Natfilm – Gypsy Caravan – When the Road Bends

film-gypsycaravan-whentheroadbends-2007-300x450

“You cannot walk straight – when the road bends.”

Sådan starter et af de mest eventyrlige, musikalske eventyr der kan opleves på et lærred.

Hele grundlaget for dette eventyr blev dannet allerede for tusind år siden, da de første sigøjnere forlod det nordlige Indien, for at blive spredt rundt i hele verden. I dag anslås det, at der lever omkring 10 millioner sigøjnere over hele kloden, der alle deler både kultur og sågar også sprog. Så idéen om at samle 5 bands til en 6 ugers turné rundt i USA er ikke kun original og interessant, men den skal også vise sig at være en manifestation af, at vi mennesker er ens, når vi samles i toner og lyd, selvom vi er lige så forskellige, som de kontinenter der deler os.

De fem orkestre der er portrætteret i filmen er:
Antonio El Pipa Flamenco Ensemble – fra Spanien som er et ægte familieforetagende, topstyret af den temperamentsfulde kvinde: Juana la del Pipa, der lægger en pragtfuld basstemme til danseren Antonio El Pipa. Der er her tale om Flamenco – taget direkte fra selve Flamenco’ens sjæl.

Esma Redzepova – som er den store diva fra Makedonien. Hendes stemme er, absolut ikke uden grund, legendarisk, og hun bærer stolt titlen som Sigøjnernes Dronning.

Fanfare Ciocarlia – det elleve-mand store hornorkester fra Rumænien. De kan bryste sig af ikke blot at være et af de mest populære sigøjner-hornorkestre, men også et af de mest vanvittige – der især kommer til udtryk i deres ufatteligt hurtige fremførelser.

Maharaja – som kommer fra Indien, og som har imponeret tilskuere i hele verden med deres kombination af guddommelig, æstetisk, indisk musik, dans og akrobatik – bl.a. den legendariske “knædans”.

Taraf De Haidouks – hvis aldersgruppe der spreder sig fra 22 til 79, har turneret verden tynd med deres traditionelle, rumænske folkemusik, til stor glæde for bl.a. skuespilleren Johnny Depp.

Selvom det hele lyder meget fremmed og eksotisk i det ærkedanske øre, så er forskellighederne mellem alle disse deltagere mere end massiv, og det er her at dette dybt intelligente, dokumentariske mesterværk sætter sine milepæle. For denne samling, som i anledning af turnéen kalder sig: “The Gypsy Caravan”, stråler af livsglæde og en bund solid lidenskab for deres musik og fælles rødder. Det er jo ikke nogen hemmelighed for nogen, at sigøjnerne har haft trange vilkår op gennem historien, og selv den dag i dag lider de under fordomme, som ingen rigtig kan finde en logisk forklaring på. Men disse mennesker deler en fælles lidelse og stolthed over at være sigøjnere, og det skaber dybe følelser og ægte musik, der går direkte i rygraden på dem, der hører det.

Og det går heldigvis også i rygraden, på dem der ser filmen When the Road Bends, for den er ikke blot fortalt med et pragtfuldt glimt i øjet, hvor vi følger deltagerne både på og bag scenen, men den er ualmindeligt smukt filmet – hvor især koncertoptagelserne af den makedonske diva Esma Redzepova, er lige så hårene rejser sig på armen.

Til dem der nu sidder og tænker: “Arh… det lyder ikke lige til at være musik jeg bryder mig om”, skal det til sidst indskydes, at det er på ingen måde nogen forudsætning for at få det maksimale ud af denne film. Den er lige så meget et varmt studie i kultur, som det er en musikalsk oplevelse.

When the Road Bends har følgende forevisninger under natfilmsfestivalen:
– 25. marts, kl. 14.00, Vester Vov Vov, Kbh
– 27. marts, kl. 17.00, Husets Biograf, Kbh

Klik her for nærmere info om billetter m.m.

More from Dennis Holmgreen
14.06.07 – Genesis – Messecenter Herning
Nostalgi i Herning Der er nu noget helt specielt ved at tage...
Read More
0 replies on “Natfilm – Gypsy Caravan – When the Road Bends”