Katatonia-interview

katatonia-presse2006-565x350

Diskant har mødt Katatonia til en snak om nyt og gammelt

Den sidste dag i april måned var svenske Katatonia på besøg i København. Lejligheden var en koncert på Loppen, Christiania, hvor bandet skulle lufte materialet fra deres nyeste album, mesterværket The Great Cold Distance, for et dansk publikum. Diskant var så heldige at blive bevilget et face-to-face interview med bandet nogle timer inden koncertstart – et interview, der i praksis blev en samtale med den meget behagelige og beskedne forsanger, Jonas Renkse. Og tak for det!

Diskant: Tillykke med det nye album; det er jo fremragende!
Jonas Renkse: Dejligt at høre – tak skal du have.

Diskant: Efter trilogien Discouraged Ones, Tonight’s Decision og Last Fair Deal Gone Down, har I bevæget jer tilbage mod et mere aggressivt udtryk; hvorfor det?
Jonas Renkse: Well, jeg tror vi følte, at vi måtte ekspandere vores lyd. Det føltes som en naturlig ting at blive mere aggressive hvad angår riffs og den slags… Når vi spillede live erfarede vi, at publikum virkelig nød de tungere ting. Og vi elskede at spille dem, så…

Diskant: I har virkelig formået, at forfine og nuancere kombinationen af det direkte og aggressive med det melankolske og følsomme på det nye album; er det noget i har arbejdet meget på?
Jonas Renkse: Det er jo klart sværere at kombinere disse ting, så vi har arbejdet ret heftigt med det dynamiske, skiftene mellem de hårde og de følsomme dele. Jeg tror det var en ret god udfordring!

Diskant: The Great Cold Distance er ret så teknisk med mange lag og facetter; var det et planlagt udgangspunkt eller…?
Jonas Renkse: Ja, vi mente, at vi var nødt til at prøve at lave noget, der var en smule mere komplekst. Vi følte, at vores lyd trængte til nogle ekstra nuancer, at vi måtte prøve os med en mere kompleks sangskrivning… Jeg synes det er ret kedeligt, bare at skrive den samme sang om og om igen!

Diskant: Albummet er en opvisning i, hvordan man kan integrere et højt teknisk og kreativt niveau med mere simple og melodiøse strukturer; har det været svært at holde melodien så ’ren’ og langt fremme i lydbilledet uden at den forsvandt i musikkens voldsomhed?
Jonas Renkse: Det er uden tvivl noget sværere at få melodierne til at fungere indenfor mere tekniske rammer, men for mig som sanger, er det på denne måde væsentligt mere udfordrende – igen – at finde frem til noget godt… det er sværere og gør mig mere ivrig efter at arbejde med tingene.

Diskant: På trods af de mange tekniske nuancer, så er The Great Cold Distance ret så organisk; er du enig i dette?
Jonas Renkse: Yeah, vi gik efter en mere organisk lyd; naturlig, men stadigvæk så god som mulig. Dette mener jeg også gælder for det dynamiske udtryk. Vi ville undgå at lyde ’computerized’ eller så’n… Vi har i hvert fald spillet de samme partier rigtig mange gange, for at opnå denne specielle følelse.

Diskant: Ligesom I lavede en ’gothic rock’ trilogi med albummene Tonight’s Decision, Discouraged Ones og Last Fair Deal Gone Down, vil jeres næste album så afslutte en ny trilogi sammen med Viva Emptiness og The Great Cold Distance?
Jonas Renkse: Well, jeg ved det ikke endnu, for vi har ikke skrevet noget nyt materiale endnu, og… Jeg tror bandet er ligeså nysgerrige som alle mulige andre. Det kunne blive hvad som helst. Jeg kunne sagtens se det ende som en slags trilogi igen, men måske alligevel anderledes. Vi har jo lavet to albums i træk med en hård lyd, så måske bliver den næste mere blød.

Diskant: The Great Cold Distance giver én det indtryk, at I er perfektionister; er I det?
Jonas Renkse: Jeg vil ikke sige at vi er perfektionister, men med dette album ville vi ikke inkludere noget, der ikke var rigtig, rigtig godt. Denne gang havde vi budgettet og nok tid i studiet til, at gøre dette album så godt som muligt, så resultatet lyder måske som om vi er perfektionister, men det er vi ikke.

Diskant: Det var ment i en positiv retning…
Jonas Renkse: ja, ja, men vi er måske også perfektionister når det gælder sangskrivning, men ikke hvad angår performance… Det har vi aldrig været.

Diskant: Jeg synes, at der er en god forbindelse mellem jeres albums. Og dette helt tilbage fra Brave Murder Day over Discouraged Ones og Viva Emptiness til det nyeste, der på utrolig flot vis forener Katatonia’s største kvaliteter, eksempelvis det mørke og atmosfæriske med den stærke melodi og musikalsk iderigdom; er du enig?
Jonas Renkse: Ja, absolut. Jeg tror, at det er noget vi altid har forsøgt at opnå; den perfekte kombination af det mørke og så det melodiske… Jeg siger ikke, at det altid er lykkedes for os, men vi har altid forsøgt at finde frem til den helt rigtige balance.

Diskant: Udover jeres nyeste album, hvilket et vil du så selv fremhæve som et højdepunkt?
Jonas Renkse: Jeg ved ikke rigtigt… Måske Last Fair Deal Gone Down. Jeg synes, at det er et rigt album både hvad angår musikken og kvaliteten… Faktisk synes jeg også, at det album er ret organisk.

Diskant: Jeg tror, at det bliver umuligt at overgå The Great Cold Distance indenfor samme musikalske og stilmæssige udtryk; har I nogle ideer for jeres næste album?
Jonas Renkse: Mhhhh, som jeg sagde, så kunne det blive hvad som helst. Jeg tror, at vi har nogle ideer bagerst i vores hoveder, men vi har ikke rigtig prøvet noget af endnu. Men det vil helt sikkert blive noget mørkt og trøstesløst …

Diskant: Ja, det er jo Katatonia!
Jonas Renkse: Nemlig. Ingen forandring dér. Men sangstrukturerne kunne godt blive anderledes. Jeg kunne godt se os eksperimentere med længere sange, fordi vi nu i nogle år har lavet disse her 3-4 minutter lange sange, så… Men vi må vente og se!

Diskant: Er der nogen muligheder for, at I vil prøver kræfter med et mere elektronisk orienteret udtryk i fremtiden?
Jonas Renkse: åh, det er også ret interessant. Jeg kunne sagtens se os prøve dette ud, men jeg tror ikke at det ville komme til at fylde alt for meget i vores lyd, for vi er jo mere et rock set-up med guitarer, bas og trommer… vi har jo inkorporeret flere elektroniske ting, men ikke så overvældende meget. Måske vi vil forsøge os mere med dette, jeg ved det ikke.

Diskant: Jeg synes blandt andet, at Dub mixet af ”My Twin” på singlen er rigtig godt!
Jonas Renkse: Ja, det er det. Vi har en anden single på vej, ”Deliberation”, som har en lignende version af ”In The White”.

Diskant: Og jeg synes faktisk, at den elektroniske lyd hænger ret godt sammen med Katatonia’s udtryk.
Jonas Renkse: Ja, helt klart. Ellers ville vi heller ikke have lavet det… Vi følte, at kunne vi bibeholde essensen af Katatonia, så var der intet i vejen for at prøve.

Diskant: Og hvad med koncerten i aften? Hvad kan vi forvente os at høre og så’n?
Jonas Renkse: Det er så utrolig svært at sammensætte en sætliste. Vi har lavet en del albums nu, og folk vil også godt høre de rigtig gamle ting – hvilket er fair nok – men de er vanskelige at placere på sætlisten… Jeg tror vi har en ret god sætliste nu, der inkluderer de ”største” sange fra i hvert fald Discouraged Ones og frem.

Diskant: Ikke noget fra Brave Murder Day?
Jonas Renkse: Vi har haft spillet ”Murder” ved nogle af de tidligere syv gigs på denne turné, men vi har ikke haft øvet den, fordi vi ikke forventede at skulle spille den… du ved, lad den hvile nu! Men da vi blandt andet spillede i Finland, reagerede publikum ret godt på denne, så…

Diskant: Jeg synes altid, at jeres gamle materiale fungerer ret godt live.
Jonas Renkse: Ja, absolut. Men vi har talt om, at lave en ny Europa turné til efteråret, hvortil vi vil øve flere sange som vi ikke tidligere har spillet live. Turnéen nu er nok en slags Best of turné, hvor den næste forhåbentlig ville kunne byde på mere uventede ting… Det ville være fedt.

Ja, et lovende sidste ord fra Jonas Renkse. Katatonia har i hvert fald bagkataloget til en sådan turné. Og aftenens koncert var selvfølgelig en ren fornøjelse!

Written By
More from Steen Bech
Two Door Cinema Club: Tourist History
Den nordirske trio Two Door Cinema Club leverer med deres debutalbum det,...
Read More
0 replies on “Katatonia-interview”