Mirja Klippel: River of Silver

Mirja Klippel kan ikke anbefales varmt nok! Det er sjældent hørt kvalitet, holdt på et kunstnerisk niveau og med en så personlig stemme, at man fængsles og forføres allerede ved den første tone af titelnummeret.

Stille eksplosioner på imponerende debutalbum

Finland blev født som selvstændig nation i 1917 i kølvandet på den russiske revolution, og har gennem tiden fostret adskillige store komponister og musikere. Jeg nævner i flæng: Den klassiske komponist Jean Sibelius, indierockerne i 22-Pistepirkko og metalgalningene på akustiske instrumenter i Apocalyptico. Nu er en ny stjerne født i form af den smukke, brunøjede singer songwriter, Mirja Klippel, som kommer med en klassisk baggrund fra Sibelius Academy i Helsinki, Högskolan för scen och musik i Göteborg, og Rytmisk Musikkonservatorium i København. Med sig fra disse skoler kommer Klippel med et naturtalent for den enkle komposition og med de nødvendige tekniske færdigheder til at brede den enkle sang ud til at blive et komplekst og vidt forgrenet musikalsk kunstværk, fyldt med foruroligende visdom og elegant lyrik, der tager små overraskende veje gennem sproget og gennem et følsomt landskab af omskiftelige sindsstemninger. Med sig på sin musikalske rejse har hun allieret sig med Alex Jønsson på guitar og kor, og sjældent har et musikalsk partnerskab givet så meget mening. Hans fine guitarspil og stilrene andenstemme ligger som et perfekt bagtæppe for Klippels melankolske og neddæmpede vokal.

Første gang, jeg lyttede til Klippels stemme, tænkte jeg straks på Margo Timmins fra Cowboy Junkies, men der er absolut intet til fælles mellem de to sangerinder, bortset fra det neddæmpede og barberede udtryk i melodierne – og de vemodige fortællinger fra hjertets skjulte kamre. Klippel har væsentlig mere dybde og afveksling i sin vokal end Timmins, men slægtskabet er der. En anden sammenligning, der også umiddelbart falder ind, er den danske duo Hush, med en poetisk sangerinde, der bliver elegant og kyndigt understøttet af en mandlig guitarist. Men også her ophører alle ligheder. Hvor Dorthe Gerlach fra Hush har en insisterende vokal med en folkagtig lyd a la Dolly Parton (absolut ment positivt), har Klippel en poetisk og afdæmpet tilstedeværelse i sin musik, som langsomt breder sig i hele kroppen, når man lytter til de ni sange på det imponerende smukke debutalbum.

Mirja Klippel kan ikke anbefales varmt nok! Det er sjældent hørt kvalitet, holdt på et kunstnerisk niveau og med en så personlig stemme, at man fængsles og forføres allerede ved den første tone af titelnummeret. Er du til personligheder som førnævnte Timmins fra Cowboy Junkies, Hush, Marissa Nadler, Heather Nova, så er Klippel et uomgængeligt nyt navn. Hun lyder bare på ingen måde som de andre – hun er helt sin egen, smukke stemme!

 

Karakter 9

Karakter

9
Written By
More from Carsten Meedom
Torture Killer: Sewer
Vi er ovre i den ondeste omgang dødsmetal, hvor selv Lucifer får...
Read More
0 replies on “Mirja Klippel: River of Silver”