Jonas Alaska: If Only As A Ghost

Jonas Alaska er blevet kaldt Norges Bob Dylan. Den 25-årige nordmand har da heller aldrig lagt skjul på, at han både har lært og er blevet inspireret af Dylan, og det kan også spores i Alaskas musik, hvor han dog også har sine egne interessante sider.

cover-JonasAlaska-IfOnlyAsAGhost-2013-300x300

Norges brandvarme spillemand er vokset på sit andet album

Jonas Alaska er blevet kaldt Norges Bob Dylan. Den 25-årige nordmand har da heller aldrig lagt skjul på, at han både har lært og er blevet inspireret af Dylan, og det kan også spores i Alaskas musik, hvor han dog også har sine egne interessante sider. Med sin ganske charmerende leg med musikalske traditioner og sine simple og ærlige tekster, tog Jonas Alaska norden med storm på sin selvbetitlede debut for kun et år siden, og allerede nu smeder han mens jernet er varmt på den altid spændende toer If Only As A Ghost.

På størstedelen af de tolv skæringer er stemningen munter og let. Teksterne forekommer ærlige og ofte humoristiske, og er med kun få undtagelser interessante at lytte til. Der er både nærvær og ærlighed i ordene, som ofte kredser sig om familie- og kærlighedslivet, og om hvordan det ikke altid er nemt at finde sit ståsted i livet, når man er en ung nordmand. Med sin guitar, friske simple basgange, mundharmonika, Hammondorgel og klaver, giver han os lyden af en spillemand der i den grad har frisket country- og folkgenren op.

At det ikke kun er muntert og let understreges på det triste titelnummer, som tager udgangspunkt i Jonas Alaskas fars tanker, i forbindelse med at han mistede sin bror. Opløftende er stemningen heller ikke på ”I Don’t Think I Love You Anymore” og ”Christina”, men de giver lytteren et tiltrængt afdæmpet vink med en vognstang om, at normanden skam også er følsom.

Flere numre på If Only As A Ghost kunne nemt gå hen og snyde den urutinerede lytter. Jonas Alaska virker umiddelbart bare munter og nærmest lalleglad, og det er bestemt også en af hans stærke sider. Men at han også er en glimrende historiefortæller er mindst lige så vigtigt. Der er en alvor i alle teksterne, hvilket en af pladens store kvaliteter, som gemmer sig under den spejlglatte overflade, som desværre er lidt svær at trænge igennem enkelte steder.

Sådan er Jonas Alaska – ikke så simpel og let fordøjelig som han umiddelbart fremstår. Han er ung og har meget på hjertet, samtidigt med at han tydeligvis har lyst til at lege med musikken og prøve sig frem. Den røde tråd gennem hans mange ideer er ikke altid tydelig, men på trods af det er han en spændende sanger og sangskriver, hvis finurligheder nok skal resultere i et fremragende album en dag.

Written By
More from Lars Asmussen
04.10.07 – Figurines – Store Vega
De små Figurines og Store Vega kunne ikke helt sammen torsdag aften...
Read More
0 replies on “Jonas Alaska: If Only As A Ghost”