Autechre: Quaristice

Tårnhøjt niveau på Autechres 9. plade

Warp Records gør sig i disse dage (endnu en gang) overordentligt populære hos undertegnede. De har netop udsendt Jamie Lidells nær-mesterværk Jim, og stort set samtidig udgiver de altså Autechres 9. plade, Quaristice.

Endnu en gang er lyduniverset sine steder krøllet, arytmisk lydkunst, som man efterhånden kender (og for mit vedkommende elsker) det – men andre steder går de veje som jeg ikke tidligere synes at have set (hørt) dem på. I disse tilfælde formår de at skabe et udtalt dystert univers med lange mørke passager af rumlende og faretruende lyde.

Flere gange blev jeg mindet om mit første besøg i Østberlin. Den mørke, dystre ånd der ligger over stedet – blandet med en udtalt nysgerrighed. En nysgerrighed mod det ukendte. En afsøgning af mørklagt stof – om man vil. Allerbedst illustreret på nummeret “Notwo”, som virkelig får fantasien til at løbe dejlig løbsk. Her er udtrykket meget filmisk og så ekstremt dystert. Skønt.

For fans af Autechre vil denne plade måske være blot endnu en god plade til samlingen, men for uindviede er den et rigtig godt sted at starte. Den er nemlig ikke helt så brutal og knudret som mange af dens forløbere. Men for nydere af mainstreamrock kræves der stadig en vis portion kamelslugning – for Autechre er stadig dejligt mystiske, fragmenterede og progressive i deres lydkunst.

Quaristice får i hvert fald en varm anbefaling med herfra.

More from Jeppe Morgenthaler
Marie Keis Uhre og Ekko-interview
Diskant.dk sætter spot på Marie Keis Uhre og Ekko Diskant.dk mødte Marie...
Read More
0 replies on “Autechre: Quaristice”