04.07.19 – Julien Baker – Pavillion, Roskilde Festival

Foto: Claus Wrang Michaelsen
Julien Baker havde omstændighederne mod sig med larm fra alle sider. Hendes musik druknede i bastante beats fra Apollo og hendes vokal blev overdøvet af publikums samtaler under den regnvåde teltdug på Pavillion.

Med alle odds mod sig

Omstændighederne var ikke i Julien Bakers favør under hendes første Roskilde koncert. Fra naboscenen Apollo bragede overvældende, elektroniske beats, og under teltdugen var der en konstant kværnen af samtaler fra folk, der havde søgt ly for regnen og som ikke var det mindste interesseret i den amerikanske kunstners smukke, personlige, melankolske sange. Faktisk var det så slemt, at den første sang fuldstændig druknede i støjen, og det blev ikke meget bedre under andet nummer. Vi skulle halvvejs gennem koncerten, før der var noget gennemslagskraft fra scenen. Og da var det for sent, og i sidste ende blev det en småmiserabel affære med et enkelt lille lyspunkt her og der.

Den nænsomme, drømmende “Sour Breath” var et af dem. Her fik Julien Bakers ensomme guitar akkompagnement af elektrisk violin, og det skabte et lidt fyldigere lydbillede, der kunne trænge igennem. Under en respit fra Apollo spillede Baker den fremragende “Happy To Be Here”. Endeligt kunne Baker høres, og det blev derfor en af de få sange, der fungerede til fulde. Julien Baker startede med en stille, til tider hviskende vokal, der blidt lagde sig over publikum som et varmt tæppe.

Foto: Claus Wrang Michaelsen
Foto: Claus Wrang Michaelsen

Herefter byggede hun musik og vokal op med en blotlagt sårbarhed, hvor hendes stemme fik samme fyldighed som lyden af den elektriske guitar, indtil sangen kulminerede med håb i stemme og ord, da Baker krængede teksten “Why not me” ud af sin sjæl. Det var enkelt og fint. Desværre kom de voldsomme basgange fra Apollo tilbage, og den unge sangerinde fortsatte og kæmpede sig gennem sit set. Det hjalp da heller ikke på Julien Bakers gåpåmod, da en iblandt publikum råbte, at hun skulle skrue op for lyden.

Det sidste kvarter tjekkede hun sit ur mellem hvert nummer, og inden hun spillede sidste sang “Something”, vendte hun ryggen til publikum og tog et kæmpe åndedrag og pustede lettet ud. Det var sådan en ærgerlig omgang, for koncerten bar momentant præg af at kunne have været noget helt særligt. Det føles derfor dybt uretfærdig at skulle bedømme Julian Bakers koncert. der forliste på grund af elementer, som var fuldstændig udenfor hendes kontrol. Det efterlader en bitter smag i munden, og man kan kun håbe, at Julian Baker kan få lov at tage revanche på Roskilde Festival en anden gang.

Karakter 5

Karakter

5
More from Camilla Jørgensen
29.06.23 – Ethel Cain – Avalon, Roskilde Festival
Den amerikanske sangerinde Ethel Cain udgav sit debutalbum Preacher’s Daughter sidste år...
Read More
0 replies on “04.07.19 – Julien Baker – Pavillion, Roskilde Festival”