Coheed & Cambria: The Afterman: Ascension

Coheed & Cambrias seneste udspil er en lækker sag på knap 40 minutter, hvor sci-fi-temaer, der tager deres udgangspunkt i fortællingen om The Armory Wars; en god gang warrior folklore, krydret med Månebase Alpha, bliver fræset igennem af fængende melodier og stenhårde rifs.

cover-CoheedandCambria-TheAftermanAscension-2012-300x300

Sci-fi, fantasy og progrock for fuld udblæsning

Coheed & Cambrias (CC) seneste udspil er en lækker sag på knap 40 minutter, hvor sci-fi-temaer, der tager deres udgangspunkt i fortællingen om The Armory Wars; en god gang warrior folklore, krydret med Månebase Alpha, bliver fræset igennem af fængende melodier og stenhårde rifs. CC er tilbage fra deres lidt nørdede progrock og leverer med dette album et højt kvalitetsniveau, både inden for de enkelte numre, og den bagvedliggende fortælling, der giver albummet en konceptuel dimension udover det sædvanlige. The Afterman: Ascension bliver fulgt op af et nyt album: The Afterman: Decension, som fuldender den syrede rumfart. For syret er det, kombineret med CC’s varemærke indenfor det melodiøse progrock med Claudio Sanchez’ karakteristiske lyse vokal og hans medsammensvorne Travis Stever med en fantastisk flot, varieret og momentvist stålhård stil, der giver numrene både kant og dybde.

Første rigtige nummer efter introen ”The Key Extraction I Domino The Destitute” (ja, det hedder det altså!) er en tænderskærende metalsag, der lægger bid og tempo ind fra start, men allerede i det efterfølgende ”The Afterman” er vi nede i det tempo, som CC også mestrer: det melodiøse, lidt skæve og absolut ikke mainstream, selvom man kunne forledes til at tro det. Der er flere referencer til 70’ernes eksperimenterende bands som Rush og Yes end til moderne hitlister.

På sjette skæring ”Key Entity Extraction II Hollywood The Cracked” går det over i ren Frank Zappa meets Mike Patton med skæve rytmer, snak og skrig og skrål, men også med en kompleksitet, der imponerer og fænger. Man skal virkelig følge med i musikken for at finde hoved og hale i fortællingen, men det bliver aldrig rodet eller uoverskuelig. Og det er det, CC er bedst til. De behersker kaos og formår at eksperimentere med elementerne, så det stadig er spændende at være gæst på deres syrede rejse ud i rummet.

På den efterfølgende ”Key Entity Extraction III Vic The Butcher” går det hele op i en højere enhed med både fremaddrivende energi og noget nær det mest effektive refræn, jeg har hørt længe. Fantastisk!

Man skal være parat til at finde det indre legebarn frem, hvis man skal have noget ud af CC’s musikalske odysse i rummet, men er man til comic, fantasy og fed rock, er der på The Afterman: Ascension masser af usædvanlig høj kvalitet, og kendere af CC vil næppe blive skuffet over dette album fra drengene fra Nyack, New York. Jeg glæder mig i hvert fald meget til at høre opfølgeren på Sanchez’ muskuløse sci-fi-fortælling.

Written By
More from Carsten Meedom
02.04.10 – Kellermensch + Terminal – Templet, Lyngby
Indtryk fra en Kælderverden ”Hvad fanden, det ligner et kæmpe tissehus”, udbryder...
Read More
0 replies on “Coheed & Cambria: The Afterman: Ascension”