Interview med Nicolai Funch

nicolaifunch-presse2008-565x377

Som det kan læses i en anmeldelse andetsteds på diskant.dk, er århusianske Nicolai Funch ude med debut-albummet Hooked, hvor han giver sit bud på singer/songwriter-genren. 23-årige Funch er i denne uge i København i forbindelse med en koncert på Lades Kælder søndag d. 19. juni, og i den forbindelse mødte diskant.dk Nicolai til morgenmad på en københavnsk café.

Diskant: ”Du er et nyt navn på den danske musikscene. Hvad er din baggrund – både personligt og musikalsk?”

Nicolai: ”Jeg er præstesøn, og det har betydet, at jeg er vokset med op med stor vægt på værdier som ærlighed, ligeværdighed og kærlighed. Det har også betydet, at jeg sang i drengekor, som vel nok kan siges at være begyndelsen på min interesse for musik.
Min mor fik mig til at gå til bl.a. trommer, orgel, valdhorn mm., og det var faktisk først senere, at jeg begyndte at spille guitar.
Fra 2000 var jeg en del af bandet Cynthias Brow, hvor jeg netop spillede guitar og sang. Vi gik hver til sit, og det har så ført mig til, hvor jeg står rent musikalsk i dag.
Ved siden af musikken studerer jeg trommer på Musikkonservatoriet i Århus.”

Diskant: ”Ifølge en pressemeddelelse er det et personligt album, som bygger på dine egne oplevelser i forbindelse med bl.a. brud med kæreste og band. I hvor høj grad bygger du dine sange op omkring personlige oplevelser?”

Nicolai: ”I starten skrev jeg med en enorm passion. Det blev næsten for ynkeligt og for meget. På Hooked tager jeg stadig udgangspunkt i noget personligt, men jeg skriver ikke kun for min egen skyld – jeg vil gerne gøre det mere universelt, så andre også evt. kan bruge det til noget.
Jeg skriver også bedst, når det bygger på noget personligt. Det giver teksterne og musikken en oprigtighed og ærlighed.
Oprigtighed er noget jeg godt kan savne på den danske musikscene. Der er lige nu en tendens til, at det hele skal være meget smart.”

Diskant: ”Hvad inspirerer dig musikalsk?”

Nicolai: ”Som barn boede jeg nogle år i USA, hvor jeg stødte på navne som James Taylor, Carol King og Joni Mitchell, som må siges at være klassiske singer/songwriters.
Country-sangeren Lyle Lovett er også en stor inspirationskilde pga. hans evne til at fortælle gode historier.
Af mere nutidige navne kan jeg nævne irske Damien Rice, hvis musik netop indeholder den oprigtighed og nærvær, som jeg forsøger at få frem på Hooked. Han indspiller sine sange i intime omgivelser i form af små studier og dagligstuer, og det synes jeg er rigtig fedt.
Min faste guitarist Lasse Boman er mere inspireret af hård rock og blues. Vores baggrunde er en rigtig fed kombination, når vi spiller sammen – han gør det lidt mere beskidt og råt.”

Diskant: ”Fortæl lidt om hvordan det går lige nu mht. at gøre opmærksom på albummet.”

Nicolai: ”Jeg synes det går rigtig godt, og jeg er meget optimistisk. I og med at jeg selv har udgivet Hooked, står jeg også selv for at gøre opmærksom på min musik. Jeg har omdelt mit album til to pladebutikker i Århus (Badstue Rock og Stereo Studio), og det er også min plan at besøge et par pladebutikker her i København. Derudover tager jeg jo ud og spiller en hel del”

Diskant: ”Du har her i weekenden været på café-turné i Århus. Hvordan er det gået?”

Nicolai: ”Det er gået over al forventning. Lasse og jeg spillede på 6 caféer på en dag. Vi kørte rundt på Christiania-cykler mellem caféerne med vores grej på cyklen og spillede så en halv time hvert sted. Vi fik virkelig meget positiv feedback. Der var f.eks. en gruppe på ca. 10 personer, som fulgte os hele vejen. Derudover købte en af café-ejerne 10 af mine cd’er, som han delte ud af. Der var mennesker, som jeg aldrig havde mødt før, som sang med på mine sange. Det er rigtig rart at møde sådan en opbakning.”

Diskant: ”Hvad er fremtidsplanerne ellers på længere sigt?”

Nicolai: ”Jeg har et par sommerprojekter. Det er planen at lave en video til nummeret Shame. Jeg tror, at vi indspiller den, så vi optager lyd og billede på samme tid, ligesom albummet også er indspillet direkte i studiet.
Et andet projekt er, at jeg i juli gerne vil cykle ud på en turné, hvor jeg starter i Århus og så cykler over byer som Skanderborg, Odense og måske helt til København. Jeg synes, det kunne være fedt at cykle af sted med mit grej, og så spille i de byer jeg kommer forbi.”

”På længere sigt vil jeg gerne færdiggøre mit tromme-studie på Musikkonservatoriet i Århus. Udover at spille musik forestiller jeg mig også, at jeg i fremtiden skal undervise. Jeg har bl.a. undervist nogle dansere i musikforståelse, og jeg er vild med fornemmelsen af at formidle en viden og at se andre kunne bruge det til noget.”

Interviewet afsluttes med en løs snak om emner som den fælles begejstring for Damien Rice’s musik, sommerferie-planer og København vs. Jylland.
Nøgleordene har under interviewet været ord som oprigtighed og nærvær , og der er for mig ingen tvivl om, at det er disse ord, der kendetegner den århusianske præstesøn – både personligt og musikalsk.
Nicolai Funch kan som sagt opleves live på Lades Kælder på søndag d. 19. juni kl. 22, og hvis man er til gode historier fortalt via gode melodier, vil jeg bestemt anbefale, at man tager ind og oplever det.

Written By
More from Lars Asmussen
04.07.10 – The National – Arena, Roskilde Festival
The Nationals absolutte hovedperson er den altid bevægelige, følsomme og nærmest utilregnelige...
Read More
0 replies on “Interview med Nicolai Funch”