26.01.12 – Kaizers Orchestra – Store vega, København

Kald genren hvad du vil, men rytmen og flowet i Kaizers musik, kunne ingen i salen stå stille til torsdag aften. Nok var det interessant at stifte bekendtskab med Kaizers nyeste materiale, men det var gruppens ældre materiale, som 1500 inkarnerede fans ventede på, og som fik dem til at nå kogepunktet.
Foto: Lars Asmussen

Ompa til folket

To olietønder og en hjulfælg midt på scenen. Keyboard, pumpeorgel, harmonika og kontrabas i baggrunden. Store gulvtæpper og gamle lamper. Scenen var sat, og et både fyldt og tændt Store Vega var klar til, at norske Kaizers Orchestra skulle gå på scenen torsdag aften. Nordmændene har efterhånden fået skabt sig et stort og særligt ry i Danmark. Med deres skæve og iørefaldende polkarock, deres altid opsigtsvækkende sceneshow, og et tekstunivers der på alle gruppens plader har kredset omkring én historie med en række tilbagevendende karakterer, er de svære at glemme og slippe, når man først er blevet fanget.

Helge Risa kom først ind iklædt sin gasmaske, og kort efter var alle seks på scenen. Elegante og kontrollerede så de ud fra starten af, hvilket stod i kontrast til det førnævnte ry nordmændene har oparbejdet. Alle var iført jakkesæt med undtagelse af forsanger Janove Ottesen, som nøjedes med blazer og T-shirt. Lige så kontrolleret som Kaizers Orchestra fremstod, lige så kontrolleret virkede koncertens første del. Ottesen var veloplagt og udtrykte glæde for at være tilbage i Danmark til hele tre koncerter på dansk grund. Musikalsk var nordmændene fejlfrie på scenen fra starten af, og blikkene blandt publikum lyste af både glæde og forventning, til den vildskab som Kaizers Orchestra også er kendt for.

Halvvejs gennem koncerten brød helvede heldigvis løs. Før ”Bøn fra Helvete” røg gasmasken, skjorterne og jakkerne af, og uniformerne bestod nu af undertrøjer, T-shirts og tatoveringer. Der blev nu hamret løs på de to olietønder og på fælgen, og festen var for alvor startet på bagerste række og på balkonen. Herefter kørte den norske Ompa-maskine på skinner. Der blev skrålet med til speedpolka, og pumpeorgelet kom på overarbejde på ”Bak et halleluja” og ”Kontroll på kontinentet”. Ompa-, balkan-, sigøjner- eller skralderock. Kald det hvad du vil, men rytmen og flowet i Kaizers musik, kunne ingen i salen stå stille til længere. Nok var det interessant at stifte bekendtskab med Kaizers nyeste materiale, fra de to første dele af trilogien Violeta Violeta, men det var gruppens ældre materiale, som 1500 inkarnerede fans ventede på, og som fik dem til at nå kogepunktet.

Nordmændene kørte den sikkert men aldrig rutinepræget hjem. De havde det sjovt på scenen, og det smittede af på den fyldte sal. Kaizers Orchestra er modnet på visse punkter, og om det hænger sammen med den tydeligvis bevidste beherskede start, eller om den skyldtes et ønske om en pludselig eksplosion midtvejs i koncerten, skal jeg lade stå i det uvisse. Eksplosionen kom, og efterlod en kogende sal glade ovenpå endnu en uforglemmelig aften med de gale nordmænd.

Setliste:
I ett med verden
Hevnervals
Knekker dig til sidst
Tusen dråper regn
Di grind
Støv og sand
Kavaler
Drøm videre Violeta
Bøn fra helvete
Apokalyps meg
Jævel av en tango
Bak et halleluja
Resistansen
Kontroll på kontinentet
Din kjole lukter bensin, mor
En for orgelet
Svarte katter & flosshatter
Hjerteknuser

Extra:
KGB
Maestro
170
[nggallery id=141]

Written By
More from Lars Asmussen
Pretty Maids: Pandemonium
Pretty Maids holder fast i de mange dyder, som de i så...
Read More
0 replies on “26.01.12 – Kaizers Orchestra – Store vega, København”