Type O’ Negative – Symphony for the Devil

dvd-typeonegative-symphonyforthedevil-2006-300x450

Gammel vin på nye flasker

Hvorfor Type O’ Negative vælger at udgive en DVD med en koncert her godt 7 år efter koncerten har fundet sted, er ikke til at vide, men et oplagt motiv kunne være ussel mammon. Og den tanke ligger ikke fjern, når man tænker på at Type O’ Negatives storhedstid var midt i 90’erne.

Det var med Bloody Kisses, (1993) at Type O’ Negative for alvor slog sig fast i masserne (og undertegnedes) bevidsthed. Bandet vandt anerkendelse for at blande goth-rocken med metal, og med numre som ”Christian Woman” og ”Black #1” skabte Type O’ Negative ligefrem nogle af scenens helt store klassikere. Efterfølgeren October Rust (1997) var mere iørefaldende om end stadig en stor succes. Siden har bandet udgivet de relativt oversete World Coming Down (1999) og Life Is Killing Me (2003).

Derfor er det måske naturligt nok at udgive Symphony for the Devil med en koncertoptagelse fra den tyske Bizarre Festival fra slutningen af 90’erne for at genvinde noget af populariteten.

Koncertoptagelsen indeholder et godt mix af numre fra henholdsvis Bloody Kisses og October Rust, og der er sandelig også blevet plads til et par ældre numre fra Origin of Fesces (1992). Forsanger Peter Steele er coolness manifesteret i en flere meter høj krop, der tårner sig op over scenen. Manden med den dybe stemme drikker rødvin direkte af flasken og i stedet for en guitar-rem, har han en jernkæde. Jeps, han er sgu’ sej.

Type O’ Negatives tunge og slæbende sange bliver desværre hurtigt ensformige, og da numrene glider over i hinanden, er det svært at finde ud af, hvornår der er tale om et nyt. Henimod slutningen af koncerten bliver niveauet dog klart bedre, da vi her får numre som ”My Girlfriend’s Girlfriend” og ”Gravity” serveret, og til slut bliver enhver tvivl om, hvorfor Type O’ Negative blev store fejet af banen med hits-kavalkaden ”Christian Woman”, ”Love You To Death” og Black #1”.

Billede- og lydkvalitet er det ikke muligt at sætte en finger på, mens selve klipningen af koncerten dog er en smule traditionel og kedelig. Lyd mix’et i Dolby Digital 5.1 fungerer overraskende godt taget i betragtning af, at det er 7 år siden optagelsen.

En direkte pisse irriterende (hvis jeg må have lov til at bruge sådant et sprog), er de indlagte hjemmevideo-optagelser, der hele tiden afbryder koncerten. At se musikere og crew-medlemmer te sig åndsvagt, var sjovt omkring i starten af da Pantera smadrede hotelværelser på deres tour-videoer. På Symphony for the Devil er det dog bare rene drengestreger, der er tale om: En roadie der stikker røven ud af vinduet; sprit-stive bandmedlemmer bliver overmalet med tusser; lokale gademusikanter bliver chikaneret; Peter Steele skider for åben dør, mens en anden musiker giver en roadie ”lammere” på en restaurant. Ja, jeg kunne blive ved, og nej, det er bare overhovedet ikke sjovt. Måske det var det i 1999, men det virker rent ud sagt kikset her i 2006. Hvorfor disse optagelser ikke er lagt som ekstramateriale, så man bare kunne nyde koncerten, er mig vitterligt en gåde.

Derimod er ekstramaterialet ikke nogen gavebod. Et enkelt 30 minutters interview fra FUSE TV, et fotogalleri og en ligegyldig fjollet biografi, der ikke siger noget som helst fornuftigt om bandets medlemmer – det er hvad det kunne blive til.

Er man Type O’ Negative fan, er denne DVD et must, og var man Type O’ Negative fan (altså dengang i midt 90’erne) er Syphony for the Devil da også et kærkomment gensyn. Som koncert-DVD er det en ganske god udgivelse, der dog desværre lider under for meget ligegyldigt ekstra-materiale.

More from Claus Wrang Riis Michaelsen
Nyt album på vej fra Mr. Bungle?
Mr. Bungle spillede for nyligt en lille håndfuld koncerter i henholdsvis Los...
Read More
0 replies on “Type O’ Negative – Symphony for the Devil”