke nogen dårlige eller overflødige blandt de 34 af slagsen. Men skal nogen fremhæves – udover James’ ”The Right Places” – så kunne det være bandets fælles fortolkning af Bright Eyes’ ”At the Bottom of Everything”, der var omskrevet til en joint venture, Wards ”Vincent O’Brien” og den dejligt svingende fælles ”Whole Lotta Losin’”.

Man kedede sig ikke en eneste gang i løbet af de 2 timer og 45 minutter koncerten varede og Monsters of Folk viste sig større og bedre end de individer gruppen består af. Og det siger meget!

Setliste:

Say Please
The Right Place
Soul Singer In A Session Band (Hele bandet/opr. Bright Eyes)
Slow Down Jo
Man Named Truth
Just To Know What You’ve Been Dreaming (Will Johnson og Jim James/opr. Will Johnson)
Bermuda Highway (Jim James og Will Johnson/opr. My Morning Jacket)
Look At You (Jim James/opr. My Morning Jacket)
Vincent O’Brien (Hele bandet/opr. M. Ward)
Ahead Of The Curve
Golden (Hele bandet/opr. My Morning Jacket)
Baby Boomer
Lullaby + Exile (M. Ward og Conor Oberst/opr. M. Ward)
We Are Nowhere And It’s Now (Conor Oberst og Mike Mogis/opr. Bright Eyes)
Amy In The White Coat (Conor Oberst og Mike Mogis/opr. Bright Eyes)
I Will Be There When You Die (Jim James og Conor Oberst/opr. My Morning Jacket)
To Save Me (Hele bandet/opr. M. Ward)
Dear God (Sincerely M.O.F.)
Temazcal
Wonderful (The Way I Feel) (Jim James og M. Ward/opr. Jim James)
One Life Away (M. Ward og Jim James/opr. M. Ward)
One Hundred Million Years (M. Ward)
Chinese Translation (M. Ward)
At Dawn (Hele bandet/opr. My Morning Jacket)
Goodway
Kathy With A K’s Song (Hele bandet/opr. Bright Eyes)
The Sandman, The Brakeman And Me
Map Of The World
Smokin From Shootin (Hele bandet/opr. My Morning Jacket)
Hit The Switch (Hele bandet/opr. Bright Eyes)
Losin Yo Head

Ekstra:

At The Bottom Of Everything (Hele bandet/opr. Bright Eyes)
Whole Lotta Losin
Another Travelin’ Song (Hele bandet/opr. Bright Eyes)
His Master’s Voice

More from Carsten Fjølner
Neil Young tribute på vej
Den 31. maj udgiver Shout! Factory dvd’en A MusiCares Tribute to Neil...
Read More
8 replies on “20.11.09 – Monsters of Folk – Store Vega, København”