Nr. 29 – Drive-By Truckers: Southern Rock Opera

Med Southern Rock Opera brød Drive-By Truckers for alvor igennem, og bandet har siden holdt sig på toppen som et af de bedste southern rock bands.

cover-drivebytruckers-southernrockopera-2001-300x300

00’ernes 30 bedste albums: #29

Efter udgivelsen af debuten Gangstabilly i 1998 stod det ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at Drive-By Truckers skulle gå hen og blive et af de vigtigste amerikanske southern rock bands i nyere tid, men det er lige præcis hvad der er sket!

At påstå, at Southern Rock Opera er bandets til dato bedste album vil nok kunne skabe en del debat, for siden den haltende debut er det blevet til 6 fremragende studiealbums, der alle holder et højt niveau og taler til forskellige sider af Drive-By Truckers’ fans. Men det var med Southern Rock Opera bandet for alvor slog igennem som et band, der skulle tages seriøst, og hvor det stod klart, at fremtiden kunne gøre Drive-By Truckers til noget stort. I hvert fald indenfor deres genre, som mange rynker på næsen af.

Southern Rock Opera er ikke en klassisk rockopera som følger en lineær historie som eksempelvis The Who’s Tommy (1969), men i stedet er det en samling på 20 sange, der tilsammen tager et solidt favntag om livet i de amerikanske sydstater og ikke mindst om Lynyrd Skynyrds tragiske historie, der er ”so far fetched it must be true” som det lyder på ”Life In the Factory”, der beskriver bandets vej fra Floridas sumpe til stjernestatus. Lynyrd Skynyrd var lige ved at opnå den respekt de fortjente da frontmand Ronnie Van Zant sammen med to andre bandmedlemmer og bandets manager omkommer i et flystyrt i Mississippi i 1977. Han blev 29 år. ”Ronnie and Neil” handler om en kort fejde Ronnie Van Zant angiveligt havde med Neil Young, der havde skrevet “Alabama” and “Southern Man” som en kritik af sydstaternes racisme. Som svar skrev Ronnie Van Zant ”Sweet Home Alabama” (1974), der i dag står som Lynyrd Skynyrds største hit. Fejden mellem de to var dog stærkt opreklameret og på coveret til Lynyrd Skynyrds Street Survivers (1977) bærer Van Zant en Neil Young t-shirt og Drive-By Truckers’ sang sluttes da også af med følgende:

Now Ronnie and Neil became good friends their feud was just in song
Skynyrd was a bunch of Neil Young fans and Neil he loved that song
So He wrote “Powderfinger” for Skynyrd to record
But Ronnie ended up singing “Sweet Home Alabama” to the lord

And Neil helped carry Ronnie in his casket to the ground
And to my way of thinking, us southern men need both of them around

Southern Rock Operas tre afsluttende numre, “Shut Up and Get on the Plane”, “Greenville To Baton Rouge” og især “Angels and Fuselage”, beskriver på flotteste vis det tragiske flystyrt, der blev enden på Van Zandt og søskendeparrets Steve og Cassie Gaines’ liv.

Southern Rock Opera er delt op i to akter; ’Act 1’ og ’Act 2’. I Act 1 vokser vores protagonist op med drømmen om at blive en stor rockstjerne mens han kæmper med de problemer enhver teenager vil kunne nikke genkendende til. Da han forlader syden bliver han chokeret over hvor forskellig andre menneskers opfattelse af hans hjemstat er i forhold til hans egen. I Act 2 bliver vores hovedperson forvandlet til den rockstjerne han har drømt om at blive, men heller ikke det er helt som forventet.

Southern Rock Opera består af lige dele massiv guitarrock, ført an af bandets tre sangere, guitarister og sangskrivere Patterson Hood, Mike Cooley og Rob Malone, og mere afdæmpede numre, der stadig har en rå og beskidt lyd. Patterson Hood har skrevet størstedelen af numrene og står med sin markante ru vokal også for det meste af det vokale arbejde. Men at især Cooley også kan skrive og synge viser han på den rockede ”Guitar Man Upstairs”, som handler om en mand, der engang boede over ham og som altid ringede til politiet når Cooley fandt guitaren frem. At have tre sangere og sangskrivere har kendetegnet Drive-By Truckers, og da Malone forlod bandet efter udgivelsen af Southern Rock Opera tog Jason Isbell over på tre følgende albums, og da han hellere ville forfølge en solokarriere tog Isbells ekskone Shnna Tucker over på Brighter Than Creation’s Dark (2008) og viste sig som en fremragende sangskriver. De tre forskellige sangere og sangskrivere har gennem tiden været en af Drive-By Truckers’ helt store styrker og har tilføjet en variation på albummene som Patterson Hood endnu ikke har formået at skabe på sine indtil nu to soloalbums.

Southern Rock Opera er en stor præstation af et band, der på udgivelsestidspunktet ikke havde opnået mere end så mange andre bands. Det er der siden blevet lavet om på, og er man til en blanding af blues, country, rock n roll og sydstatsaccent så er Drive-By Truckers og Southern Rock Opera et sikkert hit.

På Drive-By Truckers’ hjemmeside star der, at bandet vil spille albummet live i 2011. De kommer nok ikke forbi Danmark, men så må man håbe på en dvd-udgivelse.

More from Carsten Fjølner
05.07.08 – Black Mountain – Arena, Roskilde Festival
Med en stenet, rocket og sumpet indgangsvinkel til musikken leverede Black Mountain...
Read More
2 replies on “Nr. 29 – Drive-By Truckers: Southern Rock Opera”